Briseles kāposti sinepju mērcē ar vistas gabaliņiem

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

30/12/2014

Šo ēdienu mums gatavoja arhitekte Nora Dakne. Recepte atbilst mūsu recepšu kolekcijas koncepcijai, jo viņu ģimenē tā tiek gatavota atkārtoti, un Noras dēls, Mākslas akadēmijas students Reinis, ne reizi vien to gatavojis pats.

Nora Briseles kāpostu pagatavošanas veidu ņēmusi no savas interneta draudzenes Antuanetes, bet vista vārīta, iedvesmojoties no serbu nacionālās virtuves. Ēdiens ir ļoti maigs, ar smalku garšu. Briseles kāpostiem svarīgi pievienot vīnu vai citrona sulu, lai noņemtu sīvumu. Uz pannas tie noteikti jāapcep pietiekami brūni, un nekādā gadījumā kāpostiņus nedrīkst pārvārīt par ilgu. Kāpostiņus ar sinepju mērci var ēst arī kā pamatēdienu vai arī kopā ar kādu citu gaļu vai zivi.

Ja pasniedzat šo ēdienu svētku reizē, Noras vēlējums – nopulējiet ģimenes sudrabu un ceļat visu galdā!

Liels paldies Norai un Imantam par gatavošanu un draudzīgo uzņemšanu viņu mājās!

#Vistas gaļas ēdiens 

Sastāvdaļas

  • 0,5 kg Briseles kāpostgalviņu vai 1–2 Briseles kāposti, kāti ar rozetēm
  • Nedaudz sviesta un eļļas cepšanai
  • 250 ml vistas vai dārzeņu buljona
  • 125 ml sausa baltvīna vai nedaudz citronu sulas
  • 2 ēdamkarotes saldā krējuma
  • 1 ēdamkarote vai vairāk Dižonas vai citu sinepju
  • 2 šalotes vai citi nelieli sīpoli
  • Pēc izvēles pētersīļi vai citi zaļumi pasniegšanai
  • 1 svaiga vista (broilers)
  • Garšsaknes

Soļi

Solis 1

Veselu vistu liek katlā ar ūdeni, uzvāra, noputo. Pievieno garšvielas, garšsaknes, un vāra gatavu 45 minūtes – 1 stundu. Vistu nokāš, noņem ādu, no kauliem atdala lielus gaļas gabalus, ko panē miltos un sakultā olā.

Solis 2

Briseles kāpostus nogriež no kāta. Noņem bojātās lapiņas, pārgriež uz pusēm.

Solis 3

Uz pannas uzkarsē pa ēdamkarotei sviesta un eļļas, liek kāpostiņu galviņas ar pārgriezto pusi uz leju un dažas minūtes apcep, līdz griezuma vieta kļuvusi brūna.

Solis 4

Apceptos kāpostiņus atliek malā, tāpat sacep visas galviņas.

Solis 5

Visus kāpostus liek atpakaļ pannā vienmērīgā slānī, pārlej vistas buljonu un vīnu vai citrona sulu (viens no pēdējiem noteikti jālieto – tas noņem kāpostu sīvumu).

Solis 6

Nomizo un sagriež ripiņās sīpolu, sīpolu gredzenus liek pār kāpostiem, uzliek vāku un sutina 15 – 20 minūtes, kamēr kāposti mīksti.

Solis 7

Vistas gabalus apcep sviestā un eļļā brūnus.

Solis 8

Kāpostus pārliek traukā un pārsedz, lai saglabājas silti.

Solis 9

Kāpostu mērcei pievieno saldo krējumu, sinepes un sāli pēc garšas.

Solis 10

Mērci pārlej kāpostiem.

Solis 11

Kāpostiņus pasniedz kopā ar vistas gabaliņiem. Ja vēlas, pārkaisa ar sakapātiem zaļumiem.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Vistas filejas kabatiņas

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ķirbju risoto

Ķirbju risoto

Ķirbju risoto garšo pat tiem, kuriem ķirbis nav pirmā izvēle ēdienkartē. Šis ēdiens ir vienlaikus maigs un sātīgs, ļoti skaistā, saulainā krāsā. Ir divi varianti: sliņķu vai gardēžu.

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Mūsu sadarbības partneri