Medus piparkūkas

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas var nokrāsot ar pavisam parastām ēdamlietām, ko varam atrast ikvienā virtuvē. Mūsmājās parasti krāsojam olas, raibumam pietinot augus, izmantojot putraimus, rīsus un makaroniņus. Bet šogad no dabīgiem materiāliem izmēģinājām iegūt visus varavīksnes toņus, krāsojot olas ar auksto krāsošanas metodi.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Mājās gatavota piparkūku mīkla ir īsta mīkla. Vismaz tā tas bija man līdz šim gadam. Beidzot TAS ir noticis: esmu aradusi savu ideālo recepti. Man patīk tas, ka mīkla iznāk plastiska, to viegli izrullēt plānu jo plānu. Garšvielu attiecības arī nu ir salikušās mūsu ģimenei pa prātam. Pie šīs receptes pagaidām apstāšos.

Piparkūkas

Zinu, ka daudzi piparkūku mīklai lieto dedzinātā cukura sīrupu. Es izmēģināju arī tādu variantu, bet paliku pie Danskukker tumšā sīrupa, kādu to var nopirkt jau gatavu. Svarīgs garšas buķetē ir medus. Protams, protams, vienmēr jārēķinās ar to, ka mēs nevaram divreiz dabūt tieši tādu pašu medu. Pēc gudru cilvēku padoma piparkūku mīklai vislabāk der stipras garšas medus, no tumšajiem, aromātiskajiem, griķu vai rudens medus. Bet man labi izdevās arī no gaišā pavasara medus. Ja pa ķērienam nav iesala ekstrakta, tad var iztikt ar medus un sīrupa maisījumu tējas glāzes tilpumā. Daļu sviesta var aizvietot ar labiem cūku taukiem. Ja tos nevar atrast veikalos, var izkausēt no svaiga speķa gabaliņa.

No garšvielām manā receptē visvairāk lietots kanēlis, koriandra sēkliņas, krustnagliņas un apelsīnu miziņas. Apelsīnu miziņas noskrāpēju ar speciālo skrāpīti, ar ko dabū garas oranžās mizas strēmeles. Pēc tam tās sīki sagriezu. Var jau miziņu arī norīvēt ar smalko rīvi, bet sīkās skaidiņas rada cita veida efektu. Smalki norīvētā miziņa mīklā iejaucas vienmērīgi, kurpretim skaidiņas šad un tad uzkožas, tas ir tāds jauks pārsteiguma mirklis.

No klasiskajām garšvielām, kas sastopamas citās receptēs, šeit neesmu pieminējusi melnos piparus, anīsu un ingveru. Anīss mūsmājās nav tā iecienītākā garšviela. Piparus un ingveru varbūt kādreiz piešausim, kas zina, kas zina. Bet šodien mums patīk tieši tā, kā ir. Vien jābrīdina, ka garšvielas labāk sagatavot vairāk, izsijāt, un izsijāto maisījumu pēc tam pievienot pakāpeniski. Tā kā garšvielas ir dabiskas, ir tikai normāli, ka tās mēdz atšķirties stiprumā, atkarībā no vietas, kur augušas, no laika, kad novāktas, no tā, cik ilgi pie mums ceļojušas un noliktavās gulējušas. Ar to jāsamierinās. Tāpēc sākam ar mazumiņu un pievienojam vēl, ja tā prasās. Un arī tā ir patiesība, ka pa īstam garšas savienojas un izveido kopīgo buķeti, kādu laiciņu pēc mīklas samīcīšanas nostāvoties. Ja nevar paciesties vai svētki jau pie sliekšņa, var sākt cept jau arī pēc pāris stundām.

