Klimpas

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Recepti piedāvā saimniece Elvīra Geislere, viņu varat sastapt Vecauces pils virtuvē

Vecauces pilī iespējams nobaudīt latviskos ēdienus gan ikdienā, gan svētkos. Pils pagrabā iekārtota virtuve, kurā valda omulīgas saimnieces. Liels paldies par silto uzņemšanu pils pārvaldniecei Inesei Kaminskai un viņas saimniecēm!

Elvīra Geislere mums gatavoja divus ēdienus – klimpas un kuģeli. Šie abi ēdieni no tradicionālajiem Zemgales ēdieniem esot allaž pieprasīti.

Klimpas ir radinieces visiem labi zināmajiem pelmeņiem, tikai brangākas izmēros un mazliet citādu pildījumu. Zemgalē šo ēdienu sauc arī par virteņiem. Šis vārds radies klimpas smukās aizdares maliņas dēļ, kas atgādina vītu virvīti.

Ja pašiem nav laika vai vēlēšanās gatavot klimpas, bet vēlaties tās nobaudīt, brauciet uz Vecauci! Iepriekš jāpiesakās pils pārvaldniecei Inesei Kaminskai e-pastā vecaucespils@gmail.com vai tālruņiem 63745302, 29195959.

Paldies Vecauces pils saimniecēm!

Sastāvdaļas

Mīklai

  • 2 glāzes ar kaudzīti miltu (glāze 250ml)
  • 1 ola
  • Šķipsniņa sāls
  • ~1 glāze ūdens (glāze 250ml)

Pildījumam

  • 250 g žāvētas cauraugušas cūkgaļas
  • 250 g biezpiena
  • 1 sīpols
  • Sāls, malti melnie pipari

    Vārīšanai

    • 2 lauru lapas, šķipsna sāls un daži melnie pipari

    Pasniegšanai

    • Skābs krējums
    • Zaļumi pēc izvēles

    Soļi

    Solis 1

    Gatavo mīklu. Miltus ieber bļodā vai uz galda kaudzītē, izveido bedrīti, iesit olu, pieber šķipsniņu sāls, pielej ūdeni un mīca mīklu. Mīcīšanas beigās mīklas bumbu dažas reizes met pret galdu. Mīklai jābūt labi izmīcītai, tā nedrīkst lipt pie rokām.

    Solis 2

    Gatavo pildījumu. Sīpolu nomizo, gaļu un sīpolu sagriež mazos kubiņos un apcep uz pannas, bļodā sajauc ar biezpienu, sāli un pipariem pēc garšas.

    Solis 3

    No mīklas atdala gabalu (~ 50 g bumbiņu), ar plaukstām veido plakanu aplīti, liek vidū apmēram vienu ēdamkaroti pildījuma, pārliecot mīklas pusaplīti pār pildījumu, izveido pusapaļu klimpu. Ar pirkstiem pakāpeniski mīklas vaļējās maliņas ieloka uz iekšu un kā rievainu valnīti saspiež kopā.

    Solis 4

    Gatavo klimpu apvārta miltos un noliek malā un taisa nākamo, līdz visas klimpas gatavas.

    Solis 5

    Lielā katlā uzvāra ūdeni ar pāris lauru lapām, sāli un melnajiem pipariem, un pa vienai laiž klimpas. Tās ir gatavas, kad uzpeld ūdens virspusē.

    Solis 6

    Pasniedz nekavējoties, klāt ēd skābu krējumu un zaļumus.

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Vistas filejas kabatiņas

    Vistas filejas kabatiņas

    Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

    Ķirbju risoto

    Ķirbju risoto

    Ķirbju risoto garšo pat tiem, kuriem ķirbis nav pirmā izvēle ēdienkartē. Šis ēdiens ir vienlaikus maigs un sātīgs, ļoti skaistā, saulainā krāsā. Ir divi varianti: sliņķu vai gardēžu.

    Kartupeļu salāti švābu gaumē

    Kartupeļu salāti švābu gaumē

    Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

    Mūsu sadarbības partneri