Otrdiena, 28 februāris, 2012 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Pupiņu zupa

 

Pupiņu zupa ir radiniece zirņu zupai. Šīs zupas labi garšo ziemā, kad ārā auksts un vēders ilgojas pēc kā sātīga. Ja laika gana, vārām zupu no kaltētajām pupiņām, ko iepriekšējā vakarā pārlej ar ūdeni un izmērcē līdz vārīšanas laikam. Tā kā pupiņas pamatīgi briest, trauks mērcēšanai jāņem krietni lielāks un ūdens jāpārlej dāsni.

Ja esam steidzīgi, vārām zupu no veikalā nopērkamajām konservētajām pupiņām, nolejot šķidrumu. Zupai ar žāvētu cūkgaļu sāli pievieno pašās beigās, jo iespējams, ka sāls jau būs diezgan.

Labu aromātu zupai piedod žāvējums – cūkas stilbiņš ir ideālā gaļa; var vārīt arī no žāvētām ribiņām vai cauraudzīša.

Ja vēl klāt smaržīga saldskābmaizīte, iestājas labsajūta pilnībā.

Sastāvdaļas

300 g kaltētu vai 3 kārbas konservētu pupiņu (240 g bruto)

Žāvēta cūkgaļa – stilbiņš, ribiņas vai jebkura cita aromātiska liesa vai cauraugusi cūkas gaļa

1 burkāns

3-5 kartupeļi

Gabals selerijas saknes (pēc izvēles)

2 lauru lapas

Pāris sauju miežu putraimu (pēc izvēles)

Sāls

Darba gaita

Variants no kaltētajām pupiņām

1. Iepriekšējā vakarā pupiņām pārlej ūdeni un mērcē līdz vārīšanas laikam.

2. Gaļu liek katlā, pievieno pupiņas, pārlej ar ūdeni un vāra. Jo lielāks gaļas gabals, jo ilgāk jāvāra – ribiņām pietiks ar pusstundu, stilbiņam vajadzēs veselu stundu. Pagaršo, vai visas sastāvdaļas mīkstas, ja vajag, vēl pavāra.

3. Burkānu un selerijas sakni nomizo. Burkānu sagriež kubiņos. Saknes un miežu putraimus pievieno zupai. Vāra 10 minūtes.

4. Nomizo kartupeļus, sagriež kubiņos un pievieno zupai. Pievieno lauru lapas. Vāra vēl 5–10 minūtes. Pagaršo sāli un pievieno vēl pēc vajadzības

5. Ja zupa sabiezējusi, atšķaida vēl ar ūdeni, pagaršo sāli. Gaļu ņem ārā no katla, sagriež mazos gabaliņos un pievieno zupai. Gatavs!

Variants no konservētajām pupiņām

1. Gaļu liek katlā, pievieno pupiņas, pārlej ar ūdeni un vāra. Jo lielāks gaļas gabals, jo ilgāk jāvāra – ribiņām pietiks ar pusstundu, stilbiņam vajadzēs veselu stundu. Pagaršo, vai visas sastāvdaļas mīkstas, ja vajag, vēl pavāra.

2. Burkānu un selerijas sakni nomizo. Burkānu sagriež kubiņos. Saknes un miežu putraimus pievieno zupai. Vāra 10 minūtes.

3. Nomizo kartupeļus, sagriež kubiņos un pievieno zupai. Pievieno pupiņas no kārbām, kam noliets šķidrums, un lauru lapas. Vāra vēl 5–10 minūtes.

4. Ja zupa sabiezējusi, atšķaida vēl ar ūdeni, pagaršo sāli un pievieno vēl pēc vajadzības. Gaļu ņem ārā no katla, sagriež mazos gabaliņos un pievieno zupai. Gatavs!

2 komentāri

  1. Biruta
    29/10/2014 at 16:21

    pupinu zupa ir zupa bez kuras nevar latvietis iztikt ziema!

    • garsigi
      29/10/2014 at 17:58

      To mēs redzam statistikā – rudenim pienākot, pupiņu zupas skatījumu skaits strauji pieaug!

Komentēt

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas