Jāņu siers

Ķimeņu kartupeļu cepumi

Ķimeņu cepumi ļoti piestāv laikam starp Jāņiem un Pēteriem. Cepumi ir ļoti, patiešām, ļoti garšīgi. Ja cepsi tos viesībām, cepumi pazudīs zibenīgi, to zinām no pieredzes.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

18/06/2012

Paldies uztura speciālistei Lienei Sondorei par dalīšanos ar recepti un ierādīšanu, kā un kas darāms pirms Jāņiem, lai no piena, biezpiena, sviesta, olām, ķimenēm un sāls uzburtu gardu sieru. Liene ir izmēģinājusi dažādas Jāņu siera receptes un šo atradusi par ātrāko, vienkāršāko un drošāko. Lienei mūsu kuplajā dzimtā ir lielākā pieredze siera siešanā un visi deviņi stūrīši sanāk gardi.

Lai siers izdotos, galvenais ir labas sastāvdaļas. Pienam jābūt vislabākās kvalitātes. Ideāli, ja tas ir svaigi izslaukts īsts lauku govs piens. Ja tāds nav pieejams, veikalā jāpērk tāda ražotāja piens, kas nav pievīlis. Liene pati izvēlas 3,5 % pilnpienu.

Arī biezpienam jābūt ļoti labam, lai tas nav pārāk slapjš, graudains vai skābs. Mēs šoreiz lietojām Jaunpils pilnpiena biezpienu. Dažās senās pavārgrāmatās atrodams padoms: ja biezpiens ir ļoti sauss un graudains, to vajagot izmalt caur gaļas maļamo mašīnu. Tā kā neesam šo paņēmienu izmēģinājuši, nezinām, vai tas strādā. Lūgums ierakstīt komentāros, ja kāds par šo metodi zina ko teikt.

Olas, ko pievieno, arī būtu vēlamas no laukos dzīvojošām vistām, kas dabū pietiekami daudz saules gaismas, knābā zaļumus, kukainīšus un citu dabīgu barību. Jo dzeltenāki olu dzeltenumi, jo dzeltenāks būs siers. Ir lasīts, ka daži kā krāsvielu izmanto šķipsnu kurkumas. Ja vēlaties to izmēģināt, pievienojat uzmanīgi, lai nenomāktu Jāņu siera garšu.

Šoreiz vēl izmēģinājām bez ķimenēm dažiem sieriem pievienot dažādas citas garšvielas. Siera masu sadalījām un sējām mazus, apaļus sieriņus. Visi bija izdevušies ļoti garšīgi, un dažādība iepriecināja.

Ķimenes piejaucām visai masai. Pēc tam masu sadalījām piecās daļās, pirmo atstājām tikai ar ķimenēm, otrajam likām klāt ķiplokus, trešajam – ķiplokus un kapātas pētersīļu lapiņas, ceturtajam – sauso zaļumu maisījumu, kas paredzēts zaļumu sviestam, bet piektajam – sauso garšvielu maisījumu, kas paredzēts mocarellas sieram.

Tā kā mēs sierus nenospiedām zem sloga, tie bija diezgan mīksti, sulīgi, un tiem neprasījās papildu uzsmērēt sviestu.

#Tradicionāls ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens

Sastāvdaļas

  • 3 l pilnpiena
  • 1 kg biezpiena
  • 5 olu dzeltenumi
  • 200 g sviesta
  • ķimenes, sāls, citas garšvielas pēc izvēles
  • marle siešanai vai dziļāks trauks (zupas šķīvis, bļodiņa)

No šī daudzuma mēs ieguvām 1,4 kg siera.

Soļi

Solis 1

Pienu lej lielā katlā (5 l), pievieno biezpienu un sāk karsēt.

Solis 2

Maisa ar karoti, lai atdalās sūkalas.

Solis 3

Kad sūkalas atdalījušās, masu nokāš.

Solis 4

Nokāsto masu pārliek atpakaļ katlā.

Solis 5

Pievieno sviestu.

Solis 6

Pievieno olu dzeltenumus un izmaisa.

Solis 7

Pievieno sāli un ķimenes, izmaisa.

Solis 8

Nepārtraukti maisot, sieru turpina karsēt uz mazākā iespējamā plīts režīma.

Solis 9

Masai sāks mainīties konsistence.

Solis 10

Kolīdz siers atlec no katla malām, tas ir gatavs. Šajā brīdī to var pārliet marlē vai traukā, kur tas nobriedīs. Ja vēlaties, masu var sadalīt un pievienot dažādas garšvielas.

Solis 11

Siers ieliets marlītē bļodiņā.

Solis 12

Marlīti sasien. Ja vēlas stingrāku sieru, to nospiež zem sloga, atstājot līdz nākajai dienai vēsumā.

Solis 13

Mēs sieru atstājām līdz nākamajai dienai notecēties pakārtu.

Solis 14

Nākamajā dienā ņem laukā no marles, griež šķēlītēs un pasniedz uz Jāņu mielasta galda kopā ar alu.

Solis 15

Ja siers ir ieliets ar sviestu ieziestā bļodiņā un atstāts pa nakti vēsumā zem šķīvīša, nākamajā dienā to uzmanīgi izņem no bļodiņas, griež šķēlītēs un pasniedz uz Jāņu mielasta galda kopā ar alu.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Ķimeņu kartupeļu cepumi

Ķimeņu kartupeļu cepumi

Ķimeņu cepumi ļoti piestāv laikam starp Jāņiem un Pēteriem. Cepumi ir ļoti, patiešām, ļoti garšīgi. Ja cepsi tos viesībām, cepumi pazudīs zibenīgi, to zinām no pieredzes.

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas var nokrāsot ar pavisam parastām ēdamlietām, ko varam atrast ikvienā virtuvē. Mūsmājās parasti krāsojam olas, raibumam pietinot augus, izmantojot putraimus, rīsus un makaroniņus. Bet šogad no dabīgiem materiāliem izmēģinājām iegūt visus varavīksnes toņus, krāsojot olas ar auksto krāsošanas metodi.

Franču grauzdiņi

Franču grauzdiņi

Šo it kā vienkāršo ēdienu gatavo paaudzēs, bet tas ļoti labi iet kopā ar tik mūsdienīgo zero waste koncepciju – nemetīsim ārā ēdienu, pat ja tas ir mazliet apkaltis un tāpat vairs nešķiet baudāms, tā pasaudzējot ne tikai pašu maciņus, bet arī planētas resursus.

Mūsu sadarbības partneri