Sparģeļu zupa (Skostiņu zupa pēc vecā nosaukuma)

Gaspačo. Tomātu aukstā zupa

Gaspačo tomātu aukstā zupa plašāk pazīstama kā spāņu virtuves ēdiens (Gazpacho). Ļoti atveldzējoša karstā laikā, viegli pagatavojama, īpaši, ja visas sastāvdaļas sablendē. Bez dārzeņiem tajā tradicionāli pievieno olīveļļu un kviešu maizi, etiķi, garšvielas un zaļumus, var iemest šķīvī pāris ledus gabaliņus.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Sparģeļu zupa ir brīnišķīgs sezonas ēdiens, tā ir salīdzinoši ātri un vienkārši pagatavojama. Zupa ir gatavota pēc oriģinālās receptes, vienīgi daļu sparģeļu pumpuru atstājām veselus zupas rotāšanai. Recepti palienējām no jaunās, bet vēsturē sakņotās, neparastās pavārgrāmatas „Muižas zupas”, kuras tekstu autore ir Inga Prauliņa, bet smalki niansēto fotogrāfiju autors – Gvido Kajons. Patapinot slaveno alus reklāmas saukli, varam apgalvot, ka šī, iespējams, ir pagaidām skaistākā pavārgrāmata Latvijā.

Inga ir strādājusi par redaktori Dienas Ēdienos, kā arī Delfu Tasty, bet šī grāmata ir viņas pašas izauklēts projekts. Kopā ar dzīvesbiedru, komponistu Uģi Prauliņu viņi atjauno un iedzīvina mantoto Ērmaņu muižu, un dara to ar cieņu pret laiku un patinu. Siltā sezonā Inga un Uģis muižā ielūdz uz koncertiem un izstādēm.

Ērmaņu muiža

Mīlestība pret vēsturi un ēdienu nu apvienojusies jaunā grāmatā. Par pamatu tai izmantota 1796. gadā izdotā „Pavāru grāmata muižas pavāriem par mācību visādus kungu ēdienus gardi vārīt un sataisīt”, nodaļa par zupām. Muižu pavāri tajā laikā galvenokārt bija latvieši. Lai viņi varētu saviem vācu kungiem gatavot pa prātam, nolēma, ka vajadzīga recepšu grāmata viņu mātes valodā. Grāmata bija iespiesta vecajā drukā, jaunās grāmatas maketā atradusies vieta arī skenētiem oriģinālo recepšu fragmentiem, tāpēc var salīdzināt, ja kaut kas jaunajā receptē mazliet mainīts.

No receptēm redzam, ka muižās lietoja visdažādākās gaļas, putnus (tajā skaitā pīles, paipalas un baložus), vēžus, lašus, austeres un Parmezāna sieru. Pievienoja dažādas garšvielas, piemēram, ingveru, muskatriekstu, kanēli, brūno cukuru, rozīnes un mandeles. Netika taupīts sviests, krējums, olas, dažas zupas bagātināja ar vīnu vai alu. Saldajām zupām netrūka aveņu, zemeņu, plūmju un citu ogu. Gatavoja tik ilgi un lēni, cik labam rezultātam bija nepieciešams. Ja īsts buljons, tad garas stundas uz lēnas uguns. Ķiršu zupu rotāja ar bezē mērcētiem un krāsnī kaltētiem ķiršiem.

Grāmatā aprakstītas siltās, sāļās zupas, siltās deserta zupas un aukstās saldās zupas. Inga visas receptes ir izmēģinājusi un papildinājusi tās ar svariem un mēriem, jo vecajās receptēs sastāvdaļas minētas ļoti aptuvenos daudzumos. Mūsdienīgojot vecās receptes, autore tām pievienojusi dažas šodien iecienītas garšvielas pēc savas patikšanas, kā arī kartupeļus, kurus tolaik tikpat kā vēl nelietoja.

Fotogrāfijas uzņemtas piecās Latvijas muižās – Tāšu, Ērmaņu, Oleru, Arendoles un Dempkina muižās. Ja jūsu ceļi ved gar kādu no šīm muižām – tur grāmatas varēs arī iegādāties (visās minētajās, izņemot Dempkina muižu). Rīgā Inga iesaka apjautāties kafejnīcā “Trusis” Dzirnavu ielā. Ja ir liela vēlēšanās, tur var tikt pie grāmatas, iepriekš sazinoties pa tālruni 26495024.

Sastāvdaļas

  • 500 g skostiņu jeb sparģeļu
  • 500 ml ūdens
  • Sula no ¼ daļas citrona
  • 1 ēdamkarote sāls
  • 1 tējkarote cukura
  • 800 ml gaļas vai dārzeņu buljona
  • 1 strīķēta ēdamkarote miltu
  • 2 olu dzeltenumi

Pasniegšanai

  • rīvēts muskatrieksts un gabaliņš sviesta pēc vēlēšanās

Soļi

Solis 1

Notīra skostiņus, nomizo un sagriež nelielos gabaliņos. Ja apakšgals ir stiegrains, to neizmanto. Ja miziņa plāna un nav stiegraina, skostiņus nemizo.

Solis 2

Gabaliņus liek katlā, uzlej karstu ūdeni, lai tikai būtu nosegti, pievieno citrona sulu, sāli un cukuru. Vāra gatavus. Tikmēr uzkarsē buljonu.

Solis 3

Gatavos skostiņus nokāš, pievieno nedaudz karsta buljona, sablendē, pievieno atlikušo buljonu. Atsevišķā bļodiņā ber miltus, pievieno olu dzeltenumus un izmaisa, atšķaida ar zupu pietiekami šķidru, lai var pievienot skostiņiem. Vēlreiz uzvāra un pavāra vēl apmēram 5 minūtes.

Solis 4

Pasniedzot uzrīvē nedaudz muskatrieksta. Ja vēlas, var zupai pievienot nedaudz sviesta.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Gaspačo. Tomātu aukstā zupa

Gaspačo. Tomātu aukstā zupa

Gaspačo tomātu aukstā zupa plašāk pazīstama kā spāņu virtuves ēdiens (Gazpacho). Ļoti atveldzējoša karstā laikā, viegli pagatavojama, īpaši, ja visas sastāvdaļas sablendē. Bez dārzeņiem tajā tradicionāli pievieno olīveļļu un kviešu maizi, etiķi, garšvielas un zaļumus, var iemest šķīvī pāris ledus gabaliņus.

Cepeša zupa

Cepeša zupa

Cepeša zupu vārām, ja no iepriekšējās dienas palicis pāri cepetis. Receptes pamatu veido sastāvs, kādu to atceros no bērnības, kad zupu vārīja vecmāmiņa. Tolaik to sauca par zemnieku zupu, ja gatavoja no cepeša atlikuma, vai par nabagu zupu, ja vārīja no tā sauktajām “zupas izlasēm”.

Cukīni zupa ar muskatziedu

Cukīni zupa ar muskatziedu

Cukīni zupa ar muskatziedu ir ļoti maiga un aromātiska. Kad pagājušajā vasarā pēc senas pavārgrāmatas gatavojām receptes Zaubes savvaļas kulinārajam festivālam, starp sastāvdaļām bija minēts “mušatenblūm”, latviski – muskatzieds.

Mūsu sadarbības partneri