Piparkūkas

Nobeigumā ar pateicību pieminēšu dažus cilvēkus, kuri, paši to nezinot, man palīdzējuši šī gada piparkūku recepšu labirintos. Vispirms paldies Sandrai Kalnietei, kuras grāmatā “Prjaņiks. Debesmannā. Tiramisū” aizņēmos ideju mājās smalcinātas garšvielas izsijāt. Patiešām, ja mīklu vēlas izrullēt ļoti plānu, jebkuras koriandra sēklu miziņas vai citas nesamalušās kripatas traucē, to dēļ piparkūkās rodas caurumiņi, cietas kripatas var kaitināt ēdot. Ja garšvielas izsijā, nekas tāds nenotiek. Izspiežot piparkūkas ar formiņām, reizēm kāda apelsīnu mizas skaidiņa patrāpās nevietā, bet garšas efekta dēļ to var pieciest. Otrais paldies Lienei Sondorei, kura man uzdāvināja šo grāmatu. Un vēl paldies Asnatei Ziemelei no Lauku tūrisma asociācijas “Lauku ceļotājs”. Pateicoties viņu projektam “Rudzu ceļš”, esmu atklājusi, cik burvīgas ir rudzu piparkūkas.

Mīļie draugi, novēlu katram atrast savu lieliskāko piparkūku mīklas recepti! Lai ikvienā virtuvē smaržo, virmo, cepas un kraukšķ radošs prieks!

Piparkūkas

Sastāvdaļas

  • 250 ml maisījuma no sīrupa, medus un iesala ekstrakta (var izvēlēties vai kombinēt kādu / kādus no šiem)
  • 150 g cukura (var lietot balto vai brūno cukuru)
  • 150 g sviesta (daļu var aizvietot ar cūku taukiem)
  • ~ 600 g miltu
  • 1 tējkarote sodas
  • ½ olas
  • 1 ēdamkarote skābā krējuma
  • 1 ēdamkarote koriandra sēklu
  • 1 ēdamkarote malta kanēļa
  • 1 tējkarote maltu krustnagliņu
  • 1 tējkarote vaniļas cukura
  • ½ tējkarotes smaržīgo piparu
  • ½ tējkarotes kardamona sēklu
  • Maziņš gabaliņš muskatrieksta
  • Šķipsniņa malta muskatzieda (nav obligāti)
  • Šķipsniņa sāls
  • No apelsīna noskrāpētas oranžās mizas skaidiņas
Piparkūkas

Soļi

Solis 1

Garšvielas samaļ kafijas dzirnaviņās (turpat ber arī tās garšvielas, kas jau ir maltas, lai viss labāk sajauktos) un izsijā caur sietiņu, mīklā izmanto izsijāto maisījumu. Rupjākās garšvielas nemet ārā, var izmantot karstvīna sīrupam vai citos ēdienos. Garšvielas var arī saberzt miezerī un tālāk rīkoties tāpat.

Solis 2

Katliņā izkausē sviestu (cūku taukus, ja tos lieto), cukuru, pielej sīrupu un iesala ekstraktu, maisot karsē, līdz cukurs izkusis. Pieliek garšvielas, vēl dažas minūtes maisot karsē, lai garšvielas sāk smaržot. Garšvielas labāk sākumā piebērt mazāk un papildināt, ja šķiet, ka tomēr vēl par maz.

Solis 3

Karstajā masā ber 1/3 daļu miltus, labi samaisa (vairs nevāra!). Masa kļūs bieza. Noliek mazliet atdzist.

Solis 4

Pa to laiku ar dakšiņu sakulsta vienmērīgā masā olu ar krējumu.

Solis 5

Atlikušajiem miltiem pievieno dzeramo sodu, izmaisa, maisījumu ber uz liela dēļa vai tīras galda virsmas. Miltu maisījumā izveido bedrīti, ielej tajā silto masu, miltus no malām uz vidu iemīca mīklā, uzmanoties, lai rokas nesaskaras ar lipīgo masu. Šādā veidā var ļoti labi lēnītēm iemīcīt pietiekami daudz miltu, rokas paturot tīras, un novērtējot, kad mīkla ir pietiekami blīva, bet joprojām elastīga. Mīklai vajadzētu būt tik biezai, kādu jums būtu viegli un patīkam rullēt. Kad to noliks ledusskapī, tā kļūs cietāka, bet pēc atsilšanas un izmīcīšanas mīkla atkal kļūs tikpat mīksta.

