Uz oglēm cepta siļķe kurzemnieku gaumē

Ievads

Gatavo Mārīte Āķe

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Ja ceļš ved uz Kurzemes pusi un meklējat labas naktsmājas netālu no Kuldīgas vai Ēdoles, silti iesakām paciemoties pie Mārītes un Jura Āķiem. Senatnīgais mūra nams uzkalniņā zem krāšņām kastaņām gaida viesus jebkurā gadalaikā. Nama saimnieki uzņems katru viesi kā tuvu radu, un pabaros kā miesu, tā dvēseli. Mārīte ir īstena savas virtuves saimniece ar garšu un saprašanu, kas un kā kopā jaucams, lai būtu smeķīgi, un lepojas ar savu dēlu dāvināto jauno malkas plīti un jauki iekārtoto virtuvi. Juris ir kaislīgs mūzikas cienītājs, pats spēlē kontrabasu, ar īstu dzīves baudītāja azartu savācis grandiozu džeza ierakstu kolekciju. Abi ir lieli stāstnieki ar pamatīgu humora devu un veselīgu attieksmi pret daždažādiem dzīves pavērsieniem.

Mārīte mums gatavoja auksto zupu ar rūgušpienu un oglēs ceptu siļķi ar sīpoliem un kartupeļiem, kā to savulaik gatavojusi viņas mamma. Trūcīgos pēckara apstākļos pēc šīs receptes ar divām siļķēm izdevies pabarot divpadsmit ļaužu saimi. Bet arī tagad šis ēdiens tiekot gatavots gana bieži un allaž noēsts gardu muti. Siļķi var ēst arī tāpat, bez rūgušpiena un sīpolu piedevas, bet Āķu ģimenē iecienītāks ir tieši šis „pagarinātais” veids.

Gatavojot Mārīte noteic: „Beigās pievieno šo un to pēc garšas!”. Uz mūsu jautājumu, ko darīt tiem, kam garšas nav, Mārīte atbildēja: „Nūu, tad gan ir baigās ziepes!”.

Var cept malkas plītī vai uz grila.

Sastāvdaļas

  • 2 mazsālītas siļķes
  • 3 lieli sīpoli
  • 2 ēdamkarotes etiķa
  • 2 ēdamkarotes cukura
  • Nedaudz citrona sulas
  • Pāris ēdamkarošu skāba krējuma
  • ½ l rūgušpiena no lauku piena
  • 9-12 kartupeļi
  • Piedevās pēc izvēles – mazsālīti vai marinēti gurķi, zaļumi

Soļi

Solis 1

Sagatavo ogles.

Solis 2

Veselas siļķes (ar galvu un iekšām) tin avīzē aizlokot galus un rūpīgi iepako.

Solis 3

Liek oglēs un cep 20-30 minūtes. Pārcept nevajag!

Solis 4

Kartupeļus noskalo, nosusina un cep sakarsētā cepeškrāsnī 45 minūtes – 1 stundu.

Solis 5

Nomizo sīpolus, sagriež ripās. Noplaucē ar vārošu ūdeni un tūlīt noskalo zem auksta ūdens strūklas.

Solis 6

No etiķa, cukura un glāzes ūdens (sāli neliek!) sagatavo marinādi un pārlej sīpoliem, ļauj mazliet ievilkties.

Solis 7

No izceptajām siļķēm nolupina apdegušo avīzi līdz ar zivs ādu.

Solis 8

Notīra siļķu gabaliņus no asakām un liek lielākā bļodā.

Solis 9

Pievieno marinētos sīpolus, rūgušpienu, kam sietā notecinātas sūkalas, nedaudz citrona sulas un sajauc.

Solis 10

Pēc vēlēšanās pievieno sātīgumam kādas karotes skābā krējuma.

Solis 11

Siļķes mērce ir gatava.

Solis 12

Kartupeļus ņem ārā no krāsns. Ja tie ir jaunie kartupeļi, pasniedz ar visām miziņām.

Solis 13

Uz šķīvja liek kartupeļus, pārlej ar siļķes mērci, pievieno zaļumus un gurķīšus.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Koča. Grūbu biezputra

Koča. Grūbu biezputra

10. oktobrī atzīmē Starptautisko putras dienu. Tam par godu dalīsimies ar kočas recepti. Šo gardo miežu grūbu putru mums gatavoja Edīte Krastiņa, saimniece no Rūjienas puses. Un gatavoja to īstā maizes krāsnī.

Dārzeņi un sēnes sarkanvīnā

Dārzeņi un sēnes sarkanvīnā

Ja man būtu restorāns, es šo recepti iekļautu pastāvīgajā ēdienkartē, tik laba tā ir. Iedvesmu smēlos veģetāro ēdienu pavārgrāmatā “Green Kitchen at Home: Quick and Healthy Vegetarian Food for Every Day” (David Frenkiel, Luise Vindahl, 2017) publicētā receptē “Beet bourguignon”.

Mārtiņdienas pīle pīlē

Mārtiņdienas pīle pīlē

Mārtiņdienai, kā zināms, piestāv kāds putna cepetis. Vesela putna cepetis nav ikdienas ēdiens, to nevar tā – viens-divi-gatavs, bet svētku reizēs tas ir lielisks. Pīle ir laba, ja zoss šķiet nepārvarami monumentāla, bet vistiņa (hmm, Mārtiņu gailis) – pārāk ikdienišķi svētku galdam.

Mūsu sadarbības partneri