Pasta ar vēršaci

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

25. oktobris ir pasludināts par Pastas dienu, un viss oktobris – par Vispasaules Pastas mēnesi. Dobeles Dzirnavnieks šajā mēnesī solās apvienot patīkamo ar lietderīgo, rīkojot labdarības akciju. Pagatavo kādu savu iecienītu ēdienu no Dobeles Dzirnavnieka pastas, nofotografē, publicē sociālajos tīklos. Par katru šādu ēdienu viens kilograms pastas aizceļos pie kādas no mūsu sabiedrības grupām, kurai tik ļoti nepieciešama palīdzība – trūcīgām ģimenēm, daudzbērnu ģimenēm vai mūsu cienījamajiem senioriem. Šai akcijai vēl dažas dienas var aicināt pievienoties draugus un radus. Vairāk informācijas šeit.

Mēs piedāvājam mūsu vecu ģimenes recepti. Ļoti vienkāršu, kā viss ģeniālais, un ātri pagatavojamu. Šis ir ēdiens, kuru droši var paši pagatavot mājās pārnākuši izsalkuši skolasbērni. Ļoti garda variācija, ja mājās no iepriekšējās dienas ir palikusi vārīta, atdzisusi pasta. Tad uz pannas to var apcept sviestā, un olas uzcept klāt. Olas var arī iemaisīt, pastu cepot, tad to var pagatavot dažu minūšu laikā.

Receptē svarīgi, lai visas izejvielas būtu ļoti kvalitatīvas, olas un sviests – svaigi, vislabāk no īstiem laukiem. Mēs šoreiz izmēģinājām Dobeles Dzirnavnieka pilngraudu pastu Fusilli. Garša bija tik tiešām pilnīga un bagātīga, tieši tāda, kāda nepieciešama ēdienam, kurā visas sastāvdaļas ir maigas un niansētas. Mērcīte veidojas no kūstoša sviesta, sāls un šķidra olas dzeltenuma. Ja pastu papildina ar pikantām mērcēm vai garšvielām, nav iespējams tik labi novērtēt pašas pastas garšas nianses.

Sastāvdaļas

  • ½ paciņas pastas (250 g pietiek 3 cilvēkiem)
  • 3 ēdamkarotes sviesta
  • 6 olas
  • Sāls šķipsna

Soļi

Solis 1

Pastu vāra sālsūdenī pēc norādījumiem uz paciņas.

Solis 2

Kad pasta gandrīz gatava, pannā uzkarsē piciņu sviesta, izcep vēršacis.

Solis 3

Pastu nokāš, atlikušo sviestu iejauc, ja vajag, pārkaisa ar šķipsnu sāls.

Solis 4

Pastu liek šķīvī, liek virsū vēršacis. Ēd, olas dzeltenumu kā mērcīti sajaucot ar pastu.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Viltotais zaķis

Viltotais zaķis

Ēdiens, kas ietaupīs jūsu laiku, atbrīvojot no stāvēšanas pie plīts

Jēra stilba cepetis

Jēra stilba cepetis

Daudzviet kristīgās ticības zemēs Lieldienās gatavo jēra stilba cepeti. Iespējams, tas saistīts ar kristīgajiem simboliem, jēru kā upuri. Iespējams, tradīcija pastāv vēl no laikiem, kad gaļas lietošanu uzturā noteica gada ritms un dabīgais lopu vairošanās cikls.

Mūsu sadarbības partneri