Cepta menca ar kartupeļiem

Dārzeņi un sēnes sarkanvīnā

Ja man būtu restorāns, es šo recepti iekļautu pastāvīgajā ēdienkartē, tik laba tā ir. Iedvesmu smēlos veģetāro ēdienu pavārgrāmatā “Green Kitchen at Home: Quick and Healthy Vegetarian Food for Every Day” (David Frenkiel, Luise Vindahl, 2017) publicētā receptē “Beet bourguignon”.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Mana vecmamma reizēm mēdza dungot dziesmiņu „Nekas nav tik foršs kā kartupel’s ar dorš’!”. Un tā jau arī ir, katrs, kurš ēdis svaigu (nevis nezināmu skaitu reižu saldētu un atkusušu) uzceptu mencu, to zina. Kopš tiem laikiem, kad mana vecmamma uzdziedāja šo dziesmiņu, mencas no visparastākās un lētākās zivs ir savā statusā, cenā un vērtībā augušas. Lai arī ne vienmēr, tomēr tirgos un pie zvejniekiem šad un tad svaigas mencas ir dabonamas. Un ļoti svaigu zivi, tāpat kā citus kvalitatīvus produktus, ir grēks pārāk nomākt ar sarežģītām un stiprām garšvielām. Vienkārši jāizbauda tīrais, maigais baltās zivs sulīgums.

Kad mencai nogrieztas filejas, no asakas, spurām un astes var uzgatavot pikantu vakariņu auksto ēdienu – mencu tomātos. Par to vairāk šeit.

Ceptas zivis varen labi sader ar ceptiem kartupeļiem, kas pirms tam novārīti mundierī. Kompānijā iederas skābs krējums uz pusēm ar mārrutkiem. Un sakapātas dilles maķenīt.

Sastāvdaļas

  • 1 liela vai 2 mazākas mencas (var lietot jau gatavas filejas)
  • 4 ēdājiem
  • 1 ola
  • milti apvārtīšanai
  • eļļa cepšanai
  • Sāls

Pasniegšanai

  • 8 ar mizu vārīti kartupeļi
  • Skābs krējums
  • Rīvēti mārrutki
  • Nedaudz diļļu

Soļi

Solis 1

Mencai notīra zvīņas, ar asu nazi nogriež filejas, sākot no muguras spuras. Asaku, spuras un asti noliek malā.

Solis 2

Filejas sagriež gabaliņos, apkaisa ar sāli.

Solis 3

Olu iešķiļ šķīvī un dakšiņu sakuļ. Otrā šķīvī ieber miltus.

Solis 4

Zivs gabaliņus apvārta olā.

Solis 5

Pannā uzkarsē eļļu. Zivs gabaliņus apvārta miltos.

Solis 6

Cep sakarsētā eļļā zeltainus.

Solis 7

Klāt sacep kartupeļu šķēles.

Solis 8

Krējumu sajauc ar mārrutkiem un dillēm pēc garšas.

Solis 9

Labu apetīti!

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Dārzeņi un sēnes sarkanvīnā

Dārzeņi un sēnes sarkanvīnā

Ja man būtu restorāns, es šo recepti iekļautu pastāvīgajā ēdienkartē, tik laba tā ir. Iedvesmu smēlos veģetāro ēdienu pavārgrāmatā “Green Kitchen at Home: Quick and Healthy Vegetarian Food for Every Day” (David Frenkiel, Luise Vindahl, 2017) publicētā receptē “Beet bourguignon”.

Mārtiņdienas pīle pīlē

Mārtiņdienas pīle pīlē

Mārtiņdienai, kā zināms, piestāv kāds putna cepetis. Vesela putna cepetis nav ikdienas ēdiens, to nevar tā – viens-divi-gatavs, bet svētku reizēs tas ir lielisks. Pīle ir laba, ja zoss šķiet nepārvarami monumentāla, bet vistiņa (hmm, Mārtiņu gailis) – pārāk ikdienišķi svētku galdam.

Apiņu dzinumi

Apiņu dzinumi

Ceptus apiņu dzinumus pagājušajā gadā ieraudzīju lieliskās mikoloģes Inetas Danieles Facebook profilā. Vienmēr ir interesanti pamēģināt ko jaunu. Līdz šai dienai apiņus zinājām tikai kā alus brūvēšanai nepieciešamus augus. Palūkojos gar sētmali – jā, apiņi pašā plaukumā!

Mūsu sadarbības partneri