Šokolādes krēms

Rabarberu un meža zemeņu ievārījums

Labā ziņa – meža zemenes ievārījuma rabarberiem var pievienot pavisam nedaudz, un garša kļūst ļoti patīkama. Iespējams, labi būtu arī kombinēt kopā rabarberus, meža zemenes un dārza zemenes. Kaut kad izmēģināšu arī tādu kombināciju. Un vēl es visiem ievārījumiem pievienoju nedaudz citronu sulas.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šokolādes krēms ar dzērveņu ķīseli ir īstena latviešu saldo ēdienu klasika. Tam ir kāda līdzība ar kriminālromāniem – garšo daudziem, bet ir cilvēki, kuri kautrējas to atzīt. Daudziem šis ēdiens saistās ar bērnības garšu, ar to ir uzaugušas paaudzes, tas pasniegts kāzās, bērēs un kristībās. Mūsu dienās šo desertu atradīsi ikviena Latvijas lauku krodziņa piedāvājumā. Tas nozīmē, ka to labprāt ēd vēl arvien, bet ne jau smalkos restorānos! Jo tas ir mīļš un gards komforta ēdiens, liekams vienā plauktiņā ar bubertu un debesmannā.

Šis gan nav tik vienkāršs saldēdiens kā debesmanna, ko ģimenē šad un tad uzvāra sestdienas pēcpusdienai. Mājās to gatavo jubileju reizēs vai kādos citos svētkos. Ielej saželēšanai lielā plātī un pēc tam sagriež kvadrātos, bet var arī saliet porciju trauciņos, skaistās glāzēs vai mazās bļodiņās. Es iesaku izmēģināt glāzes – izskatās atraktīvi un neikdienišķi. Ja vēl krēmu izrotā ar šokolādes skaidiņām un veselām dzērveņogām, prieks tiek arī acīm.

Mūsmājās esam izmēģinājuši dažādus recepšu variantus un palikuši pie šī kā mums tīkamākā. Olu dzeltenumi krēmu padara maigi zīdainu. Es ieteiktu pievienot arī rūgto šokolādi, kura gan nav obligāta, bet ir ļoti vēlama, jo piešķir garšai tādas kā dziļuma un nopietnības notis.

Galvenais, kas var aiziet greizi: ir jānotrāpa īstais brīdis, kad masai pievienot saputoto krējumu. Krēms ir greizsirdīgs un ņems ļaunā, ja tā dzesēšanas laikā gatavotājs iekritīs seriālā vai soctīklu dzīlēs. Krēms gribēs, lai tu to maisi ar maigumu un uzmanību, un tad, kad tas būs padzisis un sāks biezēt, ir īstais brīdis iejauktu putu krējumu. Savukārt putu krējums nedrīkst būt saputots par daudz, tam jābūt mazliet plūstošam, lai tas vieglāk savienotos ar olu  masu. Savukārt olu masu nedrīkst pārkarsēt par daudz. Tā teikt, visādu klupšanas akmeņu netrūkst, bet rezultāts ir to vērts.

Dzērvenes

Dzērveņu ķīseli var uzvārīt, kamēr krēms dzesējas ledusskapī. Vislabāk tieši purva dzērveņu. Tā var nosvinēt rudens atnākšanu, kad dzērvenes nogatavojušās tumšas un sulīgas. Mūsu lieliskās dzērvenes, ziemeļu ogas, pilnas vitamīnu. Pie šī ķīseļa labi garšo arī citi deserti, bet šokolādes krēms šķiet labākais partneris. Vai viens no labākajiem. Lai izdodas!

Dzērvenes

Sastāvdaļas

  • 4 olu dzeltenumi
  • 130 g cukura
  • 4 ēdamkarotes kakao pulvera
  • 200 ml piena
  • 500 ml saldā krējuma 35 %
  • 50 g rūgtās šokolādes (nav obligāti, bet ir gardi)
  • 20 g jeb 4 tējkarotes pulverveida želatīna
  • Šķipsniņa vaniļas cukura
  • Dzērveņu ķīselis un šokolādes skaidiņas pasniegšanai
  • Taisnstūra trauks vai 12–16 mazi porciju trauciņi

Sastāvdaļas dzērveņu ķīselim

  • 250 ml jeb 160 g purva dzērveņu (der arī saldētas)
  • 200 g cukura
  • 2,5 ēdamkarotes kartupeļu cietes
  • 1250 ml ūdens

Soļi

Solis 1

Želatīnu sajauc ar pāris ēdamkarotēm auksta piena, izmaisa viendabīgu un atstāj uzbriest.

