Aukstā zupa ar mārrutkiem vai vasabi

Buljons. Ir varianti

Labs buljons ir īsts dzīvības eliksīrs. To zināja mūsu vecmāmiņas, kuras to iemācījās no savām vecmāmiņām, un tā varētu turpināt bezgalīgi, atskatoties uz vēl senākiem laikiem.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

05/08/2014

Aukstā zupa ir tik ļooooti labs paēdiens karstā laikā, ļoti ātri pagatavojams. Pēc tās ir viegluma sajūta, turklāt zupa neapnīk. Mūsu mājās pie aukstās zupas parasti pievienojam krietni daudz rīvētu mārrutku, tas zupu padara ņiprāku un priecīgāku. Dēls Mārcis reiz nolēma pamēģināt, kā zupa garšo ar vasabi – dažādībai reizēm mārrutku vietā var pielikt šo zaļo pastu. Vispirms vasabi atšķaida nelielā zupas daudzumā un tikai tad iemaisa lielajā bļodā. Mārcis kā aizņemts cilvēks bieži ēd steigā, un tad reizēm pie galda gadās pārsteiguma bļāvieni, ja negaidīti nākas atklāt savā mutē kādu neizšķīdinātu vasabi piku.

Garšīgāk, ja visas sastāvdaļas pirms gatavošanas ir kārtīgi atdzesētas. Manuprāt, ēdieni, kam pievienoti svaigi gurķi, pēc ilgākas uzglabāšanas reti kļūst gardāki, tāpēc ēdam šo zupu uzreiz pēc pagatavošanas. Ja tomēr zupa paliek pāri (kas četru cilvēku ģimenē parasti nekad nenotiek), to var dažas stundas uzglabāt ledusskapī.

#Veģetārs ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens #Ātri pagatavojams ēdiens #Lēti pagatavojams ēdiens

Sastāvdaļas

  • 500 – 700 ml marinētu biešu
  • Vārīts, atdzesēts ūdens atšķaidīšanai
  • 2–3 nelieli vasaras gurķi vai ½ garā gurķa
  • 5–6 redīsi, ja tikko no dobes, der ar lapām
  • 3–4 vārītas olas
  • 1 l auksta (no ledusskapja) kefīra
  • Nedaudz rīvētu mārrutku vai vasabi pēc izvēles
  • Sāls, cukurs
  • Zaļumi pēc garšas
  • Skābs krējums pēc izvēles

Soļi

Solis 1

Gurķus, redīsus un zaļumus noskalo un nosusina. Ja gurķiem ir bieza miza, tos nomizo. Olas noloba.

Solis 2

Gurķus, redīsus un olas sagriež gabaliņos. Zaļumus sakapā.

Solis 3

Biešu marinādi nolej atsevišķā krūzē un noliek malā. Bietes liek lielākā bļodā.

Solis 4

Pievieno sagrieztos gurķus, redīsus un olas. Lej klāt kefīru un izmaisa. Ja zupa ļoti bieza, atšķaida ar vārītu, atdzesētu ūdeni. Pievieno pēc garšas sāli, cukuru, mārrutkus vai vasabi. Ja par maz skābuma, var pieliet papildu nedaudz biešu marinādes.

Solis 5

Zaļumus sakapā un pievieno pēc patikšanas. Ja gribas sātīgāku zupu, pieliek kādu karoti skābā krējuma. Ēd ar maizīti.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Buljons. Ir varianti

Buljons. Ir varianti

Labs buljons ir īsts dzīvības eliksīrs. To zināja mūsu vecmāmiņas, kuras to iemācījās no savām vecmāmiņām, un tā varētu turpināt bezgalīgi, atskatoties uz vēl senākiem laikiem.

Uz ugunskura vārīta baraviku zupa

Uz ugunskura vārīta baraviku zupa

Baraviku zupaIevadsTeksts: Sandra Ošiņa Foto: Valdis Ošiņš, Andris Eglītis, Vilnis SpundiņšŠo sēņu zupas katlu 2019. gada 26. decembrī tradicionālajā "Digital Guru" dabas fotogrāfu gada noslēguma kopā sanākšanā mums izvārīja Daiga Leimane-Eglīte. Toreiz mēs...

Gaspačo. Tomātu aukstā zupa

Gaspačo. Tomātu aukstā zupa

Gaspačo tomātu aukstā zupa plašāk pazīstama kā spāņu virtuves ēdiens (Gazpacho). Ļoti atveldzējoša karstā laikā, viegli pagatavojama, īpaši, ja visas sastāvdaļas sablendē. Bez dārzeņiem tajā tradicionāli pievieno olīveļļu un kviešu maizi, etiķi, garšvielas un zaļumus, var iemest šķīvī pāris ledus gabaliņus.

Mūsu sadarbības partneri