Solis 6

Ja piparkūkas grib cept tajā pašā dienā, mīklas bumbu apklāj ar pārtikas plēvi, sasedz ar segu un atstāj tā uz vismaz divām stundām. Ja mīklu paredzēts lietot vēlāk, to vai nu ietin pārtikas plēvē, vai  noglabā pārtikai paredzētos maisiņos un liek ledusskapī.

Solis 7

Dienā, kad grib cept piparkūkas, vēlams mīklu izņemt no ledusskapja stundu vai divas pirms cepšanas un nolikt pie radiatoriem vai citā siltā vietā, to pēc tam būs vieglāk izmīcīt.

Solis 8

Ja cep plānās piparkūkas, mīklu izmīca un izrullē, cik vien plānu var, vislabāk pa taisno uz ietaukotas pannas. Piparkūkas pārziež ar sakulstītu olu un cep gatavas.

Solis 9

Uzmana, lai nesadeg – labāk, lai piparkūkas ir mazliet gaišākas, jo, izceptas par daudz, tās kļūst rūgtenas. Cep aptuveni 160–170 C grādu karstā krāsnī, ik pēc brīža lūkojot, vai piparkūkas jau nav gatavas. Reizēm tas notiek jau pēc dažām minūtēm. Kolīdz redzam piparkūkām krāsojamies tumšākas maliņas, tās jāņem laukā no krāsns.

Solis 10

Plānās piparkūkas pēc izcepšanas ir mīkstas, tās atdzesē un pagaida, līdz kļūst stingras, atdzisušas tūlīt saliek slēgtā kārbā, lai tās saglabā burvīgo kraukšķīgumu. Piparkūkas ir ļoti garšīgas vēl mazliet siltas, daļu apēd tūlīt un pacienā visus, kuri, gardās smaržas valdzināti, nespēj sagaidīt cienastu.

Solis 11

Ja cep lielās, biezās piparkūkas, tās var glabāt istabā. Šāda veida cepumi piesaista mitrumu no telpas, biezās piparkūkas tādēļ kļūst mazliet mīkstākas un gardākas.

Solis 12

Ja vēlas, piparkūkas var rotāt ar glazūru un cukura pērlītēm, riekstiem, kaltētām ogām, dzērvenēm, sēkliņām.

Solis 13

Ja vēlas, var piparkūkas glazēt. Glazūru gatavo, olas baltumu lejot bļodiņā un pamazām piejaucot pūdercukuru un citronu sulu. Glazūrai jābūt tik biezai, lai būtu vēl nedaudz plūstoša, tomēr saglabātu rakstus. Lieto, pārziežot piparkūkām vai uzspiežot rakstus caur konditorejas turziņu. Atstāj glazūru sacietēt vismaz stundu.

Solis 14

Piparkūkas var uzglabāt un tās saglabā garšas īpašības vairākus mēnešus.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas var nokrāsot ar pavisam parastām ēdamlietām, ko varam atrast ikvienā virtuvē. Mūsmājās parasti krāsojam olas, raibumam pietinot augus, izmantojot putraimus, rīsus un makaroniņus. Bet šogad no dabīgiem materiāliem izmēģinājām iegūt visus varavīksnes toņus, krāsojot olas ar auksto krāsošanas metodi.

Rudzu piparkūkas

Rudzu piparkūkas

Ar piparkūku recepti dalāmies pašā Ziemassvētku priekšvakarā. Zināms, ka labāk mīklu gatavot kādu laiku iepriekš un nobriedināt, bet būs labi arī tad, ja samīcīsiet to tikai kādu dienu vai pat dažas stundas pirms cepšanas.

Rožu ievārījums

Rožu ievārījums

Šī bija sestdiena pašā septembra nogalē, kad sēdi ar draugiem maigas saules gaismas pielietā dārzā, un ir tik labi, ka visas raizes, rūpes un stress paliek ārpus. Kopā sanākušas četras paaudzes, visi rosās, bērni dauzās, kāds grilē gaļu, kāds cep kartupeļus, no siltumnīcas ceļo smaržīgu ķirštomātu bļoda, kāds klāj galdu, visiem pa vidu riņķo mazais suns Bruno un lielais suns Susuriņš.

Mūsu sadarbības partneri