Melleņu kēksiņi

Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

Šogad par godu Latvijas dzimšanas dienai izcepu rudzu rupjmaizes torti. Recepti esmu salikusi kā kompozīciju no vairākiem avotiem. Kad uznāk iedvesma un ir gana daudz laika, varu eksperimentēt, pārāk nesatraucoties par rezultātu. Ir aizraujoši iztēloties dažādos garšu salikumus, faktūras, krāsas un smaržas. Pandēmijas dēļ viesības šogad nav atļautas, bet mani mājinieki ir ar mieru nomēģināt ikvienu manu eksperimentālo cepumu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šī recepte pie mums nonāca no Ingas Minajevas. Bijām cepuši dažādu veidu kēksiņus, bet šie ir vieni no garšīgākajiem, kādi ēsti. Tie ir sulīgi, ar ļoti labu salduma un skābuma attiecību. Vienīgā nelaime, ka tie vienmēr pārāk ātri beidzas. Mūsu fotogrāfs nekad nevarēja paspēt tos pienācīgi nofotografēt, jo kēksiņi pazuda no šķīvja vēl silti milzu ātrumā.

Vēl var paspēt izmēģināt tos ar pēdējām rudens dārza mellenēm vai izlietot saldēto melleņu krājumus. Kad mežā atkal būs jūlija tveice, varēs uzcept kēksiņus ar īstajām meža mellenēm. Mēs izmēģinājām visādus variantus, un visi gāja uz urrā!

Recepte ir ļoti vienkārša un ātri pagatavojama, būs pa spēkam arī iesācējiem.

Sastāvdaļas

  • ~ 1 krūze melleņu (tējas krūze ~ 300 ml)
  • 150 g sviesta
  • 100 g cukura
  • 1 ola
  • 3 ēdamkarotes skābā krējuma
  • 1/2 tējkarote vaniļas ekstrakta vai vaniļas cukura
  • 200 g miltu
  • 1 ēdamkarote cepamā pulvera
    šķipsniņa sāls

Soļi

Solis 1

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai.

Solis 2

Sagatavo kēksiņu formas – ja ir kēksiņu formu plāts, ieliek katrā pa papīra formiņai. Ja nav speciālās plāts, var papīra formiņas likt pa divām uz parastās plāts.

Solis 3

Vienā bļodā sajauc sviestu, cukuru, olu, krējumu un vaniļas ekstraktu vai cukuru.

Solis 4

Otrā bļodā sajauc miltus ar cepamo pulveri un sāli.

Solis 5

Abu bļodu saturu sajauc kopā. Mīklai jābūt vidēji biezai, lai, iemaisot mellenes, tās netiktu saspiestas. Ja mīkla ir pārāk biezas konsistences, piejauc nedaudz piena.

Solis 6

Pievieno ~1 krūzi melleņu.

Solis 7

Mīklu pilda kēksiņu formās, cep 20–30 minūtes, līdz kēksiņi pacēlušies un kļuvuši zeltaini brūni.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

Šogad par godu Latvijas dzimšanas dienai izcepu rudzu rupjmaizes torti. Recepti esmu salikusi kā kompozīciju no vairākiem avotiem. Kad uznāk iedvesma un ir gana daudz laika, varu eksperimentēt, pārāk nesatraucoties par rezultātu. Ir aizraujoši iztēloties dažādos garšu salikumus, faktūras, krāsas un smaržas. Pandēmijas dēļ viesības šogad nav atļautas, bet mani mājinieki ir ar mieru nomēģināt ikvienu manu eksperimentālo cepumu.

Vegānā ābolkūka

Vegānā ābolkūka

Vegāno ābolkūku reiz cepu, dodoties ciemos pie mūsu draudzenes Dagnijas, kura jau gadiem nelieto dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktus. Domājot par ciemakukuli, man bija svarīgi atrast tādu kūkas recepti, kuru varētu ēst visi.

Vecrīgas kūciņas

Vecrīgas kūciņas

Kūciņa “Vecrīga” ir latviešu konditoru veiksmes stāsts ilgu gadu desmitu garumā. Apaļā plaucētās mīklas čauliņā iepildīts uzputots biezpiena krēms, viegla pūdercukura kārtiņa pāri.

Mūsu sadarbības partneri