Sīpolklopsis

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Sīpolklopsis ir kārtīgs, sātīgs aukstā laika ēdiens. Rosīšanās, līdz viss ir katlā, neprasa daudz laika, bet vārīšana ir ilga, tāpēc labāk šo ēdienu gatavot brīvdienās. Pēc vēlām brokastīm var uzlikt grāpi vārīties, un uz pusdienu laiku būs gatavs. Jo ilgāk un lēnāk būs vārījies, jo garšīgāks. Visgrūtāk izturēt burvīgo smaržu, kas pārņem māju, liekot izdalīties siekalām.

Pats svarīgākais sīpolklopsim, lai gaļa būtu labas kvalitātes, svaiga un nebūtu piedzīta ar ūdeni, kā mūsdienās diemžēl ne reti izrīkojas negodprātīgi gaļas pārdevēji. To var redzēt, gaļai uzspiežot – ja jūtami izdalās sula, gabaliņus nevarēs apcept. Parasti zem šādi apstrādātas gaļas paplātēs, kur tā salikta tirgošanai, jau redzamas rozā peļķītes. Vārot zupu, tāds gabals sarausies mazāks, bet zupas garša no tā necietīs. Cepot no tādas izdalās daudz sulas, kas burbuļo uz pannas un neļauj šķēlītēm apcepties brūnām.

Sīpolklopsi var pasniegt ar vārītiem kartupeļiem vai kartupeļu biezeni, marinētiem gurķīšiem un saceptām sīpolu ripiņām.

Sastāvdaļas

  • 1,5 kg labas liellopa gaļas bez cīpslām un taukiem
  • 4 lieli sīpoli
  • 100–200 ml salda krējuma
  • 2–3 ēdamkarotes kviešu miltu
  • eļļa cepšanai
  • sāls, malti melnie pipari
  • 1–2 lauru lapas (garšīgāk, ja svaigas)

Soļi

Solis 1

Gaļu nomazgā, papīra dvielī nosusina sausu (tas ir svarīgi apcepšanai!) un sagriež šķēlēs.

Solis 2

Gaļas šķēles izklapē ar gaļas āmuriņu.

Solis 3

Pannu sakarsē, uzlej nedaudz eļļas un ātri apcep gaļas šķēlītes. Lai tās apceptos brūnas un neizdalītos sula, jālūko, lai šķēles uz pannas nesaskartos un temperatūra visu laiku būtu augsta.

Solis 4

Gatavās gaļas šķēles liek katlā, pārkaisa ar sāli un pipariem un pievieno lauru lapas. Tā sacep un liek kārtās visas šķēles. Pannā, kur cepās gaļa, ielej ūdeni, uzvāra un pārlej katlā. Gaļai jābūt parklātai ar buljonu.

Solis 5

Sīpolus nomizo, griež 4 daļās un pēc tam šķērsām plānās ceturtdaļ ripās.

Solis 6

Uz pannas nelielā eļļas daudzumā sīpolus maigi sacep zeltaini brūnganus, ik pa laikam apmaisot.

Solis 7

Sīpolus pievieno gaļai katlā un uz lēnas uguns vāra 1,5–2 stundas.

Solis 8

Pagaršo, ja gaļa mīksta, pievieno saldo krējumu.

Solis 9

Dažas karotes miltu iejauc nelielā ūdens daudzumā un pievieno mērcei. Pagaršo, ja vajag, pievieno vēl sāli un piparus.

Solis 10

Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem vai kartupeļu biezeni, marinētiem gurķiem un pēc vēlēšanās var pievienot vēl saceptas sīpolu ripiņas, jo mērces sīpoli būs savārījušies viendabīgā mērcē.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Koča. Grūbu biezputra

Koča. Grūbu biezputra

10. oktobrī atzīmē Starptautisko putras dienu. Tam par godu dalīsimies ar kočas recepti. Šo gardo miežu grūbu putru mums gatavoja Edīte Krastiņa, saimniece no Rūjienas puses. Un gatavoja to īstā maizes krāsnī.

Dārzeņi un sēnes sarkanvīnā

Dārzeņi un sēnes sarkanvīnā

Ja man būtu restorāns, es šo recepti iekļautu pastāvīgajā ēdienkartē, tik laba tā ir. Iedvesmu smēlos veģetāro ēdienu pavārgrāmatā “Green Kitchen at Home: Quick and Healthy Vegetarian Food for Every Day” (David Frenkiel, Luise Vindahl, 2017) publicētā receptē “Beet bourguignon”.

Mārtiņdienas pīle pīlē

Mārtiņdienas pīle pīlē

Mārtiņdienai, kā zināms, piestāv kāds putna cepetis. Vesela putna cepetis nav ikdienas ēdiens, to nevar tā – viens-divi-gatavs, bet svētku reizēs tas ir lielisks. Pīle ir laba, ja zoss šķiet nepārvarami monumentāla, bet vistiņa (hmm, Mārtiņu gailis) – pārāk ikdienišķi svētku galdam.

Mūsu sadarbības partneri