Uz oglēm cepta siļķe kurzemnieku gaumē

Ratatuijs no Dobīšu dārzeņiem

Ratatuijs ir dārzeņu ēdiens, kurā vasaras krāsas un garšas izpaužas visā pilnībā. To pagatavojām no dārzniecības “Dobītes” varenās ražas, ar ko ciemošanās reizē mūs apdāvināja Sandra Marcinkēviča.

Ievads

Gatavo Mārīte Āķe

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Ja ceļš ved uz Kurzemes pusi un meklējat labas naktsmājas netālu no Kuldīgas vai Ēdoles, silti iesakām paciemoties pie Mārītes un Jura Āķiem. Senatnīgais mūra nams uzkalniņā zem krāšņām kastaņām gaida viesus jebkurā gadalaikā. Nama saimnieki uzņems katru viesi kā tuvu radu, un pabaros kā miesu, tā dvēseli. Mārīte ir īstena savas virtuves saimniece ar garšu un saprašanu, kas un kā kopā jaucams, lai būtu smeķīgi, un lepojas ar savu dēlu dāvināto jauno malkas plīti un jauki iekārtoto virtuvi. Juris ir kaislīgs mūzikas cienītājs, pats spēlē kontrabasu, ar īstu dzīves baudītāja azartu savācis grandiozu džeza ierakstu kolekciju. Abi ir lieli stāstnieki ar pamatīgu humora devu un veselīgu attieksmi pret daždažādiem dzīves pavērsieniem.

Mārīte mums gatavoja auksto zupu ar rūgušpienu un oglēs ceptu siļķi ar sīpoliem un kartupeļiem, kā to savulaik gatavojusi viņas mamma. Trūcīgos pēckara apstākļos pēc šīs receptes ar divām siļķēm izdevies pabarot divpadsmit ļaužu saimi. Bet arī tagad šis ēdiens tiekot gatavots gana bieži un allaž noēsts gardu muti. Siļķi var ēst arī tāpat, bez rūgušpiena un sīpolu piedevas, bet Āķu ģimenē iecienītāks ir tieši šis „pagarinātais” veids.

Gatavojot Mārīte noteic: „Beigās pievieno šo un to pēc garšas!”. Uz mūsu jautājumu, ko darīt tiem, kam garšas nav, Mārīte atbildēja: „Nūu, tad gan ir baigās ziepes!”.

Var cept malkas plītī vai uz grila.

Sastāvdaļas

  • 2 mazsālītas siļķes
  • 3 lieli sīpoli
  • 2 ēdamkarotes etiķa
  • 2 ēdamkarotes cukura
  • Nedaudz citrona sulas
  • Pāris ēdamkarošu skāba krējuma
  • ½ l rūgušpiena no lauku piena
  • 9-12 kartupeļi
  • Piedevās pēc izvēles – mazsālīti vai marinēti gurķi, zaļumi

Soļi

Solis 1

Sagatavo ogles.

Solis 2

Veselas siļķes (ar galvu un iekšām) tin avīzē aizlokot galus un rūpīgi iepako.

Solis 3

Liek oglēs un cep 20-30 minūtes. Pārcept nevajag!

Solis 4

Kartupeļus noskalo, nosusina un cep sakarsētā cepeškrāsnī 45 minūtes – 1 stundu.

Solis 5

Nomizo sīpolus, sagriež ripās. Noplaucē ar vārošu ūdeni un tūlīt noskalo zem auksta ūdens strūklas.

Solis 6

No etiķa, cukura un glāzes ūdens (sāli neliek!) sagatavo marinādi un pārlej sīpoliem, ļauj mazliet ievilkties.

Solis 7

No izceptajām siļķēm nolupina apdegušo avīzi līdz ar zivs ādu.

Solis 8

Notīra siļķu gabaliņus no asakām un liek lielākā bļodā.

Solis 9

Pievieno marinētos sīpolus, rūgušpienu, kam sietā notecinātas sūkalas, nedaudz citrona sulas un sajauc.

Solis 10

Pēc vēlēšanās pievieno sātīgumam kādas karotes skābā krējuma.

Solis 11

Siļķes mērce ir gatava.

Solis 12

Kartupeļus ņem ārā no krāsns. Ja tie ir jaunie kartupeļi, pasniedz ar visām miziņām.

Solis 13

Uz šķīvja liek kartupeļus, pārlej ar siļķes mērci, pievieno zaļumus un gurķīšus.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Ratatuijs no Dobīšu dārzeņiem

Ratatuijs no Dobīšu dārzeņiem

Ratatuijs ir dārzeņu ēdiens, kurā vasaras krāsas un garšas izpaužas visā pilnībā. To pagatavojām no dārzniecības “Dobītes” varenās ražas, ar ko ciemošanās reizē mūs apdāvināja Sandra Marcinkēviča.

Pildīti cukini ziedi

Pildīti cukini ziedi

To, kā garšo cepti cukini ziedi, tā vienkārši nemaz nevar iedomāties. Pirmā pieredze ir iespaidīga – no ārpuses kraukšķa kārta, iekšā – sulīgs pildījums. Dārzos šie ziedi, šķiet, vēl ir atrodami. Receptei der arī ķirbja ziedi. Svarīgi, ka tie novākti noteiktā stadijā, ne par agru, ne par vēlu.

Viltotais zaķis

Viltotais zaķis

Ēdiens, kas ietaupīs jūsu laiku, atbrīvojot no stāvēšanas pie plīts

Mūsu sadarbības partneri