Jāņu siers

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas var nokrāsot ar pavisam parastām ēdamlietām, ko varam atrast ikvienā virtuvē. Mūsmājās parasti krāsojam olas, raibumam pietinot augus, izmantojot putraimus, rīsus un makaroniņus. Bet šogad no dabīgiem materiāliem izmēģinājām iegūt visus varavīksnes toņus, krāsojot olas ar auksto krāsošanas metodi.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Liene ir izmēģinājusi dažādas Jāņu siera receptes un šo atradusi par ātrāko, vienkāršāko un drošāko. Galvenais, lai siers izdotos, ir labas sastāvdaļas. Pienam jābūt vislabākās kvalitātes. Ideāli, ja tas ir īsts lauku govs piens, svaigi izslaukts. Ja tāds nav pieejams, veikalā jāpērk tāda ražotāja piens, kas nav pievīlis. Liene pati izvēlas 3,5 % Lāsi.

Arī biezpienam jābūt ļoti labam, lai tas nav pārāk slapjš, graudains vai skābs. Mēs šoreiz lietojām Jaunpils pilnpiena biezpienu.

Olas, ko pievieno, arī būtu vēlamas no laukos dzīvojošām vistām, kas dabū pietiekami daudz saules gaismas un daždažādu dabīgu barību. Jo dzeltenāki olu dzeltenumi, jo dzeltenāks būs siers.

Mēs bez ķimenēm vēl izmēģinājām pievienot dažādas citas garšvielas. Siera masu sadalījām un sējām mazus, apaļus sieriņus. Visi bija izdevušies ļoti garšīgi, un dažādība iepriecināja.

Ķimenes piejaucām visai masai. Tad dalījām un likām klāt otrajam – ķiplokus, trešajam – ķiplokus un kapātas pētersīļu lapiņas, ceturtajam – sauso zaļumu maisījumu, kas paredzēts zaļumu sviestam, piektajam – sauso garšvielu maisījumu, kas paredzēts mocarellas sieram.

Tā kā mēs sierus nenospiedām zem sloga, tie bija diezgan mīksti, sulīgi, un tiem neprasījās papildu uzsmērēt sviestu.

Sastāvdaļas

  • 3 l pilnpiena
  • 1 kg biezpiena
  • 5 olu dzeltenumi
  • 200 g sviesta
  • ķimenes, sāls, citas garšvielas pēc izvēles
  • marle siešanai vai dziļāks trauks (zupas šķīvis, bļodiņa)

No šī daudzuma mēs ieguvām 1,4 kg siera.

Soļi

Solis 1

Pienu lej lielā katlā (5 l), pievieno biezpienu un sāk karsēt.

Solis 2

Maisa ar karoti, lai atdalās sūkalas.

Solis 3

Kad sūkalas atdalījušās, masu nokāš.

Solis 4

Nokāsto masu pārliek atpakaļ katlā.

Solis 5

Pievieno sviestu.

Solis 6

Pievieno olu dzeltenumus un izmaisa.

Solis 7

Pievieno sāli un ķimenes, izmaisa.

Solis 8

Uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot, sieru turpina karsēt.

Solis 9

Masai sāks mainīties konsistence.

Solis 10

Kolīdz siers atlec no katla malām, tas ir gatavs. Šajā brīdī to var pārliet marlē vai traukā, kur tas nobriedīs. Ja vēlaties, masu var sadalīt un pievienot dažādas garšvielas.

Solis 11

Siers ieliets marlītē bļodiņā.

Solis 12

Marlīti sasien. Ja vēlas stingrāku sieru, to nospiež zem sloga, atstājot līdz nākajai dienai vēsumā.

Solis 13

Mēs sieru atstājām līdz nākamajai dienai notecēties pakārtu.

Solis 14

Nākamajā dienā ņem laukā no marles, griež šķēlītēs un pasniedz uz Jāņu mielasta galda kopā ar alu.

Solis 15

Šis siers bija ieliets ar sviestu ieziestā bļodiņā un atstāts pa nakti vēsumā zem šķīvīša. Nākamajā dienā uzmanīgi izņem no bļodiņas, griež šķēlītēs un pasniedz uz Jāņu mielasta galda kopā ar alu.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas var nokrāsot ar pavisam parastām ēdamlietām, ko varam atrast ikvienā virtuvē. Mūsmājās parasti krāsojam olas, raibumam pietinot augus, izmantojot putraimus, rīsus un makaroniņus. Bet šogad no dabīgiem materiāliem izmēģinājām iegūt visus varavīksnes toņus, krāsojot olas ar auksto krāsošanas metodi.

Franču grauzdiņi

Franču grauzdiņi

Šo it kā vienkāršo ēdienu gatavo paaudzēs, bet tas ļoti labi iet kopā ar tik mūsdienīgo zero waste koncepciju – nemetīsim ārā ēdienu, pat ja tas ir mazliet apkaltis un tāpat vairs nešķiet baudāms, tā pasaudzējot ne tikai pašu maciņus, bet arī planētas resursus.

Bismarka siļķes

Bismarka siļķes

Marinēti siļķu rolmopši ir ēdiens, kas Latvijā ienācis no Vācijas. 19. gadsimta Vācijas kanclers Oto fon Bismarks ir teicis: „Ja siļķes maksātu tikpat dārgi kā kaviārs, cilvēki tās novērtētu daudz augstāk.” Mūsdienās marinēta siļķe atrodama ikviena lielveikala plauktā, bet mājās marinēta vienmēr būs garšīgāka.

Mūsu sadarbības partneri