Sviestā cepti ziedkāposti

Ķimeņu kartupeļu cepumi

Ķimeņu cepumi ļoti piestāv laikam starp Jāņiem un Pēteriem. Cepumi ir ļoti, patiešām, ļoti garšīgi. Ja cepsi tos viesībām, cepumi pazudīs zibenīgi, to zinām no pieredzes.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

05/08/2014

Pašā vasaras vidū ienākas Latvijas ziedkāposti. Ir jau tie pieejami cauru gadu, bet šie vasaras skaistuļi, manuprāt, tomēr garšas ziņā ir atšķirīgi. Ja pērk tirgū, tie ir salīdzinoši lēti. Šajā laikā lieliski varam tos ēst vienkārši svaigus, ar ķiploku mērci. Bet siltā veidā mūsu ģimenē tos gatavo, nedaudz novārītus un brūni apceptus sviestā, apkaisītus ar sāli. Neko, neko vairāk nevajag klāt, tie ir tik maigi un delikāti.

Lai garša būtu izcila, svarīgi ievērot dažas lietas. Kāpostiem jābūt baltiem un stingriem, nevajadzētu ņemt apvītušus.  Tos vajag vārīt ne ilgāk kā dažas minūtes, tad aši jāpārlej caurdurī un pēc iespējas jānotecina liekais ūdens. Sviestu pannā vajag uzkarsēt, līdz tas sāk karamelizēties. Tad ziedkāpostu rozītes apcep zeltaini brūnas un ēd nekavējoties. Jo karstākus, jo labāk. Recepte ir no mana tēva mammas Ellas Sondores, un tā mēs gatavojam ziedkāpostus nu jau ceturtajā paaudzē.

Mūsu tētis Valdis agrāk ziedkāpostus neēda vispār, bet šie viņam ļoti garšo. Lai gan vēl nav gluži tik labi, lai viņš tos ēstu kā pamatēdienu. Valdim ziedkāposti garšo kā piedeva pie gaļas vai zivs, līdz ar dažādiem citiem dārzeņiem.

Tieši tāpat var gatavot brokoļus.

#Veģetārs ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens #Lēti pagatavojams ēdiens #Ātri pagatavojams ēdiens

Sastāvdaļas

  • Ziedkāposti
  • Sviests
  • Sāls

Soļi

Solis 1

Ziedkāpostiem noņem zaļās lapas, sadala rozetēs, ja ir bojātas vietas, tās izgriež. Rozetes uz desmit minūtēm ieliek sālsūdenī. Ja tur būs mitinājušies kādi kaitēkļi (par ko ekoloģiskā dzīvesveida piekritējiem jāpriecājas kā par zīmi, ka kāposti nav apstrādāti ar ķīmiju), tie izlīdīs un uzpeldēs.

Solis 2

Katlā uzvāra ūdeni, kāpostus liek iekšā un vāra 2–3 minūtes, nokāš caurdurī.

Solis 3

Pannā izkausē sviesta piku, kolīdz sviests sācis jauki smaržot un karamelizēties brūngans, kāpostus liek pannā un apcep zeltaini brūnus, apkaisot ar sāli.

Solis 4

Pasniedz nekavējoties, ēd tāpat vai kā piedevu pie gaļas vai zivs.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Ķimeņu kartupeļu cepumi

Ķimeņu kartupeļu cepumi

Ķimeņu cepumi ļoti piestāv laikam starp Jāņiem un Pēteriem. Cepumi ir ļoti, patiešām, ļoti garšīgi. Ja cepsi tos viesībām, cepumi pazudīs zibenīgi, to zinām no pieredzes.

Jāņogu čatnijs

Jāņogu čatnijs

Jāņogu čatnija burciņu mums uzdāvināja Barbara Smildzere, patiesībā jau klāt bija visa ģimene, kad mēs 2020. gada jūlijā ciemojāmies viņu šarmantajā mājā Rīgā, klusā Pārdaugavas ieliņā. Mājā, kurā ikviena istaba, kaktiņš vai plauktiņš liecina, ka šeit dzīvo mākslinieki un dizaineri.

Mārtiņdienas pīle pīlē

Mārtiņdienas pīle pīlē

Mārtiņdienai, kā zināms, piestāv kāds putna cepetis. Vesela putna cepetis nav ikdienas ēdiens, to nevar tā – viens-divi-gatavs, bet svētku reizēs tas ir lielisks. Pīle ir laba, ja zoss šķiet nepārvarami monumentāla, bet vistiņa (hmm, Mārtiņu gailis) – pārāk ikdienišķi svētku galdam.

Mūsu sadarbības partneri