Klučkas
Pildīts patisons
Ciemojoties mājās pie laimīgajiem cilvēkiem, kuriem ir dārzs, bieži gadās dāvanā saņemt pašu ekoloģiski audzētus, gardus un daiļus ciemakukuļus.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Klučkas ir Vidzemes, Zemgales un Sēlijas novadu ēdiens. Recepte nāk no Līgas Ivanovas ģimenes Skrīveros. Ģimenē klučkas vienmēr taisījuši pēc lielākiem rudens darbiem, atceras Līgas mamma Rasma Volfārte. Tad sēdušies visi kopā pie saimes galda. Lielai ģimenei mizojuši pusspaini kartupeļu vai pat vairāk, klučkas visiem ļoti garšojušas. Ja palikušas pāri, nākamajā dienā uzsildītas, tās ir vēl garšīgākas. Klučkas var arī apcept uz pannas.

Lai ēdiens izdotos gards, kartupeļiem jābūt miltainiem. Ja tos pērk tirgū, vaicājiet pārdevējam, kuri miltainas šķirnes kartupeļi lēnāk melnē gaisa ietekmē. Kad vēl nebija elektrisko virtuves ierīču, rīvēšana aizņēma lielu laiku. Mūsdienās var lietot virtuves kombainu. Viens un divi, kartupeļi ir sarīvēti. Tā klučkas izdodas baltākas.

Līga atceras, ka viņas bērnībā tētis atteicies ēst mazās klučkas ar pienu, bet lielās, pārlietas ar balto sīpolu, krējuma un miltu mērci, viņam garšojušas. Tāpēc ģimenē mazās klučkas saukuši par sieviešu klučkām, bet lielās – par vīriešu. Klučkas var ēst arī ar maltas gaļas mērci. Šoreiz klučkas gatavoja Līga kopā ar meitu Remu Kalniņu.

Paldies par vienmēr sirsnīgo uzņemšanu, ciema kukuļiem no pašu dārza un lauka. Lai visiem silti!
Sastāvdaļas mazajām klučkām
3–4 kartupeļi katram ēdājam
(labāk nomizot vairāk kartupeļu)
Gabals kūpināta cūkas cauraudzīša
2–3 sīpoli
Piens, labāk īsts lauku piens
Skābais krējums pasniegšanai
Zaļumi pēc vēlēšanās
Soļi
Solis 1
Žāvētu gaļu sagriež mazos gabaliņos.
Solis 2
Sīpolus nomizo un sīki sagriež.
Solis 3
Gaļu uz pannas sacep kārtīgi kraukšķīgu. Gaļas taukos apcep arī sīpolus.
Solis 4
Lielā katlā uzvāra ūdeni ar šķipsnu sāls.
Solis 5
Kartupeļus nomizo un sarīvē uz smalkās rīves (var lietot virtuves kombainu).
Solis 6
Kartupeļu masai ar rokām nospiež sulu, to nolej atsevišķā traukā un nostādina.
Solis 7
Ja grib mīkstākas klučkas, cieti var nepievienot, ja patīk stingrākas, cietei nolej nostājušos sulu, cieti iejauc kartupeļu masā kopā ar saceptajiem sīpoliem, gaļas gabaliņiem un mazliet sāls. (Cieti, kas nostājas, var izkaltēt un lietot ķīseļa gatavošanai, bet Līga ar to pēc vajadzības iestērķelē tautas tērpa detaļas).
Solis 8
Ar rokām no kartupeļu masas saviļā mazas bumbiņas, laiž sālsūdenī un vāra, līdz uzpeld, tad ir gatavas. Beigās pievieno pienu, uzvāra, pagaršo sāli.
Solis 9
Lej bļodiņās, ja vēlas, pieliek krietnu karoti skābā krējuma, pārkaisa sakapātus zaļumus un ēd ar lielo karoti.

Sastāvdaļas lielajām klučkām
3–4 kartupeļi katram ēdājam
Gabals kūpināta cūkas cauraudzīša
2–3 sīpoli
Jaukta liellopu un cūkas maltā gaļa
Sāls, malti melnie pipari
Skābs krējums
Zaļumi pēc vēlēšanās
Soļi
Solis 1
Kartupeļu masu sagatavo līdzīgi kā mazajām klučkām.
Solis 2
Malto gaļu sajauc ar sāli un melnajiem pipariem.
Solis 3
Ņem ar rokām riekšavu kartupeļu masas, saplacina. Ieliek karoti maltās gaļas pildījuma. No visām malām uz vidu pildījumu apklāj ar kartupeļu mīklu, ar rokām saveido ovālas formas klučkas.
Solis 4
Katlā vārošā sālsūdenī pa vienai laiž klučkas un vāra, līdz uzpeld.
Solis 5
Klučkas ar putu karoti ņem no ūdens, notecina un liek šķīvjos. Ēd ar skābu krējumu un zaļumiem.

Saistītās receptes

Pildīts patisons
Ciemojoties mājās pie laimīgajiem cilvēkiem, kuriem ir dārzs, bieži gadās dāvanā saņemt pašu ekoloģiski audzētus, gardus un daiļus ciemakukuļus.

Grūbas ar sēnēm
Ja mājās ir grūbas, sīpols. ķiploks un piena produkti, tiksi pie ļoti garšīga un vienkārša ēdiena. Ja ir vēl arī sēnes, baltvīns, zaļumi, vairāki siera veidi, var pagatavot restorāna cienīgu maltīti.

Kaltenes kūpināto reņģīšu sacepums
Šī ir Noras Daknes vecmāmiņas Martas Štāls dzimtas recepte no Kaltenes Kurzemē. Noras dzimtā bijuši jūrnieki, kuģu būvnieki un īpašnieki.