Aknu pastēte
Krāsnī cepta selerijas sakne
Cepeškrāsnī cepta selerijas sakne ir īsta delikatese, patīkama pēc garšas un struktūras, ļoti vienkārši pagatavojama un ēdama gan silta, gan atdzisusi.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Kad apnicis uz sviestmaizēm likt desu vai sieru, īstais laiks saņemties un pašiem uztaisīt aknu pastēti. Tas nepavisam nav grūti vai ilgi, bet rezultāts iepriecinās – būs gan nesalīdzināmi garšīgāk kā veikalā pirktie līdzīga nosaukuma izstrādājumi, gan krietni lētāk, gan sastāvs būs veselīgs. Aukstā ledusskapī labi uzglabājas līdz pat nedēļai.
Sastāvdaļas
- Liellopu aknas – aptuveni 0.5 kg
- Cūkas speķis – aptuveni 0.2 kg
(vai 200 g sviests) - 1 liels burkāns
1 gabals selerijas saknes
1 liels sīpols
Šķipsniņa sāls
Šķipsniņa malti melnie pipari
Lauru lapa (visgaršīgāk, ja svaiga)
Soļi
Solis 1
Aknas un speķi sagriež apmēram 4 cm kubos, burkānu un seleriju – palielos gabalos, sīpolu – 4 daļās.
Solis 2
Vispirms uz pannas apcep speķi, tad liek klāt aknas un saknes un apcep visu brūnu, tad liek klāt garšvielas un lēni pavāra apmēram pusstundu (šajā brīdī var paēst no smaržas vien!).
Solis 3
Atdzesē kādu laiciņu, lai nav ļoti karsts, izņem lauru lapu, visu kopā liek virtuves kombainā, pielej mazliet buljona no pannas un maļ, līdz masa viendabīga. Ja nav virtuves kombaina, var malt gaļas mašīnā divas reizes. Kad pastēte atdzisīs, tā sabiezēs, tāpēc šķidrumu var pievienot tā, lai silta tā būtu nedaudz šķidrāka par vēlamo biezumu smērēšanai uz maizītes.
Solis 4
Pārliek trauciņos ar vāciņu un atdzesē ledusskapī.
Solis 5
Variantā bez speķa – visas citas sastāvdaļas apcep eļļā un sviestā, bet maļot pievieno 200 g sviesta. Arī iznāk garšīgi, bet ceptais speķis piedod savu īpašu niansi.
Solis 6
Ja pastēti gatavo viesību uzkodām, var pievienot nedaudz konjaka, valriekstus vai melnās plūmes – būs izsmalcinātāks variants. Bet ikdienā var triept uz maizes un ēst uz veselību! Ja vēl atrodas kāds marinēts vai svaigs gurķītis, var uzgriezt pa virsu ripiņās – pastētes maigo garšu papildinās svaigums un kraukšķīgums.

Saistītās receptes

Krāsnī cepta selerijas sakne
Cepeškrāsnī cepta selerijas sakne ir īsta delikatese, patīkama pēc garšas un struktūras, ļoti vienkārši pagatavojama un ēdama gan silta, gan atdzisusi.

Ķiploku grauzdiņi
Ķiploku grauzdiņi vai rupjmaizes grauzdiņi, sauc kā gribi, bet tā ir viena pamatīga vērtība latviešu virtuvē. Publicējam recepti par godu Latvijas 106. dzimšanas dienai.

Ātrais Jāņu siers
Jāņu siers vai nu ļoti garšo, vai negaršo nemaz. Tomēr Jāņos to ceļ galdā jebkurā gadījumā, jo tas ir rituāls ēdiens, apdziedāts Jāņu dziesmās kopš senseniem laikiem.