Lapu reņģes

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Maija delikatese ir lapu reņģes. Mana vecmamma tās sacepa krietnu bļodu, skaistas, brūnas, ar kraukšķīgām astītēm, ko bērni parasti nočiepa, tikko reņģes noņemtas no pannas. Klāt vecmamma pasniedza vārītus kartupeļus un zaļos lapu salātus ar gurķiem, redīsiem, lokiem, dillēm, kefīru un skābo krējumu. Ja šo ēdienu ēd katru gadu maijā, tas, līdzīgi kā citi tradicionālie sezonu ēdieni, rada ļoti skaidru gadalaika izjūtu. Putni dzied, lapas plaukst, galdā – reņģes ar salātiem, un tu zini, ka pavasaris ir klāt.

Ja reņģes saceptas tā pavairāk un paliek pāri atdzisušas, tās var aši pārvērst jaunā ēdienā, ko ēst pie maizītes. Viens variants – sagriezt svaigus sīpolus, iemarinēt (ūdens+etiķis+drusku cukurs un sāls), pārliet pār zivtiņām, paturēt ledusskapī zem slodziņa līdz nākamajai dienai, lai ievelkas.

Vai arī sacept uz pannas sīpolu ripiņas, sarīvētu burkānu, tomātu mērci, kādu karoti etiķa, sāli un cukuru, tad notīrīt reņģītes no asakām un izkarsēt kopā ar mērci. Ēd atdzesētu ar maizīti.

Sastāvdaļas

  • svaigas reņģes (no 1 kg būs paēduši 5-6 cilvēki)
  • sāls
  • milti apvārtīšanai
  • eļļa cepšanai

Soļi

Solis 1

Reņģes notīra, nomazgā, apsāla, apviļā miltos un cep uz pannas no abām pusēm zeltaini brūnas.

Solis 2

Reņģītes ēd karstas kopā ar kartupeļiem un zaļiem lapu salātiem, kam pēc patikšanas var pievienot svaigu gurķīti, redīsiņus, lokus, dilles, kefīru un krējumu. Garšīgi arī piedzert klāt kefīru.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Klučkas

Klučkas

Klučkas ir Vidzemes novada ēdiens. Recepte nāk no Līgas Ivanovas ģimenes Skrīveros. Ģimenē klučkas vienmēr taisījuši pēc lielākiem rudens darbiem, atceras Līgas mamma Rasma Volfārte. Tad sēdušies visi kopā pie saimes galda.

Ratatujs no Dobīšu dārzeņiem

Ratatujs no Dobīšu dārzeņiem

Ratatujs ir dārzeņu ēdiens, kurā vasaras krāsas un garšas izpaužas visā pilnībā. To pagatavojām no dārzniecības “Dobītes” varenās ražas, ar ko ciemošanās reizē mūs apdāvināja Sandra Marcinkēviča.

Mūsu sadarbības partneri