Otrdiena, 8 novembris, 2016 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Mārtiņdienas zoss

 

vo_010274-martindiena-2

Šogad Mārtiņdienas zoss pie mums atceļoja no zemnieku saimniecības Indiņi. Saimnieki audzē dažādus putnus – gaļas un dējējvistas, zosis un pīles. Rudens foto plenēra laikā ceļš iegriezāmies Indiņos, un pārliecinājāmies, ka putni līksmā jezgā dzīvojas pa dārzu, pa svaigu gaisu. Naktī bija uzsalis, un zem ābelēm bija kā bruģēts ar dzelteniem un sarkaniem āboliem, ar kuriem putni labprāt mielojās. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 28 janvāris, 2014 - Gatavo
Foto: Rihards Puriņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Kāpostu skābēšana

img_7618

Nez, vai ir vēl kāds dārzenis, kas būtu tik ļoti mitoloģizēts kā kāposts. Kāpostos atrod bērnus. Tos meklē maciņā. Kāpostus pasniedz viesībās, lai norādītu, ka viesiem nu laiks mājās. Tie tiek izvārīti nedēļai, lai ikdienas steigā vairākas dienas nav jādomā, ko galdā likt. Tie tiek tradicionāli šmorēti svētku galdam gan Mārtiņos, gan Ziemassvētkos, nodrošinot nepieciešamo kārdinošo svētku smaržu mākoni latviešu mājās. Lasīt vairāk.

Piektdiena, 9 novembris, 2012 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Mārtiņdienas gailis

 

Mūsu ģimenē sešpadsmito gadu svinam Mārtiņdienu par godu mūsu dēlam Mārcim. Šogad dēlu viņa mācību ceļi aizveduši uz Vīni, kur gadu jāmācās, un Mārtiņdiena mūsu mājās šoreiz paies bez viņa. Tādēļ rudens brīvlaikā nosvinējām Mārča vārda dienu mazliet ātrāk.

Esmu šais rudens bagātīgajos svētkos cepusi gan zosi (uh, uz to tomēr vajag saņemties!) Atceros pirmo reizi, kad svinējām mūsu Mārča vārda dienu. Zoss bija nopirkta tik liela, ka nelīda cepeškrāsnī nekā citādi kā tikai uz grīdas. Tas noveda pie tā, ka zoss tauki dega sprakšķēdami, dūmi griezās, un vēl nedēļu māja ar visu mantību smaržoja pēc zoss cepeša. Lai to visu kaut kā varētu izturēt, turējām vaļā ārdurvis, un smaržu varēja sajust divu kvartālu attālumā. Taisni brīnums, ka pie durvīm nebija sapulcējušies izbadējušies apkārtnes suņi. Bet baudījums pie galda neizpalika, un šis piedzīvojums mums visiem palicis spilgtā atmiņā kā gana jautrs. Esam cepuši arī pīli, un, protams, vienkāršāko un demokrātiskāko gaili (mēs gribētu tā domāt). Mārtiņdienas gailim piestāv dažādas piedevas, atšķirīgas gan pēc krāsām, gan garšām, gan faktūrām.

Šogad galdā bija gailis, pildīts ar āboliem un kalvadosā izmērcētām plūmēm, papildināts ar rudens dārzeņiem. Īpašo svētku garšu šim cienastam piešķir pildījums, kas cepeti padara sulīgu un aromātisku.

Mīļi sveicot visus Mārtiņus un Mārčus gan Latvijā, gan visā plašā pasaulē, lūdzam – atrakstiet, kā Mārtiņdienu svin jūsu mājās!

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas