Auzu pārslu putra ar ogām

Ābolu aveņu ievārījums

Ābolu aveņu ievārījums ir smalks un maigs, skaistā krāsā, ar patīkamu struktūru un biezumu. Ar to mūs reiz pacienāja ogrēniete Anita Ikauniece, kad vēl dzīvojām šajā pilsētā. Receptes pie mums atnāk pa ļoti dažādiem ceļiem. Šī atnāca kopā ar ļoti emocionālu stāstu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

17/07/2012

Esmu pūce. Ar to mana ģimene ir samierinājusies. Ja nu akurāt dienas gaitas darba dēļ jāsāk agri, mūsu mājās ir svētki, jo es vāru brokastīs auzu putru ar zemenēm. To par vislabāko dienas sākuma ēdienu ir atzinuši mani bērni, bet tā labi garšo arī pieaugušajiem. Ja ir izvēle, putrai tiek dota priekšroka pret brokastu pārslām, musli vai sviestmaizēm.

Zemenes mājās ir allaž. Sezonā, protams, svaigas. Diezgan lielu daudzumu sablendējam ar drusciņu cukura un sasaldējam kārbiņās. Atliek vien laikus izņemt no saldētavas un atkausēt.
Latvijas zemeņu smaržu un garšu nespēj izkonkurēt ārzemēs audzētās, nedaudz pūliņu kādā jūnija vakarā, un visu ziemu var mieloties ar saldēto zaptīti, kas garšo kā svaigas ogas. Mēs arī labprāt atbalstām Latvijas zemeņu audzētājus, jo pašu dārza ogas apēdam tāpat. Putra ir ļoti garšīga arī ar mellenēm vai citām ogām.

#Veģetārs ēdiens #Ātri pagatavojams ēdiens #Viegli pagatavojams ēdiens #Tradicionāls ēdiens  #Latviešu virtuves klasika

Sastāvdaļas

  • 12 ēdamkarotes auzu pārslu (4 ēdājiem)
  • 1 krūze piena (250 ml)
  • 2 ēdamkarotes cukura (pēc garšas)
  • šķipsna sāls
  • ēdamkarote sviesta

 

  • bļodiņa zemeņu, melleņu vai citu ogu
  • cukurs pēc garšas

Soļi

Solis 1

Auzu pārslas katliņā aplej ar 2 krūzēm auksta ūdens, liek vārīt uz vidējas liesmas.

Solis 2

Kad pārslas sabriedušas, pievieno pienu, sāli, cukuru un uz pavisam mazas uguns, lēni maisot, uzbriedina līdz galam. Gatavai putrai jābūt ne par biezu, ne par šķidru. Ja vajag, var pieliet vēl mazliet piena vai ūdens. Beigās pievieno sviestu, iemaisa.

Solis 3

Zemenes sablendē (vai saspiež ar dakšiņu) ar cukuru.

Solis 4

Putru ēd ar zemenēm, visgaršīgāk, ja apmēram pusi uz pusi.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Ābolu aveņu ievārījums

Ābolu aveņu ievārījums

Ābolu aveņu ievārījums ir smalks un maigs, skaistā krāsā, ar patīkamu struktūru un biezumu. Ar to mūs reiz pacienāja ogrēniete Anita Ikauniece, kad vēl dzīvojām šajā pilsētā. Receptes pie mums atnāk pa ļoti dažādiem ceļiem. Šī atnāca kopā ar ļoti emocionālu stāstu.

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas var nokrāsot ar pavisam parastām ēdamlietām, ko varam atrast ikvienā virtuvē. Mūsmājās parasti krāsojam olas, raibumam pietinot augus, izmantojot putraimus, rīsus un makaroniņus. Bet šogad no dabīgiem materiāliem izmēģinājām iegūt visus varavīksnes toņus, krāsojot olas ar auksto krāsošanas metodi.

Franču grauzdiņi

Franču grauzdiņi

Šo it kā vienkāršo ēdienu gatavo paaudzēs, bet tas ļoti labi iet kopā ar tik mūsdienīgo zero waste koncepciju – nemetīsim ārā ēdienu, pat ja tas ir mazliet apkaltis un tāpat vairs nešķiet baudāms, tā pasaudzējot ne tikai pašu maciņus, bet arī planētas resursus.

Mūsu sadarbības partneri