Sīpolklopsis

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Sīpolklopsis ir kārtīgs, sātīgs aukstā laika ēdiens. Rosīšanās, līdz viss ir katlā, neprasa daudz laika, bet vārīšana ir ilga, tāpēc labāk šo ēdienu gatavot brīvdienās. Pēc vēlām brokastīm var uzlikt grāpi vārīties, un uz pusdienu laiku būs gatavs. Jo ilgāk un lēnāk būs vārījies, jo garšīgāks. Visgrūtāk izturēt burvīgo smaržu, kas pārņem māju, liekot izdalīties siekalām.

Pats svarīgākais sīpolklopsim, lai gaļa būtu labas kvalitātes, svaiga un nebūtu piedzīta ar ūdeni, kā mūsdienās diemžēl ne reti izrīkojas negodprātīgi gaļas pārdevēji. To var redzēt, gaļai uzspiežot – ja jūtami izdalās sula, gabaliņus nevarēs apcept. Parasti zem šādi apstrādātas gaļas paplātēs, kur tā salikta tirgošanai, jau redzamas rozā peļķītes. Vārot zupu, tāds gabals sarausies mazāks, bet zupas garša no tā necietīs. Cepot no tādas izdalās daudz sulas, kas burbuļo uz pannas un neļauj šķēlītēm apcepties brūnām.

Sīpolklopsi var pasniegt ar vārītiem kartupeļiem vai kartupeļu biezeni, marinētiem gurķīšiem un saceptām sīpolu ripiņām.

Sastāvdaļas

  • 1,5 kg labas liellopa gaļas bez cīpslām un taukiem
  • 4 lieli sīpoli
  • 100–200 ml salda krējuma
  • 2–3 ēdamkarotes kviešu miltu
  • eļļa cepšanai
  • sāls, malti melnie pipari
  • 1–2 lauru lapas (garšīgāk, ja svaigas)

Soļi

Solis 1

Gaļu nomazgā, papīra dvielī nosusina sausu (tas ir svarīgi apcepšanai!), sagriež šķēlēs.

Solis 2

Gaļas šķēles izklapē ar gaļas āmuriņu.

Solis 3

Pannu sakarsē, uzlej nedaudz eļļas un ātri apcep gaļas šķēlītes. Lai tās apceptos brūnas un neizdalītos sula, jālūko, lai šķēles uz pannas nesaskartos un temperatūra visu laiku būtu augsta.

Solis 4

Gatavās gaļas šķēles liek katlā, pārkaisa ar sāli un pipariem un pievieno lauru lapas. Tā sacep un liek kārtās visas šķēles. Pannā, kur cepās gaļa, ielej ūdeni, uzvāra un pārlej katlā. Gaļai jābūt parklātai ar buljonu.

Solis 5

Sīpolus nomizo, griež 4 daļās un pēc tam šķērsām plānās ceturtdaļ ripās.

Solis 6

Uz pannas nelielā eļļas daudzumā sīpolus, pa laikam apmaisot, maigi sacep zeltaini brūnganus.

Solis 7

 Sīpolus pievieno gaļai katlā, uz lēnas uguns vāra 1,5–2 stundas

Solis 8

Pagaršo, ja gaļa mīksta, pievieno saldo krējumu.

Solis 9

Dažas karotes miltu iejauc nelielā ūdens daudzumā, pievieno mērcei. Pagaršo, ja vajag, pievieno vēl sāli un piparus.

Solis 10

Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem, marinētiem gurķiem un pēc vēlēšanās var pievienot vēl saceptas sīpolu ripiņas, jo mērces sīpoli būs savārījušies viendabīgā mērcē.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Viltotais zaķis

Viltotais zaķis

Ēdiens, kas ietaupīs jūsu laiku, atbrīvojot no stāvēšanas pie plīts

Jēra stilba cepetis

Jēra stilba cepetis

Daudzviet kristīgās ticības zemēs Lieldienās gatavo jēra stilba cepeti. Iespējams, tas saistīts ar kristīgajiem simboliem, jēru kā upuri. Iespējams, tradīcija pastāv vēl no laikiem, kad gaļas lietošanu uzturā noteica gada ritms un dabīgais lopu vairošanās cikls.

Mūsu sadarbības partneri