Vecmāmiņas Kētes piparkūkas

Ķimeņu kartupeļu cepumi

Ķimeņu cepumi ļoti piestāv laikam starp Jāņiem un Pēteriem. Cepumi ir ļoti, patiešām, ļoti garšīgi. Ja cepsi tos viesībām, cepumi pazudīs zibenīgi, to zinām no pieredzes.

Ievads

Gatavo Urszula Staņislavska

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Urszula Staņislavska ir poliete, bet labi runā latviski un ir iemīlējusi mūsu zemi, kurā nu jau 15 gadus ir viņas ģimene – vīrs Viesturs un viņu trīs bērni. Urszulai, savējo sauktai par Ulu, ļoti patīk gatavot gan tradicionālos poļu un latviešu ēdienus, gan izmēģināt kaut ko jaunu no citu tautu virtuvēm. Viņa ir mājas labais gariņš un omulības radītāja. Šajā lappusē Ula dalīsies ar brīnumgardu piparkūku recepti, kas mantota no vīra Vie­s­tura vecmāmiņas Kētes pašrocīgi veidotas pavārgrāmatas.

Pēc ģimenes nostāstiem vecmāmiņa Kēte receptes pierakstījusi no savas vecmammas Marijas, kura 19. gs. sākumā ieradusies Latvijā no Vācijas. Kopā ar Kēti recepte pabijusi Sibīrijas izsūtījuma smagajos ceļos, atgriezusies Latvijā, un katru gadu Ziemassvētkos atkal tiek galdā celta. Šīs piparkūkas izdodas fantastiski plānas un trauslas!

Materiāls publicēšanai sagatavots sadarbībā ar žurnālu “Pie GALDA!”.

Sastāvdaļas

  • 200 g sviesta
  • 200 g cūku tauku
  • 4 olas
  • 400 g cukura
  • 400 g iesala ekstrakta
  • 200 g medus
  • 1 tējkarote cepamā pulvera
  • 1-1,2 kg miltu
  • piparkūku garšvielu maisījums
    vai:
  • melnie pipari, kardamons, kanēlis, krustnagliņas, muskatrieksts, kaltēta apelsīna miziņa, ingvers, smaržīgie pipari līdzīgā daudzumā. Visas šīs garšvielas smalki samaļ. Mīklai pievieno 1-2 ēdamkarotes gatava maisījuma.
  • 1 ola piparkūku pārsmērēšanai
  • rieksti, dzērvenes, magones, cukura dekori rotāšanai

    Cukura glazūrai

    • 1 olas baltums
    • 200 g pūdercukura
    • nedaudz citrona sulas

    Soļi

    Solis 1

    Sviestu un cūku taukus liek katlā un uz mazas uguns izkausē.

    Solis 2

    Pievieno cukuru, medu un iesala ekstraktu.

    Solis 3

    Ar koka karoti lēni maisa, līdz cukurs ir izkusis. Neuzvārīt!

    Solis 4

    Pie siltās masas pievieno ¾ miltu, cepamo pulveri, garšvielas un olas.

    Solis 5

    Masu rūpīgi samaisa (ja ir mikseris, var maisīt uz maziem apgriezieniem, lietojot vienu putojamo dakšiņu, otru – mīklas jaukšanai paredzēto).

    Solis 6

    Mīklu atdzesē, līdz tā kļūst patīkami silta un to var mīcīt ar rokām.

    Solis 7

    Atlikušos miltus izber uz galda, izliek padzisušo mīklu un mīca, kamēr mīkla vairs nelīp pie rokām. Sākumā masa ir ļoti lipīga, bet, kad tā kārtīgi izmīcīta, mīkla kļūst gluda un vijīga. Ja nepieciešams, var pie­vienot vairāk miltu. Mīklu pārliek katliņā vai bļodā, nedaudz pārkaisa ar miltiem, pārsedz un vismaz trīs dienas uzglabā istabas temperatūrā.

    Solis 8

    Mīklu izrullē līdz 1 mm biezumam un ar formiņām izspiež figūras.

    Solis 9

    Uz plāts uzklāj cepamo papīru, piparkūkas sarindo cepšanai. Piparkūkas pārsmērē ar sakultu olu spīdumam.

    Solis 10

    Cep 180ºC ~10 min., līdz piparkūkas kļūst skaisti brūnas.

    Solis 11

    Gatavo glazūru. Sakuļ olas baltumu līdz baltām putām, pakāpeniski pievienojot pūdercukuru un citrona sulu. Glazūra gatava, kad tā kļūst sniegbalta un labi veidojama.

    Solis 12

    Dekorē jau izceptas un atdzisušas piparkūkas. Izmanto turziņu, kam nogriezts stūrītis, vai ar sviesta nazi noziež piparkūkas ar glazūru un pārkaisa ar grauzdētiem, sasmalcinātiem riekstiem.
    Atstāj uz pāris stundām, līdz glazūra sacietējusi.

    Solis 13

    Gatavs!

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Ķimeņu kartupeļu cepumi

    Ķimeņu kartupeļu cepumi

    Ķimeņu cepumi ļoti piestāv laikam starp Jāņiem un Pēteriem. Cepumi ir ļoti, patiešām, ļoti garšīgi. Ja cepsi tos viesībām, cepumi pazudīs zibenīgi, to zinām no pieredzes.

    Medus piparkūkas

    Medus piparkūkas

    Mājās gatavota piparkūku mīkla ir īsta mīkla. Vismaz tā tas bija man līdz šim gadam. Beidzot TAS ir noticis: esmu izveidojusi savu ideālo recepti.

    Rudzu piparkūkas

    Rudzu piparkūkas

    Ar piparkūku recepti dalāmies pašā Ziemassvētku priekšvakarā. Zināms, ka labāk mīklu gatavot kādu laiku iepriekš un nobriedināt, bet būs labi arī tad, ja samīcīsiet to tikai kādu dienu vai pat dažas stundas pirms cepšanas.

    Mūsu sadarbības partneri