Jāņu siers

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Liene ir izmēģinājusi dažādas Jāņu siera receptes un šo atradusi par ātrāko, vienkāršāko un drošāko. Galvenais, lai siers izdotos, ir labas sastāvdaļas. Pienam jābūt vislabākās kvalitātes. Ideāli, ja tas ir īsts lauku govs piens, svaigi izslaukts. Ja tāds nav pieejams, veikalā jāpērk tāda ražotāja piens, kas nav pievīlis. Liene pati izvēlas 3,5 % Lāsi.

Arī biezpienam jābūt ļoti labam, lai tas nav pārāk slapjš, graudains vai skābs. Mēs šoreiz lietojām Jaunpils pilnpiena biezpienu.

Olas, ko pievieno, arī būtu vēlamas no laukos dzīvojošām vistām, kas dabū pietiekami daudz saules gaismas un daždažādu dabīgu barību. Jo dzeltenāki olu dzeltenumi, jo dzeltenāks būs siers.

Mēs bez ķimenēm vēl izmēģinājām pievienot dažādas citas garšvielas. Siera masu sadalījām un sējām mazus, apaļus sieriņus. Visi bija izdevušies ļoti garšīgi, un dažādība iepriecināja.

Ķimenes piejaucām visai masai. Tad dalījām un likām klāt otrajam – ķiplokus, trešajam – ķiplokus un kapātas pētersīļu lapiņas, ceturtajam – sauso zaļumu maisījumu, kas paredzēts zaļumu sviestam, piektajam – sauso garšvielu maisījumu, kas paredzēts mocarellas sieram.

Tā kā mēs sierus nenospiedām zem sloga, tie bija diezgan mīksti, sulīgi, un tiem neprasījās papildu uzsmērēt sviestu.

Sastāvdaļas

  • 3 l pilnpiena
  • 1 kg biezpiena
  • 5 olu dzeltenumi
  • 200 g sviesta
  • ķimenes, sāls, citas garšvielas pēc izvēles
  • marle siešanai vai dziļāks trauks (zupas šķīvis, bļodiņa)

No šī daudzuma mēs ieguvām 1,4 kg siera.

Soļi

Solis 1

Pienu lej lielā katlā (5 l), pievieno biezpienu un sāk karsēt.

Solis 2

Maisa ar karoti, lai atdalās sūkalas.

Solis 3

Kad sūkalas atdalījušās, masu nokāš.

Solis 4

Nokāsto masu pārliek atpakaļ katlā.

Solis 5

Pievieno sviestu.

Solis 6

Pievieno olu dzeltenumus un izmaisa.

Solis 7

Pievieno sāli un ķimenes, izmaisa.

Solis 8

Uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot, sieru turpina karsēt.

Solis 9

Masai sāks mainīties konsistence.

Solis 10

Kolīdz siers atlec no katla malām, tas ir gatavs. Šajā brīdī to var pārliet marlē vai traukā, kur tas nobriedīs. Ja vēlaties, masu var sadalīt un pievienot dažādas garšvielas.

Solis 11

Siers ieliets marlītē bļodiņā.

Solis 12

Marlīti sasien. Ja vēlas stingrāku sieru, to nospiež zem sloga, atstājot līdz nākajai dienai vēsumā.

Solis 13

Mēs sieru atstājām līdz nākamajai dienai notecēties pakārtu.

Solis 14

Nākamajā dienā ņem laukā no marles, griež šķēlītēs un pasniedz uz Jāņu mielasta galda kopā ar alu.

Solis 15

Šis siers bija ieliets ar sviestu ieziestā bļodiņā un atstāts pa nakti vēsumā zem šķīvīša. Nākamajā dienā uzmanīgi izņem no bļodiņas, griež šķēlītēs un pasniedz uz Jāņu mielasta galda kopā ar alu.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Minhauzena nēģi

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Marinētas ceptas reņģes

Marinētas ceptas reņģes

Maija delikatese ir lapu reņģes. Mana vecmamma Ella Sondore, ģimenē saukta par Manīti, tās sacepa krietnu bļodu, skaistas, brūnas, ar kraukšķīgām astītēm, ko bērni parasti nočiepa, tikko reņģes noņemtas no pannas.

Pildīti cukini ziedi

Pildīti cukini ziedi

To, kā garšo cepti cukini ziedi, tā vienkārši nemaz nevar iedomāties. Pirmā pieredze ir iespaidīga – no ārpuses kraukšķa kārta, iekšā – sulīgs pildījums. Dārzos šie ziedi, šķiet, vēl ir atrodami. Receptei der arī ķirbja ziedi. Svarīgi, ka tie novākti noteiktā stadijā, ne par agru, ne par vēlu.

Mūsu sadarbības partneri