Sviestā cepti ziedkāposti

Apiņu dzinumi

Ceptus apiņu dzinumus pagājušajā gadā ieraudzīju lieliskās mikoloģes Inetas Danieles Facebook profilā. Vienmēr ir interesanti pamēģināt ko jaunu. Līdz šai dienai apiņus zinājām tikai kā alus brūvēšanai nepieciešamus augus. Palūkojos gar sētmali – jā, apiņi pašā plaukumā!

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Pašā vasaras vidū ienākas Latvijas ziedkāposti. Ir jau tie pieejami cauru gadu, bet šie vasaras skaistuļi, manuprāt, tomēr garšas ziņā ir atšķirīgi. Ja jāpērk tirgū, tie ir salīdzinoši lēti. Šajā laikā tik labi tos ēst vienkārši svaigus, ar ķiploku mērci. Bet siltā veidā mūsu ģimenē tos gatavo, nedaudz novārītus un brūni apceptus sviestā, apkaisītus ar sāli. Neko, neko vairāk nevajag klāt, tie ir tik maigi un delikāti.

Lai garša būtu izcila, svarīgi ievērot dažas lietas. Kāpostiem jābūt baltiem un stingriem, nevajadzētu ņemt apvītušus.  Tos vajag vārīt ne ilgāk kā dažas minūtes, tad aši jāliek caurdurī un pēc iespējas jānotecina liekais ūdens. Sviestu pannā vajag uzkarsēt, līdz tas sāk karamelizēties.  Tad ziedkāpostu rozītes apcep zeltaini brūnas un ēd nekavējoties, jo karstākus, jo labāk. Recepte ir no mana tēva mammas Ellas Sondores, un tā mēs gatavojam ziedkāpostus nu jau ceturtajā paaudzē.

Mūsu tētis Valdis agrāk ziedkāpostus neēda vispār, šie viņam ļoti garšo. Lai gan viņš vēl nav sadraudzējies tik ļoti, lai tos ēstu kā pamatēdienu. Valdim ziedkāposti garšo kā piedeva pie gaļas vai zivs, līdz ar dažādiem citiem dārzeņiem.

Tieši tāpat var gatavot brokoļus.

Sastāvdaļas

  • Ziedkāposti
  • Sviests
  • Sāls

Soļi

Solis 1

Ziedkāpostiem noņem zaļās lapas, sadala rozetēs, ja ir bojātas vietas, tās izgriež. Rozetes uz desmit minūtēm ieliek sālsūdenī. Ja tur būs mitinājušies kādi kaitēkļi (par ko ekoloģiskā dzīvesveida piekritējiem jāpriecājas kā par zīmi, ka kāposti nav apstrādāti ar ķīmiju), tie izlīdīs un uzpeldēs.

Solis 2

Katlā uzvāra ūdeni, kāpostus liek iekšā un vāra 2–3 minūtes, nokāš caurdurī.

Solis 3

Pannā izkausē sviesta piku, kolīdz sviests sācis jauki smaržot un karamelizēties brūngans, kāpostus liek pannā un apcep zeltaini brūnus, apkaisot ar sāli.

Solis 4

Pasniedz nekavējoties, ēd tāpat vai kā piedevu pie gaļas vai zivs.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Apiņu dzinumi

Apiņu dzinumi

Ceptus apiņu dzinumus pagājušajā gadā ieraudzīju lieliskās mikoloģes Inetas Danieles Facebook profilā. Vienmēr ir interesanti pamēģināt ko jaunu. Līdz šai dienai apiņus zinājām tikai kā alus brūvēšanai nepieciešamus augus. Palūkojos gar sētmali – jā, apiņi pašā plaukumā!

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas var nokrāsot ar pavisam parastām ēdamlietām, ko varam atrast ikvienā virtuvē. Mūsmājās parasti krāsojam olas, raibumam pietinot augus, izmantojot putraimus, rīsus un makaroniņus. Bet šogad no dabīgiem materiāliem izmēģinājām iegūt visus varavīksnes toņus, krāsojot olas ar auksto krāsošanas metodi.

Franču grauzdiņi

Franču grauzdiņi

Šo it kā vienkāršo ēdienu gatavo paaudzēs, bet tas ļoti labi iet kopā ar tik mūsdienīgo zero waste koncepciju – nemetīsim ārā ēdienu, pat ja tas ir mazliet apkaltis un tāpat vairs nešķiet baudāms, tā pasaudzējot ne tikai pašu maciņus, bet arī planētas resursus.

Mūsu sadarbības partneri