Sviestā cepti ziedkāposti

Ratatuijs no Dobīšu dārzeņiem

Ratatuijs ir dārzeņu ēdiens, kurā vasaras krāsas un garšas izpaužas visā pilnībā. To pagatavojām no dārzniecības “Dobītes” varenās ražas, ar ko ciemošanās reizē mūs apdāvināja Sandra Marcinkēviča.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Pašā vasaras vidū ienākas Latvijas ziedkāposti. Ir jau tie pieejami cauru gadu, bet šie vasaras skaistuļi, manuprāt, tomēr garšas ziņā ir atšķirīgi. Ja jāpērk tirgū, tie ir salīdzinoši lēti. Šajā laikā tik labi tos ēst vienkārši svaigus, ar ķiploku mērci. Bet siltā veidā mūsu ģimenē tos gatavo, nedaudz novārītus un brūni apceptus sviestā, apkaisītus ar sāli. Neko, neko vairāk nevajag klāt, tie ir tik maigi un delikāti.

Lai garša būtu izcila, svarīgi ievērot dažas lietas. Kāpostiem jābūt baltiem un stingriem, nevajadzētu ņemt apvītušus.  Tos vajag vārīt ne ilgāk kā dažas minūtes, tad aši jāliek caurdurī un pēc iespējas jānotecina liekais ūdens. Sviestu pannā vajag uzkarsēt, līdz tas sāk karamelizēties.  Tad ziedkāpostu rozītes apcep zeltaini brūnas un ēd nekavējoties, jo karstākus, jo labāk. Recepte ir no mana tēva mammas Ellas Sondores, un tā mēs gatavojam ziedkāpostus nu jau ceturtajā paaudzē.

Mūsu tētis Valdis agrāk ziedkāpostus neēda vispār, šie viņam ļoti garšo. Lai gan viņš vēl nav sadraudzējies tik ļoti, lai tos ēstu kā pamatēdienu. Valdim ziedkāposti garšo kā piedeva pie gaļas vai zivs, līdz ar dažādiem citiem dārzeņiem.

Tieši tāpat var gatavot brokoļus.

Sastāvdaļas

  • Ziedkāposti
  • Sviests
  • Sāls

Soļi

Solis 1

Ziedkāpostiem noņem zaļās lapas, sadala rozetēs, ja ir bojātas vietas, tās izgriež. Rozetes uz desmit minūtēm ieliek sālsūdenī. Ja tur būs mitinājušies kādi kaitēkļi (par ko ekoloģiskā dzīvesveida piekritējiem jāpriecājas kā par zīmi, ka kāposti nav apstrādāti ar ķīmiju), tie izlīdīs un uzpeldēs.

Solis 2

Katlā uzvāra ūdeni, kāpostus liek iekšā un vāra 2–3 minūtes, nokāš caurdurī.

Solis 3

Pannā izkausē sviesta piku, kolīdz sviests sācis jauki smaržot un karamelizēties brūngans, kāpostus liek pannā un apcep zeltaini brūnus, apkaisot ar sāli.

Solis 4

Pasniedz nekavējoties, ēd tāpat vai kā piedevu pie gaļas vai zivs.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Ratatuijs no Dobīšu dārzeņiem

Ratatuijs no Dobīšu dārzeņiem

Ratatuijs ir dārzeņu ēdiens, kurā vasaras krāsas un garšas izpaužas visā pilnībā. To pagatavojām no dārzniecības “Dobītes” varenās ražas, ar ko ciemošanās reizē mūs apdāvināja Sandra Marcinkēviča.

Pildīti cukini ziedi

Pildīti cukini ziedi

To, kā garšo cepti cukini ziedi, tā vienkārši nemaz nevar iedomāties. Pirmā pieredze ir iespaidīga – no ārpuses kraukšķa kārta, iekšā – sulīgs pildījums. Dārzos šie ziedi, šķiet, vēl ir atrodami. Receptei der arī ķirbja ziedi. Svarīgi, ka tie novākti noteiktā stadijā, ne par agru, ne par vēlu.

Lieldienu olu krāsošana 2019

Lieldienu olu krāsošana 2019

Katru gadu izmēģinām kādu jaunu olu krāsošanas metodi. Beidzot, beidzot esam tikuši pie ļoti skaistiem rozā toņiem! Agrākie mēģinājumi ar bietēm vai sārtām tējām cieta pilnīgu fiasko. Lieliskie sārtie toņi iekrāsojās no veikalā pirktas granātābolu sulas.

Mūsu sadarbības partneri