Ceptas gailenes ar kūpinātu bekonu un sīpoliem

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šo recepti esam apsolījuši Pēterim Jakovelim Vācijā ar sirsnīgiem sveicieniem no mammas māsas un citiem radiem. Gailenes ir sēnes, kuras var iegādāties arī citās zemēs, glīti sasaiņotas kārbiņās. Nav jau tas pats, kas pašam rasainā rītā doties uz mežu ar grozu un, saelpojoties visas mežā virmojošās skuju, mētru, sūnu un, protams, sēņu smaržas, aizmirst visu uz pasaules, raibajā paklājā lūkojot pēc sēņu cepurītēm.

Ne katrā Eiropas valstī ir iespēja brīvi klīst pa mežiem un sēņot. Pirms mēneša, braucot uz Austriju, novērojām, ka Lietuvā un Polijā gar ceļa malām sēnes tika andelētas lielos grozos, Čehijā tādus skatus nemanījām, bet Vīnē Naschmarket tirgū bija nopērkamas gailenes un baravikas. Mazajās kastītēs, protams, un dārgi.

Tāpēc gaidām Pēteri un citus latviešus, kuri tālās zemēs skumst pēc šīs nodarbes, ieplānot atvaļinājumu sēņu laikā un braukt šurp! Latvijas Valsts meži jūs gaida! Šīs izjūtas, kad svētdienas meža pastaiga tiek vainagota ar paša sarūpētu azaidu, dāvinātu no Mātes Dabas, rada citādi nepiedzīvojamu gandarījumu.

Sastāvdaļas

  • ~ 1 litrs gaileņu (vai citu cepamo sēņu)
  • 1 vidējs sīpols
  • dažas šķēles kūpināta caurauguša bekona
  • 100–150 ml skābā krējuma
  • sāls, malti melnie pipari

Piedevām

  • vārīti jaunie kartupeļi
  • mazsālīti gurķi

Soļi

Solis 1

Gailenes notīra. Pielipušās lapiņas un sūnas ērti notīrīt ar stingrāku saru otiņu.

Solis 2

Notīra kātiņus. Lielākās sēnes sagriež gabaliņos

Solis 3

Nomizo un smalki sagriež sīpolu. Bekonu sagriež kubiņos. Dziļā pannā apcep gaļu, pievieno sīpolus un apcep zeltainus.

Solis 4

Pievieno gailenes, turpina cept, palaikam apmaisot.

Solis 5

Pannai var uzlikt vāku, lai sēnes ātrāk izkarstu.

Solis 6

Pēc minūtēm 10 pievieno skābu krējumu.

Solis 7

Pēc garšas beigās pievieno sāli un piparus.

Solis 8

Ēd ar vārītiem jaunajiem kartupeļiem un mazsālītiem gurķīšiem.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Vistas filejas kabatiņas

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ķirbju risoto

Ķirbju risoto

Ķirbju risoto garšo pat tiem, kuriem ķirbis nav pirmā izvēle ēdienkartē. Šis ēdiens ir vienlaikus maigs un sātīgs, ļoti skaistā, saulainā krāsā. Ir divi varianti: sliņķu vai gardēžu.

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Mūsu sadarbības partneri