Pildīts patisons

Asinsdesas jeb putraimdesas

Asinsdesas jeb putraimdesas ir rudens un ziemas ēdiens, kuru daudzās Eiropas valstīs kopš seniem laikiem tradicionāli pasniedza Ziemassvētku galdā. Par desu izgudrotāju, kura iedomājās lopu zarnas piepildīt ar gaļas, garšvielu un garšsakņu maisījumu, šādi pilnībā izmantojot visu, ko nokautais lopiņš spēj dot, nav nekādu drošu ziņu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

20/08/2020

Ciemojoties mājās pie laimīgajiem cilvēkiem, kuriem ir dārzs, bieži gadās dāvanā saņemt pašu ekoloģiski audzētus, gardus un daiļus ciemakukuļus.  Šo skaisto patisonu un tomātus mums uzdāvināja Linda Neško un Jānis Ziņģītis, par ko viņiem lielais paldies. Jānis ir gleznotājs, vada Nacionālo Mākslu vidusskolu, bet Linda ir ainavu arhitekte un pedagoģe (par viņas darbu vairāk Facebook grupā “Viegli kopjams dārzs”). Ap viņu ģimenes māju Linda iekopusi neparastu krāšņumdārzu ar barokālām atsaucēm, turpat aug arī augļi, dārzeņi un zaļumi.

Kādu laiciņu priecājāmies par patisonu kā par dizaina priekšmetu – tā brīnumainās formas Dievs būs radījis kādā īpašā iedvesmas brīdī, to vispirms patiešām var “apēst ar acīm”. Atceros, mācoties “lietišķajos”, patisonus gleznošanas skolotājas mīlēja iekļaut rudenīgos kluso dabu uzstādījumos.

Nolēmu, ka tik skaistu dārzeni cepšu veselu un pildīšu ar kādu garšās bagātīgu maisījumu. Ledusskapī atradās jaunās sezonas itāļu salāti “Caponata”, burciņa ar truša gaļas frikadelēm (dāvana no trušu audzētājiem, ko biju taupījusi kādam īpašam gadījumam). Sajaucot to visu kopā, pildījums bija gatavs zibenīgi. Klāt vēl uzcepu siera grauzdiņus ar tomātiem un sīpoliem. Un visam pāri – tikko plūkti raudenes un bazilika ziediņi un lapiņas. Smaržu, garšu un krāsu simfonija!

#Pusdienu ēdiens #Vakariņu ēdiens

Sastāvdaļas

  • Patisons
  • Salāti “Caponata” (man tādi bija jau gatavi no ziemas krājimiem, savārīti no baklažāniem, paprikas, tomātiem, sīpoliem, ķiplokiem, olīvām, kaperiem un zaļumiem; ja tādu nav, var pannā sacept savus mīļākos dārzeņus)
  • Mazas frikadeles (mums bija “Taunatiņu” gaļas bumbiņas, bet var likt arī apceptus vistas filejas gabaliņus vai arī iztikt bez gaļas)
  • Zaļumi pēc izvēles (mums bija svaigi raudenes un bazilika ziediņi un lapiņas)
  • Siera grauzdiņi pēc izvēles

Soļi

Solis 1

Patisonam nogriež vāciņu, ar karoti izņem sēklotni un izdobj vietu pildījumam.

Solis 2

No gataviem dārzeņu salātiem un frikadelēm vai apceptiem vistas gaļas gabaliņiem sajauc pildījumu. Var arī apcept gabaliņos sagrieztus dārzeņus – sīpolus, ķiplokus, tomātus, baklažānus, papriku, beigās piejaukt mazliet tomātu mērces vai pastas, garšvielas un zaļumus. Pildījumam jābūt ar stipru un bagātīgu garšu, jo pats patisons ir ļoti maigs.

Solis 3

Pildījumu liek patisonā un uzliek nogriezto vāku.

Solis 4

Uz cepamās plāts liek cepeškrāsnī, uzregulē uz 180 C grādiem un cep, atkarībā no patisona izmēra, pusstundu līdz 45 minūtes. Ik pa laikam ar dakšiņu var pārbaudīt patisona gatavību, to nevajag pārcept pārāk mīkstu. Cepoties pildījums pletīsies, nedaudz mērces var izplūst un notecēt. Ja negribas berzt cepešpannu, var paklāt cepamo papīru vai patisonu ielikt kādā karstumizturīgā paliktnī.

Solis 5

Ja vēlas, beigās uz pannas blakus var uzcept siera grauzdiņus. Mums bija arī tādi, kam zem siera salikām tomātu un sīpolu ripiņas, pārkaisītas ar maltiem melnajiem pipariem un sāli.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Asinsdesas jeb putraimdesas

Asinsdesas jeb putraimdesas

Asinsdesas jeb putraimdesas ir rudens un ziemas ēdiens, kuru daudzās Eiropas valstīs kopš seniem laikiem tradicionāli pasniedza Ziemassvētku galdā. Par desu izgudrotāju, kura iedomājās lopu zarnas piepildīt ar gaļas, garšvielu un garšsakņu maisījumu, šādi pilnībā izmantojot visu, ko nokautais lopiņš spēj dot, nav nekādu drošu ziņu.

Koča. Grūbu biezputra

Koča. Grūbu biezputra

10. oktobrī atzīmē Starptautisko putras dienu. Tam par godu dalīsimies ar kočas recepti. Šo gardo miežu grūbu putru mums gatavoja Edīte Krastiņa, saimniece no Rūjienas puses. Un gatavoja to īstā maizes krāsnī.

Dārzeņi un sēnes sarkanvīnā

Dārzeņi un sēnes sarkanvīnā

Ja man būtu restorāns, es šo recepti iekļautu pastāvīgajā ēdienkartē, tik laba tā ir. Iedvesmu smēlos veģetāro ēdienu pavārgrāmatā “Green Kitchen at Home: Quick and Healthy Vegetarian Food for Every Day” (David Frenkiel, Luise Vindahl, 2017) publicētā receptē “Beet bourguignon”.

Mūsu sadarbības partneri