Laša steiks ar lakšiem, spinātiem un rīsiem

Apiņu dzinumi

Ceptus apiņu dzinumus pagājušajā gadā ieraudzīju lieliskās mikoloģes Inetas Danieles Facebook profilā. Vienmēr ir interesanti pamēģināt ko jaunu. Līdz šai dienai apiņus zinājām tikai kā alus brūvēšanai nepieciešamus augus. Palūkojos gar sētmali – jā, apiņi pašā plaukumā!

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Laši un lakši – kopā tas skan labi!

Lakši ir ierakstīti Latvijas Sarkanajā grāmatā kā aizsargājamie augi. Tomēr tos var nopirkt tirdziņos. Jādomā, ir cilvēki, kuri tos audzē savos dārzos. Ceram, ka ir kāds kontroles mehānisms, kas seko līdzi likumības ievērošanai. Ja nu smaržīgās lapiņas ir iegādātas, jādomā, kā tās pagatavot.

Garšas ziņā lakši ir līdzīgi ķiplokiem, bet atšķiras ar to, ka pēc lakšu ēšanas nav jūtams specifiskais ķiploku aromāts. Pirms gadiem man bija iespēja doties tūrisma braucienā uz Baikāla ezeru. Sibīrijas ēdnīcās lakši lielos saišķos tika pasniegti blakus sāls un piparu traukiem bez maksas, tos ēda pie boršča, ņemot klāt pilnām saujām. Paši esam izmēģinājuši pievienot lakšus grilla gaļas marinādēm un dažādiem salātiem, un novērtējuši šos savdabīgos pavasara zaļumus par lieliskiem.

Šoreiz izmēģinām lakšus salāgot ar ceptu lasi, rīsiem un spinātiem. Visas pārējās sastāvdaļas ir ļoti maigas, lakšu garša šai kompānijā brīnišķīgi izceļas. Vēl jāpiemin, ka šo ēdienu var un vajag pagatavot ļoti ātri. Ja vēl ledusskapī atrodas auksts baltvīns vai kāda dzirkstoša bērzu sulas pudele, baudot šķiet, ka dzīve ir izdevusies.

Sastāvdaļas

  • 4 laša steiki
  • Sviests cepšanai
  • ½ citrona
  • Sāls, malti melnie pipari
    • Piedevām
    • 1 glāze gargraudu rīsu
    • Sviests cepšanai
    • 200 g spinātu
    • 1 bunte lakšu
    • Sāls

    Soļi

    Solis 1

    Uzvāra ūdeni, katliņā glāzi rīsu pārlej ar 2 glāzēm vāroša ūdens, pievieno sāli. Atstāj briedināties uz vismazāko iespējamo plīts karstumu uz laiku, kas norādīts uz rīsu paciņas.

    Solis 2

    Noskalo spinātus un lakšus. Spinātiem atdala lapu kātus un saknes, ja tādas ir. Mazie spināti parasti tiek pārdoti gatavi lietošanai. Lakšus sagriež, ja spinātu lapas lielas, tās arī var sagriezt. Kad rīsi gandrīz gatavi, uz pannas izkausē sviestu, ātri apcep spinātus un lakšus, pievienojot šķipsnu sāls. Jārīkojas ātri, citādi pazaudē skaisto zaļo krāsu.

    Solis 3

    Sviestā apcep laša steikus, beigās uzkaisot sāli, piparus un uzspiežot citronu sulu.

    Solis 4

    Rīsus nokāš.

    Solis 5

    Kārto uz šķīvjiem vispirms rīsus, tad pārliek saceptos lakšus un spinātus, virsū liek laša steikus. Klāt var pievienot citrona šķēlīti.

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Apiņu dzinumi

    Apiņu dzinumi

    Ceptus apiņu dzinumus pagājušajā gadā ieraudzīju lieliskās mikoloģes Inetas Danieles Facebook profilā. Vienmēr ir interesanti pamēģināt ko jaunu. Līdz šai dienai apiņus zinājām tikai kā alus brūvēšanai nepieciešamus augus. Palūkojos gar sētmali – jā, apiņi pašā plaukumā!

    Pasta ar Boloņas mērci

    Pasta ar Boloņas mērci

    Pasta ar Boloņas mērci, vai tomēr makaroni? Kā tos sauc jūsu mājās? Tik ātri un vienkārši pagatavojams, garšīgs ēdiens, noteikti izdosies arī pilnīgiem iesācējiem. Mērci var gatavot lielāku katliņu, otrā dienā tikai atliek uzvārīt svaigus makaronus. Mērci var arī sasaldēt dienām, kad nav laika gatavot.

    Pildīts patisons

    Pildīts patisons

    Ciemojoties mājās pie laimīgajiem cilvēkiem, kuriem ir dārzs, bieži gadās dāvanā saņemt pašu ekoloģiski audzētus, gardus un daiļus ciemakukuļus.

    Mūsu sadarbības partneri