Briseles kāposti sinepju mērcē ar vistas gabaliņiem

Ratatuijs no Dobīšu dārzeņiem

Ratatuijs ir dārzeņu ēdiens, kurā vasaras krāsas un garšas izpaužas visā pilnībā. To pagatavojām no dārzniecības “Dobītes” varenās ražas, ar ko ciemošanās reizē mūs apdāvināja Sandra Marcinkēviča.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šo ēdienu mums gatavoja arhitekte Nora Dakne. Recepte atbilst mūsu portāla koncepcijai, jo viņu ģimenē tiek gatavota atkārtoti, un Noras dēls, Mākslas akadēmijas students Reinis, nu jau ne reizi vien to pagatavojis saviem spēkiem.

Nora Briseles kāpostu pagatavošanas veidu ņēmusi no savas interneta draudzenes Antuanetes, bet vista vārīta, iedvesmojoties no serbu nacionālās virtuves. Ēdiens ir ļoti maigs, ar smalku garšu. Briseles kāpostiem svarīgi pievienot vīnu vai citrona sulu, lai noņemtu sīvumu. Uz pannas tie noteikti jāapcep pietiekami brūni, un nekādā gadījumā kāpostiņus nedrīkst pārvārīt par ilgu. Kāpostiņus ar sinepju mērci var ēst arī kā pamatēdienu vai arī kopā ar kādu citu gaļu vai zivi.

Ja pasniedzat šo ēdienu svētku reizē, Noras vēlējums – nopulējiet ģimenes sudrabu un ceļat visu galdā!

Liels paldies Norai un Imantam par gatavošanu un draudzīgo uzņemšanu viņu mājās!

Sastāvdaļas

  • 0,5 kg Briseles kāpostgalviņu vai 1–2 Briseles kāposti, kāti ar rozetēm
  • Nedaudz sviesta un eļļas cepšanai
  • 250 ml vistas vai dārzeņu buljona
  • 125 ml sausa baltvīna vai nedaudz citrona sulas
  • 2 ēdamkarotes salda krējuma
  • 1 ēdamkarote vai vairāk Dižonas vai citu sinepju
  • 2 šalotes vai citi nelieli sīpoli
  • Pēc izvēles pētersīļi vai citi zaļumi pasniegšanai
  • 1 svaiga vista
  • Garšsaknes

Soļi

Solis 1

Veselu vistu liek katlā ar ūdeni, uzvāra, noputo. Pievieno garšvielas, garšsaknes, un vāra gatavu 45 minūtes – 1 stundu. Vistu nokāš, noņem ādu, atdala lielus gaļas gabalus no kauliem. Panē miltos un sakultā olā.

Solis 2

Briseles kāpostus nogriež no kāta. Noņem bojātās lapiņas, pārgriež uz pusēm.

Solis 3

Uz pannas uzkarsē pa ēdamkarotei sviesta un eļļas, liek galviņas ar pārgriezto pusi uz leju un dažas minūtes apcep, kamēr griezuma vieta kļuvusi brūna.

Solis 4

Apceptos kāpostiņus atliek malā, tāpat sacep visas galviņas.

Solis 5

Visus kāpostus liek atpakaļ pannā vienmērīgā slānī, pārlej vistas buljonu un vīnu vai citrona sulu (viens no pēdējiem noteikti jālieto – tas noņem kāpostu sīvumu).

Solis 6

Nomizo un sagriež ripiņās sīpolu, liek pār kāpostiem, uzliek vāku un sutina 15 – 20 minūtes, kamēr kāposti mīksti.

Solis 7

Vistas gabalus apcep sviestā un eļļā brūnus.

Solis 8

Kāpostus pārliek traukā, pārsedz, lai saglabājas silti.

Solis 9

Kāpostu mērcei pievieno saldo krējumu, sinepes un sāli pēc garšas.

Solis 10

Mērci pārlej kāpostiem.

Solis 11

Pasniedz kopā ar vistas gabaliņiem. Ja vēlas, pārkaisa ar sakapātiem zaļumiem.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Ratatuijs no Dobīšu dārzeņiem

Ratatuijs no Dobīšu dārzeņiem

Ratatuijs ir dārzeņu ēdiens, kurā vasaras krāsas un garšas izpaužas visā pilnībā. To pagatavojām no dārzniecības “Dobītes” varenās ražas, ar ko ciemošanās reizē mūs apdāvināja Sandra Marcinkēviča.

Pildīti cukini ziedi

Pildīti cukini ziedi

To, kā garšo cepti cukini ziedi, tā vienkārši nemaz nevar iedomāties. Pirmā pieredze ir iespaidīga – no ārpuses kraukšķa kārta, iekšā – sulīgs pildījums. Dārzos šie ziedi, šķiet, vēl ir atrodami. Receptei der arī ķirbja ziedi. Svarīgi, ka tie novākti noteiktā stadijā, ne par agru, ne par vēlu.

Viltotais zaķis

Viltotais zaķis

Ēdiens, kas ietaupīs jūsu laiku, atbrīvojot no stāvēšanas pie plīts

Mūsu sadarbības partneri