Menca tomātos
Ātrais Jāņu siers
Jāņu siers vai nu ļoti garšo, vai negaršo nemaz. Tomēr Jāņos to ceļ galdā jebkurā gadījumā, jo tas ir rituāls ēdiens, apdziedāts Jāņu dziesmās kopš senseniem laikiem.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
17/11/2012
Bērnības vasaras bieži pavadīju laukos Latgalē kopā ar brāli, brālēnu un māsīcu. Kā daudzi bērni, salasījušies romānus, iekārtojām savu štābiņu. Tas atradās kūtsaugšā, tur bija daudz siena un pažobeles ar slepeniem, no pieaugušo acīm nobēdzinātiem pārtikas krājumiem. Bija vajadzīgi produkti, kas nebojājas. Toreiz bija laba iespēja nodot stikla pudeles un tā papildu iegūt savu kabatas naudu, par ko tika iepirkti konservi – menca tomātu mērcē. Kad tika nolemts štābiņā rīkot slepeno apspriedi ar uzdzīvi, atlika aizskriet uz vagu pēc buntes zaļu loku un no virtuves nočiept ķieģeļrupjmaizi (tās allaž bija daudz – gan cilvēkiem, gan govīm), un dzīres varēja sākties. Lokus iegriezām pa taisno atvērtajā kārbā un labums dažās minūtēs no kopīgās bundžas, piekožot rupjmaizi, tika izrīts. Pats fakts, ka viss notika slepenībā, mielastam piedeva vēl papildu garšu.
Kad šo stāstu izstāstīju bērniem, viņi pieprasīja veikalā nopirkt tieši tādus konservus, lokus un rupjmaizi, lai nomēģinātu, kas tas ir. Atzina, ka garšīgi, kaut mencas tomātos vairs nav nopērkamas. Bija jāizlīdzas ar sardīnēm.
Toties katru reizi, kad gatavojam ceptas baltās zivis, no asakām, spurām, astes un kāda gabaliņa turklāt, uztaisām arī šo lielisko, ar maizi ēdamo uzkodu. Maizi gan parasti izvēlamies citu, ķieģelītis palicis vēsturei.
#Zivju ēdiens #Ātri pagatavojams ēdiens #Viegli pagatavojams ēdiens #Tradicionāls ēdiens #Latviešu virtuves klasika
Sastāvdaļas
- Mencas asakas, spuras, aste un vēl kāds gabaliņš (var lietot arī laša zupas izlasi vai taisīt šo no veselām reņģēm)
- 1-2 sīpoli
- 1-2 burkāni
- tomātu mērce
- eļļa cepšanai
- sāls, cukurs, etiķis (man šoreiz bija balzametiķis)
Pasniegšanai
- rupjmaize, sviests, loki
Soļi
Solis 1
Zivi sadala, nogriežot filejas. Asakas, spuras, asti un vēl kādu gabaliņu apcep eļļā, līdz mīksti. Atstāj atdzesēties un zivs mīkstumu notīra no asakām.
Solis 2
Sīpolus notīra, sagriež un apcep zeltainus. Burkānus nomizo, sarīvē un pievieno pannā sīpoliem, turpina cept vēl dažas minūtes.
Solis 3
Pievieno tomātu mērci, izmaisa.
Solis 4
Pievieno pēc garšas sāli, cukuru un etiķi (var arī balzametiķi).
Solis 5
Pievieno zivs gabaliņus, visu izmaisa un uzvāra.
Solis 6
Pārliek bļodiņā vai burkā uzglabāšanai.
Solis 7
Pasniedz ar rupjmaizi un lokiem.
Saistītās receptes
Ātrais Jāņu siers
Jāņu siers vai nu ļoti garšo, vai negaršo nemaz. Tomēr Jāņos to ceļ galdā jebkurā gadījumā, jo tas ir rituāls ēdiens, apdziedāts Jāņu dziesmās kopš senseniem laikiem.
Tunča salāti
Tunča salāti ir lieliski gan ikdienā, gan svētku galdā. Ikdienā vislabāk tos gatavot, ja no pusdienām pāri palikusi bļodiņa aukstu makaronu, vislabāk spirāles formā. Pasta un tuncis garantē sāta sajūtu, bet zaļās salātlapas, gurķi un zaļumi parūpēsies par pavasarīgu garšu un krāsu.
Kartupeļu salāti švābu gaumē
Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule