Ātrais klopsis jeb maltās gaļas mērce

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Ēdiens, ko cilvēks iepazīst kā vienu no pirmajiem gaļas ēdieniem savā dzīvē, ir populārs studentu un jauno ģimeņu virtuvēs, tiek gatavots uz vecpuišu un salmu atraitņu plītīm, tiklab vecmāmiņa laukos mūs uzcienās ar to siltās vakariņās. Jo viss ģeniālais ir vienkāršs. Turklāt tas ir lēts, vienkārši un ātri pagatavojams ēdiens, kas ļaujas variācijām. Dienas, kad mūsu ģimenē to gatavojam, varētu raksturot šādi: “vai, vai, vai, šodien nemaz nav laika, kaut ko ātri organizējam”, “mammas nav mājās”, “šodien nu gan negribas ilgi stāvēt pie plīts, labāk ar pannu un kastroli visi kopā iekārtojamies pie labas filmas” un tamlīdzīgi. Kad jautāju savam dēlam pusaudzim, ko var pateikt par maltās gaļas mērci, viņš teica – ir ļoti labi, jo ir garšīgi un VAR ĻOTI ĀTRI APĒST! Varbūt nav smalki, bet tik cilvēcīgi un mājīgi!

Ātrajam klopsim lielisku garšu vispirmām kārtām garantē gaļas kvalitāte – tai jābūt svaigai, vislabāk pirktai no zināmiem lauksaimniekiem vai uzticamiem pārdevējiem tirgū. Ja nu tomēr gaļu gadās pirkt lielveikalā, labāk izmantot iespēju nopirkt veselu gabalu un samalt to veikalā. Ja ir laiks un vēlēšanās, ideāli svaigo gaļu pirkt veikalā un samalt mājās.

Gatavojot ir iespēja pievienot dažādas garšvielas vēl papildu parastajai trīsvienībai – sīpoli, pipari, sāls. Var pievienot svaigu vai kaltētu lauru lapu, timiāna zariņus, ko pēc gatavošanas izņem. Var pievienot saldu vai skābu krējumu, dienvidnieciskāku noti piešķir tomātu mērce, paprika, čili pipari. Piedevām var ēst gan vārītus kartupeļus, kartupeļu biezeni ar marinētiem vai mazsālītiem gurķiem vai makaronus (lai pieminam šeit klasiskos makaroni po flotski) ar zaļajiem salātiem. Cilvēki, kas rūpējas par kalorijām savā ēdienkartē, var izvēlēties liesu gaļu un nepievienot krējumu, bet lietot vairāk garšvielu. Un pārkaisīt ar svaigiem kapātiem zaļumiem – dillēm vai pētersīļiem.

Publicētā recepte nāk no manas mammas Janīnas Sondores, kas savulaik to iemācījusies no vīramātes Ellas Sondores. Esmu to laika gaitā papildinājusi ar ķimeņu piedevu un patlaban nopērkamo svaigo lauru lapu.

Sastāvdaļas

  • 700 g jauktas maltās liellopu un cūkgaļas
  • 1 vidējs sīpols
  • eļļa cepšanai
  • 100 ml saldā vai skābā krējuma
  • 1 ēdamkarote ķimeņu sēklu
  • 1 liela vai 2 mazas lauru lapas, vēlams svaigas
  • 2 ēdamkarotes miltu
  • sāls, malti melnie pipari

Soļi

Solis 1

Nomizo un smalki sagriež sīpolu un dziļā pannā vai katliņā apcep nelielā eļļas daudzumā.

Solis 2

Pievieno malto gaļu, turpina cept, nepārtraukti ar lāpstiņu maisot, lai gaļa nesaķep lielos gabalos.

Solis 3

Kad gaļa apcepusies, pārkaisa to ar pāris karotēm miltu, samaisa un ļauj miltiem uzbriest.

Solis 4

Maisot pievieno krējumu un aukstu ūdeni tā, lai mērcei būtu vēlamā konsistence. Pievieno ķimenes, lauru lapas, pēc garšas maltus melnos piparus un sāli. Vēlreiz uzvāra, minūtes 10 ļauj garšām savilkties, lauru lapu izņem. Gatavs!

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Koča. Grūbu biezputra

Koča. Grūbu biezputra

10. oktobrī atzīmē Starptautisko putras dienu. Tam par godu dalīsimies ar kočas recepti. Šo gardo miežu grūbu putru mums gatavoja Edīte Krastiņa, saimniece no Rūjienas puses. Un gatavoja to īstā maizes krāsnī.

Dārzeņi un sēnes sarkanvīnā

Dārzeņi un sēnes sarkanvīnā

Ja man būtu restorāns, es šo recepti iekļautu pastāvīgajā ēdienkartē, tik laba tā ir. Iedvesmu smēlos veģetāro ēdienu pavārgrāmatā “Green Kitchen at Home: Quick and Healthy Vegetarian Food for Every Day” (David Frenkiel, Luise Vindahl, 2017) publicētā receptē “Beet bourguignon”.

Mārtiņdienas pīle pīlē

Mārtiņdienas pīle pīlē

Mārtiņdienai, kā zināms, piestāv kāds putna cepetis. Vesela putna cepetis nav ikdienas ēdiens, to nevar tā – viens-divi-gatavs, bet svētku reizēs tas ir lielisks. Pīle ir laba, ja zoss šķiet nepārvarami monumentāla, bet vistiņa (hmm, Mārtiņu gailis) – pārāk ikdienišķi svētku galdam.

Mūsu sadarbības partneri