Lauku tortes gatavošana un dekorēšana

Brokastis “Zaļajā salā”

Vai maz jāpārliecina kāds, ka vietās, kur ceļojot paliec pa nakti, labas brokastis ir ļoti svarīgas. Putriņa ar pašvārītu ievārījumu. Mazas uzkodas, kas mainās, atkarībā no gadalaika un saimnieku iedvesmas. Zaļumi un dārzeņi. Bekons un omlete. Pildītas biezpiena pankūkas. Kafijas kanna. Noslēgumā – mazs rupjmaizes kārtojums. Galdi ar baltiem galdautiem, saklāti verandā ar skatu uz dārzu.

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Dažādiem svētkiem tortes rotā atšķirīgi – pēc rotājuma veida iedala jubileju, kāzu un bērnu pasākumu tortes. Īpaši nopūloties ar dažādām radošām idejām. Piemēram, nākamajā dienā gaidot kādu jauno pāri, kuri pēc kāzām būšot uzvārdā Strazdiņi. Kopīgi domāšot, kā kāzu torti izveidot kā strazdu būrīti.

Tā nu trīs „Satiec savu meistaru” dienās Baldonē ikviens interesents varēja mācīties un pats ar savām rokām pamēģināt, cik viegli vai grūti padodas tortes rotāšana. Kamēr visi rīki un materiāli atradās Ilzes rokās, radās mānīga ilūzija, ka tas ir viegli, ātri un vienkārši. Kad paši vērotāji ķērās klāt, tik vienkārši nebija vis. Lai viss izdotos perfekti, svarīga gan krēma konsistence, gan tas, cik karstas vai stipras rokas, gan ātrums, kādā strādā, gan pacietība.

Īpaši azartiski bija Baldones skolas bērni, kuru grupu atveda skolotāja Biruta Lūce. Varbūt kāds no bērniem šādā pasākumā izlems par savu nākotnes profesiju. Ilze ar bezgalīgu pacietību iedrošināja un palīdzēja jaunajiem meistariem, kad šis vai tas rotājums uzreiz negribēja padoties. Ilze ir pieredzējusi arī šajā ziņā, viņa tiek aicināta meistarot saldumus uz bērnu ballītēm kopā ar mazajiem gaviļniekiem.

Ilzes dalījās savās pamatreceptēs. Uz jautājumu, vai nav žēl nodot savas prasmes citiem, kas bieži raksturīgi meistariem, viņa tikai nosmej, ka katra saimniece tik un tā izdarīs pa savam. Un no konkurences Ilze nebaidās. Biskvīts ir klasiskais (1 ola + 1 karote miltu + 1 karote cukura). Vārītais krēms – uz 1 l piena ņem 4 līdz 6 olas, atkarībā no izmēra. Uz 1 olu liek 3 ēdamkarotes cukura un 3 ēdamkarotes miltu. Uz šo daudzumu piena–olu masas pievieno 400 g sviesta, var arī pieputot kondensēto pienu ar cukuru. Vienā kārtā liek sablendētas dzērvenes. Cik daudz mīklas un krēma katru reizi vajadzēs, atkarīgs no pasūtījuma – cik ēdāju būs ballītē. Marcipānu, pārtikas krāsas, dažādos konditora piederumus Ilze pērk Gemoss veikalā.

Pirmās dienas pasākumā dalībnieki ar savām darinātajām rozēm un citiem dekoriem norotāja divas Ilzes iepriekš izceptās lauku tortes. Tad sekoja pats labākais – tortes tika sadalītas, un katrs varēja nogaršot kopīgo veikumu. Mmmmm, bērnības garša. Tā teica daudzi pieaugušie. Bērni, krēma notrieptiem vaigiem, ja vien mācētu, murrātu kā labi paēduši kaķi. Labi, ka joprojām ir saimnieces, kas šo bērnības garšu, mantotu no vecmāmiņām, nodod tālāk mūsu bērniem.

Paldies Ilzei Kupčai par meistarklasi rožu burvestībās un saldajiem mirkļiem pēc tam!

Vairāk informācijas par „Satiec savu meistaru

www.satiecsavumeistaru.lv

www.lnkc.gov.lv

Ja esi kārumnieks, bet pašam nav pārliecības par savām konditora prasmēm, Ilzes tortes var arī pasūtīt!

Tālr.:28630985

e-pasts: ilzenek@gmail.com

Mūsu grāmata

Citi stāsti

Brokastis “Zaļajā salā”

Brokastis “Zaļajā salā”

Vai maz jāpārliecina kāds, ka vietās, kur ceļojot paliec pa nakti, labas brokastis ir ļoti svarīgas. Putriņa ar pašvārītu ievārījumu. Mazas uzkodas, kas mainās, atkarībā no gadalaika un saimnieku iedvesmas. Zaļumi un dārzeņi. Bekons un omlete. Pildītas biezpiena pankūkas. Kafijas kanna. Noslēgumā – mazs rupjmaizes kārtojums. Galdi ar baltiem galdautiem, saklāti verandā ar skatu uz dārzu.

Meteņi Vecumniekos

Meteņi Vecumniekos

Kas ir īstais Zemgales budēlis? To šogad braucām lūkoties uz Vecumniekiem, kur jau piekto gadu senās Meteņu tradīcijas atjauno ar prieku un sparu.

Rūķu piparkūku darbnīca Blomē

Rūķu piparkūku darbnīca Blomē

Pasakaina brīnumu gaisotne pārņēmusi maizes darbnīcu Donas Blomē, Smiltenes pusē gada nogalē. Lai gan no šeit minētajiem tēliem pa īstam satikt varēja rūķus, izjūtu ziņā nams rosināja iztēli arī citos virzienos.

Mūsu sadarbības partneri

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Par autortiesībām

Šeit publicētais saturs (teksts un attēli) ir aizsargāti saskaņā ar Latvijas Republikas Autortiesību likumu. Jebkura šo materiālu pilnīga vai daļēja izmantošana pārpublicēšanai ir aizliegta bez "Garšīgā Latvija" rakstiskas atļaujas.

Par datu aizsardzību

Sadaļā Par privātumu variet lasīt detalizētāku aprakstu par to, kā tiek izmantoti Jūsu lietotāja dati.

 

Projekta atbalstam

Respektējot jūsu lietošanas ērtības, mēs nepārdodam reklāmas vietas mūsu mājas lapā, tādēļ aicinām atbalstīt šī un citu mūsu projektu attīstību, ziedojot mūsu sadarbības partnerim – Izglītības un kultūras atbalsta biedrībai Balta