Sviestā cepti ziedkāposti

Pildīts patisons

Ciemojoties mājās pie laimīgajiem cilvēkiem, kuriem ir dārzs, bieži gadās dāvanā saņemt pašu ekoloģiski audzētus, gardus un daiļus ciemakukuļus.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Pašā vasaras vidū ienākas Latvijas ziedkāposti. Ir jau tie pieejami cauru gadu, bet šie vasaras skaistuļi, manuprāt, tomēr garšas ziņā ir atšķirīgi. Ja jāpērk tirgū, tie ir salīdzinoši lēti. Šajā laikā tik labi tos ēst vienkārši svaigus, ar ķiploku mērci. Bet siltā veidā mūsu ģimenē tos gatavo, nedaudz novārītus un brūni apceptus sviestā, apkaisītus ar sāli. Neko, neko vairāk nevajag klāt, tie ir tik maigi un delikāti.

Lai garša būtu izcila, svarīgi ievērot dažas lietas. Kāpostiem jābūt baltiem un stingriem, nevajadzētu ņemt apvītušus.  Tos vajag vārīt ne ilgāk kā dažas minūtes, tad aši jāliek caurdurī un pēc iespējas jānotecina liekais ūdens. Sviestu pannā vajag uzkarsēt, līdz tas sāk karamelizēties.  Tad ziedkāpostu rozītes apcep zeltaini brūnas un ēd nekavējoties, jo karstākus, jo labāk. Recepte ir no mana tēva mammas Ellas Sondores, un tā mēs gatavojam ziedkāpostus nu jau ceturtajā paaudzē.

Mūsu tētis Valdis agrāk ziedkāpostus neēda vispār, šie viņam ļoti garšo. Lai gan viņš vēl nav sadraudzējies tik ļoti, lai tos ēstu kā pamatēdienu. Valdim ziedkāposti garšo kā piedeva pie gaļas vai zivs, līdz ar dažādiem citiem dārzeņiem.

Tieši tāpat var gatavot brokoļus.

Sastāvdaļas

  • Ziedkāposti
  • Sviests
  • Sāls

Soļi

Solis 1

Ziedkāpostiem noņem zaļās lapas, sadala rozetēs, ja ir bojātas vietas, tās izgriež. Rozetes uz desmit minūtēm ieliek sālsūdenī. Ja tur būs mitinājušies kādi kaitēkļi (par ko ekoloģiskā dzīvesveida piekritējiem jāpriecājas kā par zīmi, ka kāposti nav apstrādāti ar ķīmiju), tie izlīdīs un uzpeldēs.

Solis 2

Katlā uzvāra ūdeni, kāpostus liek iekšā un vāra 2–3 minūtes, nokāš caurdurī.

Solis 3

Pannā izkausē sviesta piku, kolīdz sviests sācis jauki smaržot un karamelizēties brūngans, kāpostus liek pannā un apcep zeltaini brūnus, apkaisot ar sāli.

Solis 4

Pasniedz nekavējoties, ēd tāpat vai kā piedevu pie gaļas vai zivs.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Pildīts patisons

Pildīts patisons

Ciemojoties mājās pie laimīgajiem cilvēkiem, kuriem ir dārzs, bieži gadās dāvanā saņemt pašu ekoloģiski audzētus, gardus un daiļus ciemakukuļus.

Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Sviestā ceptas gailenes uz grauzdētas, siltas tostermaizes būs īstais ēdiens laikā, kad meži pārpilni sēņu, esi jau līdz sātam ēdis sēņu mērci ar jaunajiem kartupeļiem un prāto, kā vēl lai gardi pagatavo šīs meža veltes.

Grūbas ar sēnēm

Grūbas ar sēnēm

Ja mājās ir grūbas, sīpols. ķiploks un piena produkti, tiksi pie ļoti garšīga un vienkārša ēdiena. Ja ir vēl arī sēnes, baltvīns, zaļumi, vairāki siera veidi, var pagatavot restorāna cienīgu maltīti.

Mūsu sadarbības partneri