Laša steiks ar lakšiem, spinātiem un rīsiem

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

04/05/2014

Laši un lakši – kopā tas skan labi!

Lakši ir ierakstīti Latvijas Sarkanajā grāmatā kā aizsargājamie augi. Tomēr tos var nopirkt tirdziņos. Jādomā, ir cilvēki, kuri tos audzē savos dārzos. Ceram, ka ir kāds kontroles mehānisms, kas seko līdzi likumības ievērošanai. Ja nu smaržīgās lapiņas ir iegādātas, jādomā, kā tās pagatavot.

Garšas ziņā lakši ir līdzīgi ķiplokiem, bet atšķiras ar to, ka pēc lakšu ēšanas nav jūtams specifiskais ķiploku aromāts. Pirms gadiem man bija iespēja doties tūrisma braucienā uz Baikāla ezeru. Sibīrijas ēdnīcās lakši lielos saišķos tika pasniegti blakus sāls un piparu traukiem bez maksas, tos ēda pie boršča, ņemot klāt pilnām saujām. Paši esam izmēģinājuši pievienot lakšus grila gaļas marinādēm un dažādiem salātiem, un novērtējuši šos savdabīgos pavasara zaļumus par lieliskiem.

Šoreiz izmēģinām lakšus salāgot ar ceptu lasi, rīsiem un spinātiem. Visas pārējās sastāvdaļas ir ļoti maigas, lakšu garša šai kompānijā brīnišķīgi izceļas. Vēl jāpiemin, ka šo ēdienu var un vajag pagatavot ļoti ātri. Ja vēl ledusskapī atrodas auksts baltvīns vai kāda dzirkstoša bērzu sulas pudele, baudot šķiet, ka dzīve ir izdevusies.

#Zivju ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens #Ātri pagatvojams ēdiens

Sastāvdaļas

  • 4 laša steiki
  • Sviests cepšanai
  • ½ citrona
  • Sāls, malti melnie pipari
    • Piedevām
    • 1 glāze gargraudu rīsu
    • Sviests cepšanai
    • 200 g spinātu
    • 1 bunte lakšu
    • Sāls
    • Citrons

    Soļi

    Solis 1

    Uzvāra ūdeni, katliņā glāzi rīsu pārlej ar 2 glāzēm vāroša ūdens, pievieno sāli. Atstāj briedināties uz vismazāko iespējamo plīts karstumu uz laiku, kas norādīts uz rīsu paciņas.

    Solis 2

    Noskalo spinātus un lakšus. Spinātiem atdala lapu kātus un saknes, ja tādas ir. Mazie spināti parasti tiek pārdoti gatavi lietošanai. Lakšus sagriež, ja spinātu lapas lielas, tās arī var sagriezt. Kad rīsi gandrīz gatavi, uz pannas izkausē sviestu, ātri apcep spinātus un lakšus, pievienojot šķipsnu sāls. Jārīkojas ātri, citādi pazaudē skaisto zaļo krāsu.

    Solis 3

    Sviestā cep laša steikus no abām pusēm, beigās uzkaisot sāli, piparus un uzspiežot citronu sulu.

    Solis 4

    Rīsus nokāš.

    Solis 5

    Kārto uz šķīvjiem vispirms rīsus, tad pārliek saceptos lakšus un spinātus, virsū liek laša steikus. Klāt var pievienot citrona šķēlīti.

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Koča. Grūbu biezputra

    Koča. Grūbu biezputra

    10. oktobrī atzīmē Starptautisko putras dienu. Tam par godu dalīsimies ar kočas recepti. Šo gardo miežu grūbu putru mums gatavoja Edīte Krastiņa, saimniece no Rūjienas puses. Un gatavoja to īstā maizes krāsnī.

    Dārzeņi un sēnes sarkanvīnā

    Dārzeņi un sēnes sarkanvīnā

    Ja man būtu restorāns, es šo recepti iekļautu pastāvīgajā ēdienkartē, tik laba tā ir. Iedvesmu smēlos veģetāro ēdienu pavārgrāmatā “Green Kitchen at Home: Quick and Healthy Vegetarian Food for Every Day” (David Frenkiel, Luise Vindahl, 2017) publicētā receptē “Beet bourguignon”.

    Mārtiņdienas pīle pīlē

    Mārtiņdienas pīle pīlē

    Mārtiņdienai, kā zināms, piestāv kāds putna cepetis. Vesela putna cepetis nav ikdienas ēdiens, to nevar tā – viens-divi-gatavs, bet svētku reizēs tas ir lielisks. Pīle ir laba, ja zoss šķiet nepārvarami monumentāla, bet vistiņa (hmm, Mārtiņu gailis) – pārāk ikdienišķi svētku galdam.

    Mūsu sadarbības partneri