Biešu zupa ar vēršasti vai liellopa zupas gaļu

Gaspačo. Tomātu aukstā zupa

Gaspačo tomātu aukstā zupa plašāk pazīstama kā spāņu virtuves ēdiens (Gazpacho). Ļoti atveldzējoša karstā laikā, viegli pagatavojama, īpaši, ja visas sastāvdaļas sablendē. Bez dārzeņiem tajā tradicionāli pievieno olīveļļu un kviešu maizi, etiķi, garšvielas un zaļumus, var iemest šķīvī pāris ledus gabaliņus.

Gaspačo. Tomātu aukstā zupa

Gaspačo tomātu aukstā zupa plašāk pazīstama kā spāņu virtuves ēdiens (Gazpacho). Ļoti atveldzējoša karstā laikā, viegli pagatavojama, īpaši, ja visas sastāvdaļas sablendē. Bez dārzeņiem tajā tradicionāli pievieno olīveļļu un kviešu maizi, etiķi, garšvielas un zaļumus, var iemest šķīvī pāris ledus gabaliņus.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Visas pēdējās publicētās zupu receptes ir īpašs veltījums Rīgas Stradiņa universitātes studentei Lienei Krievupei.
Arī ja kādam no jums ir interese par kādām ēdienu receptēm, rakstiet mums sadaļā “Kontakti” vai uz e-pastu.

Izcila zupa gan rudenī, gan ziemā un pavasarī, kad vitamīnu rezerves vislabāk varam paņemt tieši no saknēm. Šo zupu ar vārīt arī no liellopa zupas gaļas gabaliņa ar kauliņu, bet no astes zupa padodas īpaši sātīga un garda. Pēc garšas vieglāka nekā klasiskais borščs. Tūlīt pēc izvārīšanas katra sakņu krāsa vēl ir atšķirīga un veido košu mozaīku. Nākamajā dienā bietes būs pārņēmušas savā spilgtajā sārtumā visas pārējās saknes. Tā kā sastāvdaļu ir daudz, šo zupu nevar izvārīt pāris šķīvīšus, gribot negribot sanāk lielais katls. Bet, arī otrā dienā uzsildīta, zupa ir baudāma.

Sastāvdaļas

  • 1 gabalos sacirsta vērša aste vai gabals liellopu zupas gaļas ar kauliņu
  • 2 lielākas vai 3 mazākas bietes
  • 3 burkāni
  • gabals kāpostgalvas
  • 5–6 kartupeļi
  • 1 kālis
  • eļļa apcepšanai
  • garšsaknes un garšvielas pēc izvēles
  • sīpols
  • 2 daiviņas ķiploka
  • gabals selerijas saknes
  • 2 lauru lapas, labāk svaigas
  • pāris zariņu timiāna jeb mārsila
  • 5–10 melnie un smaržīgie piparu graudi
    sāls

Pasniegšanai

  • skābs krējums
  • zaļumi

Soļi

Solis 1

Astes gabalus vai gaļu nomazgā, liek katlā, pārlej aukstu ūdeni, uzvāra. Noputo putas un uz ļoti maza karstuma vāra 1–2 stundas, līdz gaļa nāk nost no kauliem. (vārīšanas ilgums atkarīgs no tā, cik lopiņš bijis vecs).

Solis 2

Bietes liek citā katlā un vāra kādu stundu. Aplej ar aukstu ūdeni, lai labāk atdalās miza, nomizo.

Solis 3

Saknes nomizo, burkānus sagriež šķēlītēs, kāpostus – skaidiņās, kāļus un kartupeļus – gabaliņos.

Solis 4

Nomizo un smalki sagriež sīpolu un ķiplokus.

Solis 5

Uz pannas apcep sīpolus, līdz tie zeltaini un caurspīdīgi, pievieno ķiplokus, burkānus, vēl nedaudz pacep, visu pievieno zupas katlā. No apceptiem burkāniem zupai ir ļoti skaista krāsa.

Solis 6

Pievieno kāpostus, kāļus, selerijas saknes gabalu un garšvielas (tā kā man nepatīk zupā uzkosties piparu graudiem, esmu nopirkusi Gemoss veikalā mazos tējas maisiņus ar aukliņām, un lauru lapas, piparus un timiāna zariņus lieku tajos. Aukliņu aptinu ar katla rokturi un izņemu to visu ārā, kad zupa gatava. Es ņemu laukā arī selerijas sakni. Ja tā garšo, to var arī sarīvēt un pievienot zupai.

Solis 7

Bietes sarīvē uz rupjās rīves.

Solis 8

Gaļu izņem no katla, noloba no kauliem, sagriež gabaliņos un pievieno zupai.

Solis 9

Kad saknes pusmīkstas, pievieno kartupeļus. Pēc 10 minūtēm pievieno vārītās bietes, sāli, ja zupa par biezu, pievieno vēl verdošu ūdeni. Visu kopā uzvāra un tūlīt pasniedz.

Solis 10

Klāt liek skābu krējumu, kapātus zaļumus un piekož rudzu rupjo vai saldskābo maizi.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Gaspačo. Tomātu aukstā zupa

Gaspačo. Tomātu aukstā zupa

Gaspačo tomātu aukstā zupa plašāk pazīstama kā spāņu virtuves ēdiens (Gazpacho). Ļoti atveldzējoša karstā laikā, viegli pagatavojama, īpaši, ja visas sastāvdaļas sablendē. Bez dārzeņiem tajā tradicionāli pievieno olīveļļu un kviešu maizi, etiķi, garšvielas un zaļumus, var iemest šķīvī pāris ledus gabaliņus.

Cepeša zupa

Cepeša zupa

Cepeša zupu vārām, ja no iepriekšējās dienas palicis pāri cepetis. Receptes pamatu veido sastāvs, kādu to atceros no bērnības, kad zupu vārīja vecmāmiņa. Tolaik to sauca par zemnieku zupu, ja gatavoja no cepeša atlikuma, vai par nabagu zupu, ja vārīja no tā sauktajām “zupas izlasēm”.

Cukīni zupa ar muskatziedu

Cukīni zupa ar muskatziedu

Cukīni zupa ar muskatziedu ir ļoti maiga un aromātiska. Kad pagājušajā vasarā pēc senas pavārgrāmatas gatavojām receptes Zaubes savvaļas kulinārajam festivālam, starp sastāvdaļām bija minēts “mušatenblūm”, latviski – muskatzieds.

Mūsu sadarbības partneri