Solis 2

Pēc 5 minūtēm atlikušo pienu liek karsēties. Kad tas sāk virmot, noņem no plīts, pievieno un izkausē uzbriedušo želatīnu un šokolādes gabaliņus, ja tos nolemts lietot.

Solis 3

Olas dzeltenumus sakuļ ar cukuru gaišās putās un ieputo kakao pulveri, pēc brīža tievā strūkliņā lej klāt uzkarsēto pienu. Masu pārlej katliņā, liek uz plīts un vēl mazliet maisot pakarsē, bet nedrīkst uzvārīt.

Solis 4

Masu ņem nost no plīts un maisot atdzesē viegli siltu, līdz apmēram 30 °C temperatūrai. Ja saldo krējumu iejauks par ātru, krēms noslāņosies, ja par vēlu, būs grūti izmaisīt viendabīgu masu.

Solis 5

Ik pa laikam apmaisa. Kad maisot jūt, ka olu masa sāk želēt, uzputo saldo krējumu vieglās putās un uzmanīgi to iecilā, līdz krēms kļūst viendabīgs. To tūlīt ielej lielā formā ar plakanu pamatni vai sadala atsevišķos saldēdiena trauciņos.

Solis 6

Krēmu dzesē ledusskapī, līdz tas kļūst stingrs, vismaz 2 stundas, bet labāk līdz nākamajai dienai.

Solis 7

Olu baltumus ar šķipsnu sāls saputo stingrās putās un iecilā mīklā, līdz tā izmaisīta viendabīga.

Dzērveņu ķīselis

Solis 1

Dzērvenes pārlasa, izņem bojātās ogas, ja tādas ir. Visgardākais ķīselis izdodas no ļoti gatavām, tumšām un sulīgām dzērvenēm. Nomēra ūdens daudzumu un turpmākajā gatavošanā izmanto no tā.

Solis 2

Dzērvenes ber traukā un sablendē vai saspaida ar nedaudz ūdens. Izkāš caur sietiņu. Miziņas liek katlā, pārlej ūdeni, uzvāra un vēlreiz izkāš.

Solis 3

Sulu un atlikušo ūdeni, ja tāds vēl ir, lej katliņā un liek vārīties. Pievieno cukuru. Kartupeļu cieti atšķaida ar mazliet auksta ūdens un maisot pievieno ķīselim. Jāmaisa uzmanīgi, lai neveidojas kunkuļi.

Solis 4

Kad ķīselis uzmet burbuli, ņem nost no plīts un atdzesē, ik pa laikam apmaisot, lai virspusē neveidojas plēve. Atdzesētu dzer tāpat vai lieto pie dažādiem desertiem – buberta, krēma (labi garšos ar šokolādes, vaniļas, rīsu vai grauzdētu auzu pārslu krēmu) vai ar putās sakultu saldo krējumu.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Rabarberu un meža zemeņu ievārījums

Rabarberu un meža zemeņu ievārījums

Labā ziņa – meža zemenes ievārījuma rabarberiem var pievienot pavisam nedaudz, un garša kļūst ļoti patīkama. Iespējams, labi būtu arī kombinēt kopā rabarberus, meža zemenes un dārza zemenes. Kaut kad izmēģināšu arī tādu kombināciju. Un vēl es visiem ievārījumiem pievienoju nedaudz citronu sulas.

Ātrais Jāņu siers

Ātrais Jāņu siers

Jāņu siers vai nu ļoti garšo, vai negaršo nemaz. Tomēr Jāņos to ceļ galdā jebkurā gadījumā, jo tas ir rituāls ēdiens, apdziedāts Jāņu dziesmās kopš senseniem laikiem.

Gaiļbiksīšu saldējums

Gaiļbiksīšu saldējums

Gaiļbiksīšu saldējums ir sezonāls kārums. Kad Latvijas pļavas pavasarī nokrāsojas zaļas, plaukst ievas, bet vēl nav pieneņu, ir īstais laiks pļavās meklēt gaiļbiksītes. Tas darāms tālāk no šosejām un citiem piesārņojuma avotiem, lai augus droši var lietot pārtikā, un jāpielūko, vai nenolasi kādam piederošus ziedus.

Mūsu sadarbības partneri