Cepta menca ar kartupeļiem

Asinsdesas jeb putraimdesas

Asinsdesas jeb putraimdesas ir rudens un ziemas ēdiens, kuru daudzās Eiropas valstīs kopš seniem laikiem tradicionāli pasniedza Ziemassvētku galdā. Par desu izgudrotāju, kura iedomājās lopu zarnas piepildīt ar gaļas, garšvielu un garšsakņu maisījumu, šādi pilnībā izmantojot visu, ko nokautais lopiņš spēj dot, nav nekādu drošu ziņu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Mana vecmamma reizēm mēdza dungot dziesmiņu „Nekas nav tik foršs kā kartupel’s ar dorš’!”. Un tā jau arī ir, katrs, kurš ēdis svaigu (nevis nezināmu skaitu reižu saldētu un atkusušu) uzceptu mencu, to zina. Kopš tiem laikiem, kad mana vecmamma uzdziedāja šo dziesmiņu, mencas no visparastākās un lētākās zivs ir savā statusā, cenā un vērtībā augušas. Lai arī ne vienmēr, tomēr tirgos un pie zvejniekiem šad un tad svaigas mencas ir dabonamas. Un ļoti svaigu zivi, tāpat kā citus kvalitatīvus produktus, ir grēks pārāk nomākt ar sarežģītām un stiprām garšvielām. Vienkārši jāizbauda tīrais, maigais baltās zivs sulīgums.

Kad mencai nogrieztas filejas, no asakas, spurām un astes var uzgatavot pikantu vakariņu auksto ēdienu – mencu tomātos. Par to vairāk šeit.

Ceptas zivis varen labi sader ar ceptiem kartupeļiem, kas pirms tam novārīti mundierī. Kompānijā iederas skābs krējums uz pusēm ar mārrutkiem. Un sakapātas dilles maķenīt.

Sastāvdaļas

  • 1 liela vai 2 mazākas mencas (var lietot jau gatavas filejas)
  • 4 ēdājiem
  • 1 ola
  • milti apvārtīšanai
  • eļļa cepšanai
  • Sāls

Pasniegšanai

  • 8 ar mizu vārīti kartupeļi
  • Skābs krējums
  • Rīvēti mārrutki
  • Nedaudz diļļu

Soļi

Solis 1

Mencai notīra zvīņas, ar asu nazi nogriež filejas, sākot no muguras spuras. Asaku, spuras un asti noliek malā.

Solis 2

Filejas sagriež gabaliņos, apkaisa ar sāli.

Solis 3

Olu iešķiļ šķīvī un dakšiņu sakuļ. Otrā šķīvī ieber miltus.

Solis 4

Zivs gabaliņus apvārta olā.

Solis 5

Pannā uzkarsē eļļu. Zivs gabaliņus apvārta miltos.

Solis 6

Cep sakarsētā eļļā zeltainus.

Solis 7

Klāt sacep kartupeļu šķēles.

Solis 8

Krējumu sajauc ar mārrutkiem un dillēm pēc garšas.

Solis 9

Labu apetīti!

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Asinsdesas jeb putraimdesas

Asinsdesas jeb putraimdesas

Asinsdesas jeb putraimdesas ir rudens un ziemas ēdiens, kuru daudzās Eiropas valstīs kopš seniem laikiem tradicionāli pasniedza Ziemassvētku galdā. Par desu izgudrotāju, kura iedomājās lopu zarnas piepildīt ar gaļas, garšvielu un garšsakņu maisījumu, šādi pilnībā izmantojot visu, ko nokautais lopiņš spēj dot, nav nekādu drošu ziņu.

Koča. Grūbu biezputra

Koča. Grūbu biezputra

10. oktobrī atzīmē Starptautisko putras dienu. Tam par godu dalīsimies ar kočas recepti. Šo gardo miežu grūbu putru mums gatavoja Edīte Krastiņa, saimniece no Rūjienas puses. Un gatavoja to īstā maizes krāsnī.

Dārzeņi un sēnes sarkanvīnā

Dārzeņi un sēnes sarkanvīnā

Ja man būtu restorāns, es šo recepti iekļautu pastāvīgajā ēdienkartē, tik laba tā ir. Iedvesmu smēlos veģetāro ēdienu pavārgrāmatā “Green Kitchen at Home: Quick and Healthy Vegetarian Food for Every Day” (David Frenkiel, Luise Vindahl, 2017) publicētā receptē “Beet bourguignon”.

Mūsu sadarbības partneri