Pasta ar vēršaci
Mārtiņdienas pīle pīlē
Mārtiņdienai, kā zināms, piestāv kāds putna cepetis. Vesela putna cepetis nav ikdienas ēdiens, to nevar tā – viens-divi-gatavs, bet svētku reizēs tas ir lielisks. Pīle ir laba, ja zoss šķiet nepārvarami monumentāla, bet vistiņa (hmm, Mārtiņu gailis) – pārāk ikdienišķi svētku galdam.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
29/10/2014
25. oktobris ir pasludināts par starptautisko Pastas dienu, un viss oktobris – par Vispasaules Pastas mēnesi.
Piedāvājam mūsu iemīļotu ģimenes recepti. Ļoti vienkāršu, kā viss ģeniālais, un ātri pagatavojamu. Šis ir ēdiens, kuru droši var paši pagatavot mājās pārnākuši izsalkuši skolasbērni. Ļoti garda variācija, ja mājās no iepriekšējās dienas ir palikusi vārīta, atdzisusi pasta. Tad uz pannas to var apcept sviestā, un olas uzcept klāt. Olas var arī iemaisīt, pastu cepot, tad to var pagatavot dažu minūšu laikā.
Receptē svarīgi, lai visas izejvielas būtu ļoti kvalitatīvas, olas un sviests – svaigi, vislabāk no īstiem laukiem. Mēs šoreiz izmēģinājām Dobeles Dzirnavnieka pilngraudu pastu Fusilli. Garša bija tik tiešām pilnīga un bagātīga, tieši tāda, kāda nepieciešama ēdienam, kurā visas sastāvdaļas ir maigas un niansētas. Mērcīte veidojas no kūstoša sviesta, sāls un šķidra olas dzeltenuma. Ja pastu papildina ar pikantām mērcēm vai garšvielām, nav iespējams tik labi novērtēt pašas pastas garšas nianses.
#Veģetārs ēdiens #Vienkāršs ēdiens #Viegli pagatavojams ēdiens #Ātri pagatavojams ēdiens #Var pagatavot bērni

Sastāvdaļas
- ½ paciņas pastas (250 g pietiek 3 cilvēkiem)
- 3 ēdamkarotes sviesta
- 6 olas
- Sāls šķipsna
Soļi
Solis 1
Pastu vāra sālsūdenī pēc norādījumiem uz paciņas.
Solis 2
Kad pasta gandrīz gatava, pannā uzkarsē piciņu sviesta un izcep olu vēršacis.
Solis 3
Pastu nokāš un iejauc atlikušo sviestu. Ja vajag, pārkaisa ar šķipsnu sāls.
Solis 4
Pastu liek šķīvī un virsū liek vēršacis. Ēd, olas dzeltenumu kā mērcīti sajaucot ar pastu.
Saistītās receptes

Mārtiņdienas pīle pīlē
Mārtiņdienai, kā zināms, piestāv kāds putna cepetis. Vesela putna cepetis nav ikdienas ēdiens, to nevar tā – viens-divi-gatavs, bet svētku reizēs tas ir lielisks. Pīle ir laba, ja zoss šķiet nepārvarami monumentāla, bet vistiņa (hmm, Mārtiņu gailis) – pārāk ikdienišķi svētku galdam.

Apiņu dzinumi
Ceptus apiņu dzinumus pagājušajā gadā ieraudzīju lieliskās mikoloģes Inetas Danieles Facebook profilā. Vienmēr ir interesanti pamēģināt ko jaunu. Līdz šai dienai apiņus zinājām tikai kā alus brūvēšanai nepieciešamus augus. Palūkojos gar sētmali – jā, apiņi pašā plaukumā!

Pasta ar Boloņas mērci
Pasta ar Boloņas mērci, vai tomēr makaroni? Kā tos sauc jūsu mājās? Tik ātri un vienkārši pagatavojams, garšīgs ēdiens, noteikti izdosies arī pilnīgiem iesācējiem. Mērci var gatavot lielāku katliņu, otrā dienā tikai atliek uzvārīt svaigus makaronus. Mērci var arī sasaldēt dienām, kad nav laika gatavot.