Jāņu siers

Lieldienu olu krāsošana 2019

Katru gadu izmēģinām kādu jaunu olu krāsošanas metodi. Beidzot, beidzot esam tikuši pie ļoti skaistiem rozā toņiem! Agrākie mēģinājumi ar bietēm vai sārtām tējām cieta pilnīgu fiasko. Lieliskie sārtie toņi iekrāsojās no veikalā pirktas granātābolu sulas.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Liene ir izmēģinājusi dažādas Jāņu siera receptes un šo atradusi par ātrāko, vienkāršāko un drošāko. Galvenais, lai siers izdotos, ir labas sastāvdaļas. Pienam jābūt vislabākās kvalitātes. Ideāli, ja tas ir īsts lauku govs piens, svaigi izslaukts. Ja tāds nav pieejams, veikalā jāpērk tāda ražotāja piens, kas nav pievīlis. Liene pati izvēlas 3,5 % Lāsi.

Arī biezpienam jābūt ļoti labam, lai tas nav pārāk slapjš, graudains vai skābs. Mēs šoreiz lietojām Jaunpils pilnpiena biezpienu.

Olas, ko pievieno, arī būtu vēlamas no laukos dzīvojošām vistām, kas dabū pietiekami daudz saules gaismas un daždažādu dabīgu barību. Jo dzeltenāki olu dzeltenumi, jo dzeltenāks būs siers.

Mēs bez ķimenēm vēl izmēģinājām pievienot dažādas citas garšvielas. Siera masu sadalījām un sējām mazus, apaļus sieriņus. Visi bija izdevušies ļoti garšīgi, un dažādība iepriecināja.

Ķimenes piejaucām visai masai. Tad dalījām un likām klāt otrajam – ķiplokus, trešajam – ķiplokus un kapātas pētersīļu lapiņas, ceturtajam – sauso zaļumu maisījumu, kas paredzēts zaļumu sviestam, piektajam – sauso garšvielu maisījumu, kas paredzēts mocarellas sieram.

Tā kā mēs sierus nenospiedām zem sloga, tie bija diezgan mīksti, sulīgi, un tiem neprasījās papildu uzsmērēt sviestu.

Sastāvdaļas

  • 3 l pilnpiena
  • 1 kg biezpiena
  • 5 olu dzeltenumi
  • 200 g sviesta
  • ķimenes, sāls, citas garšvielas pēc izvēles
  • marle siešanai vai dziļāks trauks (zupas šķīvis, bļodiņa)

No šī daudzuma mēs ieguvām 1,4 kg siera.

Soļi

Solis 1

Pienu lej lielā katlā (5 l), pievieno biezpienu un sāk karsēt.

Solis 2

Maisa ar karoti, lai atdalās sūkalas.

Solis 3

Kad sūkalas atdalījušās, masu nokāš.

Solis 4

Nokāsto masu pārliek atpakaļ katlā.

Solis 5

Pievieno sviestu.

Solis 6

Pievieno olu dzeltenumus un izmaisa.

Solis 7

Pievieno sāli un ķimenes, izmaisa.

Solis 8

Uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot, sieru turpina karsēt.

Solis 9

Masai sāks mainīties konsistence.

Solis 10

Kolīdz siers atlec no katla malām, tas ir gatavs. Šajā brīdī to var pārliet marlē vai traukā, kur tas nobriedīs. Ja vēlaties, masu var sadalīt un pievienot dažādas garšvielas.

Solis 11

Siers ieliets marlītē bļodiņā.

Solis 12

Marlīti sasien. Ja vēlas stingrāku sieru, to nospiež zem sloga, atstājot līdz nākajai dienai vēsumā.

Solis 13

Mēs sieru atstājām līdz nākamajai dienai notecēties pakārtu.

Solis 14

Nākamajā dienā ņem laukā no marles, griež šķēlītēs un pasniedz uz Jāņu mielasta galda kopā ar alu.

Solis 15

Šis siers bija ieliets ar sviestu ieziestā bļodiņā un atstāts pa nakti vēsumā zem šķīvīša. Nākamajā dienā uzmanīgi izņem no bļodiņas, griež šķēlītēs un pasniedz uz Jāņu mielasta galda kopā ar alu.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Lieldienu olu krāsošana 2019

Lieldienu olu krāsošana 2019

Katru gadu izmēģinām kādu jaunu olu krāsošanas metodi. Beidzot, beidzot esam tikuši pie ļoti skaistiem rozā toņiem! Agrākie mēģinājumi ar bietēm vai sārtām tējām cieta pilnīgu fiasko. Lieliskie sārtie toņi iekrāsojās no veikalā pirktas granātābolu sulas.

Nēģi

Nēģi

Nēģi ir apaļmutnieki, tiem nav mugurkaula, nav asaku, toties ir horda, skrimšļi un trešā acs. Šādi tie ir dzīvojuši miljoniem gadu, pat vēl pirms dinozauriem. Vai tie ir vai nav zivis?

Mūsu sadarbības partneri