Melleņu kēksiņi

Persiku torte Unas māsīca

Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šī recepte pie mums nonāca no Ingas Minajevas. Bijām cepuši dažādu veidu kēksiņus, bet šie ir vieni no garšīgākajiem, kādi ēsti. Tie ir sulīgi, ar ļoti labu salduma un skābuma attiecību. Vienīgā nelaime, ka tie vienmēr pārāk ātri beidzas. Mūsu fotogrāfs nekad nevarēja paspēt tos pienācīgi nofotografēt, jo kēksiņi pazuda no šķīvja vēl silti milzu ātrumā.

Vēl var paspēt izmēģināt tos ar pēdējām rudens dārza mellenēm vai izlietot saldēto melleņu krājumus. Vien jārēķinās, ka saldētās mellenes mīklu padara stingru. Formiņās to var salikt kā dažādu formu klučus. Bet tā nav bēda – cepoties mīkla atkūst un ieņem ļoti pareizi formu. Kad mežā atkal būs jūlija tveice, varēs uzcept kēksiņus ar īstajām meža mellenēm. Mēs izmēģinājām visādus variantus, un visi gāja uz urrā! Papīriņi, kuri paliek pēc apēšanas, ir kā mazi mākslas darbi, ļoti gleznieciski.

Recepte ir ļoti vienkārša un ātri pagatavojama, būs pa spēkam arī iesācējiem.

Sastāvdaļas

  • ~ 1 krūze melleņu (tējas krūze ~ 300 ml)
  • 150 g sviesta
  • 100 g cukura
  • 1 ola
  • 3 ēdamkarotes skābā krējuma
  • 1/2 tējkarote vaniļas ekstrakta vai vaniļas cukura
  • 200 g miltu
  • 1 ēdamkarote cepamā pulvera
    šķipsniņa sāls

Soļi

Solis 1

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai.

Solis 2

Sagatavo kēksiņu formas – ja ir kēksiņu formu plāts, ieliek katrā pa papīra formiņai. Ja nav speciālās plāts, var papīra formiņas likt pa divām uz parastās plāts.

Solis 3

Vienā bļodā sajauc sviestu, cukuru, olu, krējumu un vaniļas ekstraktu vai cukuru.

Solis 4

Otrā bļodā sajauc miltus ar cepamo pulveri un sāli.

Solis 5

Abu bļodu saturu sajauc kopā. Mīklai jābūt vidēji biezai, lai, iemaisot mellenes, tās netiktu saspiestas. Ja mīkla ir pārāk biezas konsistences, piejauc nedaudz piena.

Solis 6

Pievieno ~1 krūzi melleņu.

Solis 7

Mīklu pilda kēksiņu formās, cep 20–30 minūtes, līdz kēksiņi pacēlušies un kļuvuši zeltaini brūni.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Persiku torte Unas māsīca

Persiku torte Unas māsīca

Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.

Kijivas torte/Київський торт

Kijivas torte/Київський торт

1. martā ir vārda diena manam tēvam Ivaram. Nekādas lielas svinības pandēmijas dēļ tāpat nerīkojam, bet kūku izcept ir svēta lieta. Domājot par Kijevu, Ukrainas sirdi, ko šobrīd pašaizliedzīgi un drosmīgi aizstāv ukraiņu tauta prezidenta Volodimira Zeļenska vadībā, atcerējos, ka Kijevai ir sava torte. Nekad nebiju to cepusi, bet interneta dzīlēs bija atrodams liels daudzums recepšu variāciju.

Ātrā ābolkūka franču gaumē

Ātrā ābolkūka franču gaumē

Rudens ir laiks, kad var svinēt ābolus. Vai var būt par daudz ābolkūku recepšu? Nekādā gadījumā. Šoruden mani iedvesmoja Dainas Alužānes Facebook profilā publicēta ābolkūkas recepte, kuru viņa raksturoja kā “ķepīgu, sviestīgu un francūzīgu bez sava gala”. Izlasot sastāvdaļu sarakstu, bija skaidrs, ka recepte ir vienkārša un ātra.

Mūsu sadarbības partneri