Ātrais klopsis jeb maltās gaļas mērce

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Ēdiens, ko cilvēks iepazīst kā vienu no pirmajiem gaļas ēdieniem savā dzīvē, ir populārs studentu un jauno ģimeņu virtuvēs, tiek gatavots uz vecpuišu un salmu atraitņu plītīm, tiklab vecmāmiņa laukos mūs uzcienās ar to siltās vakariņās. Jo viss ģeniālais ir vienkāršs. Turklāt tas ir lēts, vienkārši un ātri pagatavojams ēdiens, kas ļaujas variācijām. Dienas, kad mūsu ģimenē to gatavojam, varētu raksturot šādi: “vai, vai, vai, šodien nemaz nav laika, kaut ko ātri organizējam”, “mammas nav mājās”, “šodien nu gan negribas ilgi stāvēt pie plīts, labāk ar pannu un kastroli visi kopā iekārtojamies pie labas filmas” un tamlīdzīgi. Kad jautāju savam dēlam pusaudzim, ko var pateikt par maltās gaļas mērci, viņš teica – ir ļoti labi, jo ir garšīgi un VAR ĻOTI ĀTRI APĒST! Varbūt nav smalki, bet tik cilvēcīgi un mājīgi!

Ātrajam klopsim lielisku garšu vispirmām kārtām garantē gaļas kvalitāte – tai jābūt svaigai, vislabāk pirktai no zināmiem lauksaimniekiem vai uzticamiem pārdevējiem tirgū. Ja nu tomēr gaļu gadās pirkt lielveikalā, labāk izmantot iespēju nopirkt veselu gabalu un samalt to veikalā. Ja ir laiks un vēlēšanās, ideāli svaigo gaļu pirkt veikalā un samalt mājās.

Gatavojot ir iespēja pievienot dažādas garšvielas vēl papildu parastajai trīsvienībai – sīpoli, pipari, sāls. Var pievienot svaigu vai kaltētu lauru lapu, timiāna zariņus, ko pēc gatavošanas izņem. Var pievienot saldu vai skābu krējumu, dienvidnieciskāku noti piešķir tomātu mērce, paprika, čili pipari. Piedevām var ēst gan vārītus kartupeļus, kartupeļu biezeni ar marinētiem vai mazsālītiem gurķiem vai makaronus (lai pieminam šeit klasiskos makaroni po flotski) ar zaļajiem salātiem. Cilvēki, kas rūpējas par kalorijām savā ēdienkartē, var izvēlēties liesu gaļu un nepievienot krējumu, bet lietot vairāk garšvielu. Un pārkaisīt ar svaigiem kapātiem zaļumiem – dillēm vai pētersīļiem.

Publicētā recepte nāk no manas mammas Janīnas Sondores, kas savulaik to iemācījusies no vīramātes Ellas Sondores. Esmu to laika gaitā papildinājusi ar ķimeņu piedevu un patlaban nopērkamo svaigo lauru lapu.

Sastāvdaļas

  • 700 g jauktas maltās liellopu un cūkgaļas
  • 1 vidējs sīpols
  • eļļa cepšanai
  • 100 ml saldā vai skābā krējuma
  • 1 ēdamkarote ķimeņu sēklu
  • 1 liela vai 2 mazas lauru lapas, vēlams svaigas
  • 2 ēdamkarotes miltu
  • sāls, malti melnie pipari

Soļi

Solis 1

Nomizo un smalki sagriež sīpolu un dziļā pannā vai katliņā apcep nelielā eļļas daudzumā.

Solis 2

Pievieno malto gaļu, turpina cept, nepārtraukti ar lāpstiņu maisot, lai gaļa nesaķep lielos gabalos.

Solis 3

Kad gaļa apcepusies, pārkaisa to ar pāris karotēm miltu, samaisa un ļauj miltiem uzbriest.

Solis 4

Maisot pievieno krējumu un aukstu ūdeni tā, lai mērcei būtu vēlamā konsistence. Pievieno ķimenes, lauru lapas, pēc garšas maltus melnos piparus un sāli. Vēlreiz uzvāra, minūtes 10 ļauj garšām savilkties, lauru lapu izņem. Gatavs!

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Klučkas

Klučkas

Klučkas ir Vidzemes novada ēdiens. Recepte nāk no Līgas Ivanovas ģimenes Skrīveros. Ģimenē klučkas vienmēr taisījuši pēc lielākiem rudens darbiem, atceras Līgas mamma Rasma Volfārte. Tad sēdušies visi kopā pie saimes galda.

Ratatujs no Dobīšu dārzeņiem

Ratatujs no Dobīšu dārzeņiem

Ratatujs ir dārzeņu ēdiens, kurā vasaras krāsas un garšas izpaužas visā pilnībā. To pagatavojām no dārzniecības “Dobītes” varenās ražas, ar ko ciemošanās reizē mūs apdāvināja Sandra Marcinkēviča.

Mūsu sadarbības partneri