Ceturtdiena, 25 jūlijs, 2013 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Gaileņu mērce

 

Gailenes-2

Gailenes_7036754 Gailenes_7036759 Gailenes_7036772 Gailenes_7036767 Gailenes_7036783 Gailenes_7036784 Gailenes-2

 

Šī recepte ir veģetāriešiem un sīpolnīdējiem tīkama. Mana mamma un vecmamma sēnes cepa ar žāvētu cūkgaļu un sīpoliem. Pēc apprecēšanās vīra sīpolu nīšanas dēļ bija jāgatavo citādi, un pa šiem gadiem esmu pieradusi pie šīs mērces tā, ka atzīstu to par tikpat labu esam. Patiesībā žāvētā gaļa un sīpoli ar savu spēcīgo raksturu pārņem un noslāpē maigās sēņu garšu nianses. Gatavojot sēnes krējuma mērcē, var daudz labāk izbaudīt katras sēņu šķirnes īpašos, tikai tām raksturīgos aromātus. Gailenēm citādu, baravikām un beciņām – citādu, apšu kundziņiem vēl citādu.

Ja iegriežas sēņu gads, sēnes var sacept uz pannas ar sviestu un atdzesētas sapildīt kārbiņās sasaldēšanai. Tik labs ātrais ēdiens ziemas dienās, kad negribas iet uz veikalu vai gatavot ko īpašu.

Esmu lasījusi dažādos interneta forumos par problēmu, ka gailenes reizēm pēc gatavošanas ir rūgtas. Citiem liekas, ka tās kļūst rūgtas tieši no saldēšanas. Mana pieredze rāda, ka saldēšana nekaitē, arī svaigu sēņu dažu dienu uzglabāšana ledusskapī ne. Bet atsevišķos gadījumos gailenes tiešām ir rūgtenas. Kas tam par iemeslu, man nav izdevies atklāt. Būšu priecīga, ja kāds padalīsies ar kādu TICAMU iemeslu šai parādībai.

Sastāvdaļas

~ 1 litrs gaileņu (vai citu cepamo sēņu – beku, baraviku, apšu kungu)

50 g sviesta (vai nedaudz eļļas)

100–150 ml salda 35 % krējuma

2 ēdamkarotes kviešu miltu

sāls pēc garšas

Piedevām

vārīti jaunie kartupeļi

dilles

Darba gaita

Gailenes_70367541. Gailenes notīra. Pielipušās lapiņas un sūnas ērti notīrīt ar stingrāku saru otiņu.
Gailenes_70367592. Notīra kātiņus. Lielākās sēnes sagriež gabaliņos.
Gailenes_70367723. Dziļā pannā izkausētā sviestā apcep gailenes, palaikam apmaisot.
Gailenes_70367674. Pannai var uzlikt vāku, lai sēnes ātrāk izkarstu.
Gailenes_70367835. Pēc minūtēm 10 pievieno sēnes pārkaisa ar pāris karotēm miltu, apmaisot izkarsē dažas minūtes, pievieno saldo krējumu.
Gailenes_70367846. Pēc garšas beigās pievieno sāli un ūdeni, ja mērce šķiet par biezu.
Gailenes-27. Ēd ar vārītiem jaunajiem kartupeļiem un mazsālītiem gurķīšiem.

4 komentāri

  1. Dagnija
    18/09/2013 at 14:04

    Mērce paliek rūgta, ja, gailenes cepot, izdalījušos šķidrumu neuzvāra, bet uzreiz pieliek krējumu. :)
    Paldies par šo recepti arī!

    • garsigi
      18/09/2013 at 14:38

      Paldies, Dagnija, par dalīšanos ar pieredzi!

  2. Kaspars
    24/07/2015 at 18:56

    Saldējot sēnes ziemai, nepieciešams tās vakumēt! Esmu mēģinājis sagriežot bez sāls pievienošanas, un ar, vienīgā problēma pievienojot – pārlieku ātra šķidruma izdalīšanās, kas traucē vakuma procesam. Varu apgalvot – pagatavojot garšo, kā svaigas!

    • garsigi
      24/07/2015 at 19:03

      Paldies, Kaspar, par dalīšanos pieredzē. Sēnes saldē svaigas, neceptas? Man vienmēr licies, ka saceptas aizņem mazāk vietas. Ja nu saldētava liela un brīva, var droši vien arī svaigas saldēt.

Komentēt

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas