Gulašzupa Remarka gaumē

Uz ugunskura vārīta baraviku zupa

Baraviku zupaIevadsTeksts: Sandra Ošiņa Foto: Valdis Ošiņš, Andris Eglītis, Vilnis SpundiņšŠo sēņu zupas katlu 2019. gada 26. decembrī tradicionālajā "Digital Guru" dabas fotogrāfu gada noslēguma kopā sanākšanā mums izvārīja Daiga Leimane-Eglīte. Toreiz mēs...

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

11/02/2014 

Gulašzupa ir īpaši laba zupa gada aukstajai sezonai. Tā sasilda un vieš omulību. Ar gulašu īpašas attiecības ir cilvēkiem, kas lasījuši Ē. Remarka romānu “Ēnas paradīzē”. Tur bija aprakstīta kāda brīnišķīga Eiropas emigrantu ungāru izcelsmes pavāre, kura sekoja saviem darba devējiem pāri okeānam, ierijusi dažus ģimenes dārgakmeņus. Par pavāri un viņas gatavotajiem ēdieniem šo ģimeni stipri apskauda visi emigrantu draugi, kurus bieži ielūdza viesībās un pēc tām ciema kukuļos dāvāja bļodas ar Segedas gulašu.

“Man istabā ir kastrolis ar ungāru virtuvenes gatavotu Segedas gulašu, – es teicu. – Jau vakarvakarā bija gardum gards, šodien būs vēl garšīgāks. Segedas gulašs ar ķimenēm un garšvielām vēl labāk garšo uzsildīts…

…Patiesi, gulašs bija vēl garšīgāks nekā iepriekšējā dienā. Jau tāpēc vien, ka mēs to baudījām, ērģeļu skaņu pacilāti. Savādi gan, bet Johans Sebastians Bahs gluži labi piederējās pie Segedas gulaša, lai gan man šķita, ka Ferencs Lists būtu vairāk piemērots. Lai vai kā, parastais gulašs ar Bahu nebūtu iespējams. Marinētos gurķus ēdām ar pirkstiem un gulašu ar karotēm.“ (Ē. M. Remarks, Ēnas paradīzē).

#Gaļas zupa #Ēdiens aukstam laikam

Sastāvdaļas

  • 1,5 kg liellopu, teļa vai cūkas gaļas
  • 5-6 kartupeļi
  • 3 vidēji burkāni
  • 1 paprikas pāksts
  • 2 vidēji lieli sīpoli
  • 2 daiviņas ķiploka
  • 2 lauru lapas
  • 2 ēdamkarotes miltu (nav nepieciešams, ja kartupeļi ir miltainas šķirnes un vāroties mazliet pašķīst)
  • 2 augu eļļa cepšanai
  • ½ l tomātu mērces
  • 2 tējkarotes paprikas pulvera
  • Šķipsna čili piparu pēc izvēles 
  • 1 tējkarote cukura
  • Sāls pēc garšas
  • 2 ēdamkarotes ķimeņu sēklu
  • 1/2 tējkarotes maltu melno piparu
  • Pēc izvēles skābs krējums, zaļumi piedevām

Soļi

Solis 1

Gaļu sagriež aptuveni 2 cm lielos kubiņos. Uzkarsē katliņā eļļu, gaļu apcep brūnu.

Solis 2

Pievieno kubiņos sagrieztus burkānus, sasmalcinātus sīpolus un ķiplokus un vēl nedaudz apcep, līdz saknes zeltainas.

Solis 3

Pielej ūdeni un vāra nelielā karstumā, līdz gaļa mīksta. Cūkgaļa vai teļa gaļa izvārīsies ātrāk, liellopa gaļa būs jāpavāra ilgāk.

Solis 4

Pievieno 2 cm lielos kubiņos sagrieztus kartupeļus, papriku, ķimenes un vāra vēl 10 minūtes.

Solis 5

Pievieno vēl nedaudz ūdens, ja tas par daudz novārījies. Zupai jābūt pabiezai. Pievieno tomātu mērci, sāli, piparus, cukuru un lauru lapas un vāra vēl piecas minūtes.

Solis 6

Nelielā trauciņā miltus atšķaida ar aukstu ūdeni un vienmērīgi izmaisa. Pievieno zupai un uzvāra.

Solis 7

Gatavo gulašzupu atstāj uz desmit minūtēm “atpūsties”, tad lej šķīvjos, pievieno zaļumus un skābo krējumu pēc garšas un ēd, piekožot rupju maizīti vai grauzdētu garšaugu bageti.

Solis 8

Ja notiek brīnums un kaut kas vēl paliek pāri, ziniet, Remarkam ir taisnība – uzsildīts garšo vēl labāk!

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Uz ugunskura vārīta baraviku zupa

Uz ugunskura vārīta baraviku zupa

Baraviku zupaIevadsTeksts: Sandra Ošiņa Foto: Valdis Ošiņš, Andris Eglītis, Vilnis SpundiņšŠo sēņu zupas katlu 2019. gada 26. decembrī tradicionālajā "Digital Guru" dabas fotogrāfu gada noslēguma kopā sanākšanā mums izvārīja Daiga Leimane-Eglīte. Toreiz mēs...

Gaspačo. Tomātu aukstā zupa

Gaspačo. Tomātu aukstā zupa

Gaspačo tomātu aukstā zupa plašāk pazīstama kā spāņu virtuves ēdiens (Gazpacho). Ļoti atveldzējoša karstā laikā, viegli pagatavojama, īpaši, ja visas sastāvdaļas sablendē. Bez dārzeņiem tajā tradicionāli pievieno olīveļļu un kviešu maizi, etiķi, garšvielas un zaļumus, var iemest šķīvī pāris ledus gabaliņus.

Cepeša zupa

Cepeša zupa

Cepeša zupu vārām, ja no iepriekšējās dienas palicis pāri cepetis. Receptes pamatu veido sastāvs, kādu to atceros no bērnības, kad zupu vārīja vecmāmiņa. Tolaik to sauca par zemnieku zupu, ja gatavoja no cepeša atlikuma, vai par nabagu zupu, ja vārīja no tā sauktajām “zupas izlasēm”.

Mūsu sadarbības partneri