Pupiņu zupa

Gaspačo. Tomātu aukstā zupa

Gaspačo tomātu aukstā zupa plašāk pazīstama kā spāņu virtuves ēdiens (Gazpacho). Ļoti atveldzējoša karstā laikā, viegli pagatavojama, īpaši, ja visas sastāvdaļas sablendē. Bez dārzeņiem tajā tradicionāli pievieno olīveļļu un kviešu maizi, etiķi, garšvielas un zaļumus, var iemest šķīvī pāris ledus gabaliņus.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Pupiņu zupa ir radiniece zirņu zupai. Šīs zupas labi garšo ziemā, kad ārā auksts un vēders ilgojas pēc kā sātīga. Ja laika gana, vārām zupu no kaltētajām pupiņām, ko iepriekšējā vakarā pārlej ar ūdeni un izmērcē līdz vārīšanas laikam. Tā kā pupiņas pamatīgi briest, trauks mērcēšanai jāņem krietni lielāks un ūdens jāpārlej dāsni.

Ja esam steidzīgi, vārām zupu no veikalā nopērkamajām konservētajām pupiņām, nolejot šķidrumu. Zupai ar žāvētu cūkgaļu sāli pievieno pašās beigās, jo iespējams, ka sāls jau būs diezgan.

Labu aromātu zupai piedod žāvējums – cūkas stilbiņš ir ideālā gaļa; var vārīt arī no žāvētām ribiņām vai cauraudzīša.

Ja vēl klāt smaržīga saldskābmaizīte, iestājas labsajūta pilnībā.

Sastāvdaļas

  • 300 g kaltētu vai 3 kārbas konservētu pupiņu (240 g bruto)
  • Žāvēta cūkgaļa – stilbiņš, ribiņas vai jebkura cita aromātiska liesa vai cauraugusi cūkgaļa
  • 1 burkāns
  • 3-5 kartupeļi
  • Gabals selerijas saknes (pēc izvēles)
  • 2 lauru lapas
  • Pāris sauju miežu putraimu (pēc izvēles)
  • Sāls

Soļi

Variants no kaltētajām pupiņām

Solis 1

Iepriekšējā vakarā pupiņām pārlej ūdeni un mērcē līdz vārīšanas laikam.

Solis 2

Gaļu liek katlā, pievieno pupiņas, putraimus, ja tos lieto, pārlej ar ūdeni un vāra. Jo lielāks gaļas gabals, jo ilgāk jāvāra – ribiņām pietiks ar pusstundu, stilbiņam vajadzēs veselu stundu. Pagaršo, vai visas sastāvdaļas mīkstas, ja vajag, vēl pavāra.

Solis 3

Burkānu un selerijas sakni nomizo. Burkānu sagriež kubiņos. Saknes pievieno zupai. Vāra vēl 10 minūtes.

Solis 4

Nomizo kartupeļus, sagriež kubiņos un pievieno zupai. Pievieno lauru lapas. Vāra vēl 5–10 minūtes.

Solis 5

Ja zupa sabiezējusi, atšķaida vēl ar ūdeni, pagaršo sāli. Bieži zupa jau ir sāļa no žāvētās gaļas, ja prasās, pievieno vēl šķipsnu sāls. Gaļu ņem ārā no katla, sagriež mazos gabaliņos un pievieno zupai. Gatavs!

Variants no konservētajām pupiņām

Solis 1

Gaļu liek katlā, pārlej ar ūdeni, pievieno putraimus, ja tos lieto, un vāra. Jo lielāks gaļas gabals, jo ilgāk jāvāra – ribiņām pietiks ar pusstundu, stilbiņam vajadzēs veselu stundu. Pagaršo, vai visas sastāvdaļas mīkstas, ja vajag, vēl pavāra.

Solis 2

Burkānu un selerijas sakni nomizo. Burkānu sagriež kubiņos. Saknes pievieno zupai. Vāra vēl 10 minūtes.

Solis 3

Nomizo kartupeļus, sagriež kubiņos un pievieno zupai. Pievieno pupiņas no kārbām, kam noliets šķidrums, un lauru lapas. Vāra vēl 5–10 minūtes.

Solis 4

Ja zupa sabiezējusi, atšķaida vēl ar ūdeni, pagaršo sāli un pievieno vēl pēc vajadzības. Gaļu ņem ārā no katla, sagriež mazos gabaliņos un pievieno zupai. Gatavs!

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Gaspačo. Tomātu aukstā zupa

Gaspačo. Tomātu aukstā zupa

Gaspačo tomātu aukstā zupa plašāk pazīstama kā spāņu virtuves ēdiens (Gazpacho). Ļoti atveldzējoša karstā laikā, viegli pagatavojama, īpaši, ja visas sastāvdaļas sablendē. Bez dārzeņiem tajā tradicionāli pievieno olīveļļu un kviešu maizi, etiķi, garšvielas un zaļumus, var iemest šķīvī pāris ledus gabaliņus.

Cepeša zupa

Cepeša zupa

Cepeša zupu vārām, ja no iepriekšējās dienas palicis pāri cepetis. Receptes pamatu veido sastāvs, kādu to atceros no bērnības, kad zupu vārīja vecmāmiņa. Tolaik to sauca par zemnieku zupu, ja gatavoja no cepeša atlikuma, vai par nabagu zupu, ja vārīja no tā sauktajām “zupas izlasēm”.

Cukīni zupa ar muskatziedu

Cukīni zupa ar muskatziedu

Cukīni zupa ar muskatziedu ir ļoti maiga un aromātiska. Kad pagājušajā vasarā pēc senas pavārgrāmatas gatavojām receptes Zaubes savvaļas kulinārajam festivālam, starp sastāvdaļām bija minēts “mušatenblūm”, latviski – muskatzieds.

Mūsu sadarbības partneri