Piena dārzeņu zupa ar mazsālītu siļķi

Buljons. Ir varianti

Labs buljons ir īsts dzīvības eliksīrs. To zināja mūsu vecmāmiņas, kuras to iemācījās no savām vecmāmiņām, un tā varētu turpināt bezgalīgi, atskatoties uz vēl senākiem laikiem.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

05/08/2014

Šī zupa vislabāk izdodas vasaras sākumā, kad sāk ienākties pirmie jaunie dārzeņi. Mazi, sulīgi, kraukšķīgi burkāniņi. Ziedkāposti ar nelielām rozetēm. Jaunie kartupelīši, kam nobrucināta plānā miziņa. Maigais kālis. Un visam klāt – spilgti zaļās jauno zirņu krelles. Krāsu mozaīka priecē acis! Ir vērts sagriezt dārzeņus rūpīgi, piedomājot par katra dārzeņu veida gabaliņu proporciju un formu. Ja zirņi ir apaļi, tad pretstatam labi der kubiņi, šķēlītes un izteiksmīgās ziedkāpostu vai brokoļu rozetes.

Ja atceramies filmas „Meitene ar pērļu auskaru” sākumu, kur meitene gatavo dārzeņus zupai – šo vienkāršo virtuves darbu iespējams pārvērst nesteidzīgā procesā, kas sniedz patiesu estētisku baudījumu vēl pirms ēšanas.

Paradums ēst klāt šai zupai siļķi mūsu ģimenē mantots no vecvecākiem.  Pirmajā brīdī ēdāji, kuri nav raduši pie šāda salikuma, brīnās un uzdod aizdomīgus jautājumus. Bet pēc pagaršošanas visi ir patīkami pārsteigti.

Kopumā šis ir viegls, ātri pagatavojams un ekonomisks ēdiens. No pieejamajām saknēm un dārzeņiem, pievienojot saldētus zaļos zirnīšus, to var vārīt arī ziemā.

#Veģetārs ēdiens #Ātri pagatavojams ēdiens #Lēti pagatavojams ēdiens

Sastāvdaļas

  • 500 ml piena
  • 2 ēdamkarotes sviesta pēc izvēles
  • 2 mazsālītas siļķes filejas pēc izvēles
  • Gabals svaiga galviņkāposta
  • Maza galviņa ziedkāposta vai brokoļa
  • 2 burkāni
  • 3 kartupeļi
  • ½ kāļa
  • Nedaudz zaļo zirnīšu, svaigu vai saldētu
  • Sāls

Soļi

Solis 1

Katlā uzvāra nedaudz ūdens. Nomizo dārzeņus.

Solis 2

Galviņkāpostu smalki sagriež, liek katlā.

Solis 3

Burkānus un kāļus griež kubiņos vai šķēlītēs, liek katlā. Pievieno sviestu.

Solis 4

Kad šie dārzeņi pusmīksti, pievieno mazākās rozetēs sadalītus ziedkāpostus vai brokoļus un kubiņos sagrieztus kartupeļus. Ūdenim jābūt tikai tik daudz, lai nosegtu dārzeņus.

Solis 5

Pašās beigās pievieno zaļos zirnīšus un sāli. Pavāra vēl dažas minūtes, pievieno pienu, uzvāra un pasniedz tūlīt, lai zupa nepārvelkas ar plēvi.

Solis 6

Klāt pasniedz mazsālītas siļķes gabaliņus.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Buljons. Ir varianti

Buljons. Ir varianti

Labs buljons ir īsts dzīvības eliksīrs. To zināja mūsu vecmāmiņas, kuras to iemācījās no savām vecmāmiņām, un tā varētu turpināt bezgalīgi, atskatoties uz vēl senākiem laikiem.

Uz ugunskura vārīta baraviku zupa

Uz ugunskura vārīta baraviku zupa

Baraviku zupaIevadsTeksts: Sandra Ošiņa Foto: Valdis Ošiņš, Andris Eglītis, Vilnis SpundiņšŠo sēņu zupas katlu 2019. gada 26. decembrī tradicionālajā "Digital Guru" dabas fotogrāfu gada noslēguma kopā sanākšanā mums izvārīja Daiga Leimane-Eglīte. Toreiz mēs...

Gaspačo. Tomātu aukstā zupa

Gaspačo. Tomātu aukstā zupa

Gaspačo tomātu aukstā zupa plašāk pazīstama kā spāņu virtuves ēdiens (Gazpacho). Ļoti atveldzējoša karstā laikā, viegli pagatavojama, īpaši, ja visas sastāvdaļas sablendē. Bez dārzeņiem tajā tradicionāli pievieno olīveļļu un kviešu maizi, etiķi, garšvielas un zaļumus, var iemest šķīvī pāris ledus gabaliņus.

Mūsu sadarbības partneri