Ķiršu sīrups. Ķiršu ievārījums

Ķiršu uzlējums ukraiņu gaumē

Pirms gadiem, iedvesmota no Gata Zuntes burvīgajiem feisbuka ierakstiem rūjieniešu dialektā, kur viņš apraksta savus piedzīvojumus, gatavojot ķiršu uzlējumu, sāku meklēt receptes.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

22/07/2022

Ķiršu ievārījuma recepte laika gaitā mūsmājās ir ļoti mainījusies. Vecā recepte, kurā ogas ilgi vāra cukurā, palikusi pagātnē līdz ar ģimenes paaudzēs saglabāto stāstu par to, kā mana tēva vecmāmiņa tīrījusi kauliņus no pašu dārza ogām. Daudz un ilgi. Tad ogas apbēra ar cukuru, lai atsulojas. Tēvam ar brāļiem bijis liels kārums slepus pielavīties pie ķiršu trauka un padzerties gardo suliņu, par ko vecmāmiņa bārusies. Tas bijis uz stingrāko aizliegts! Ņemiet un tīriet paši, tā vecmāmiņa purpinājusi. Un tad reiz brāļi pieķēruši savu mammu slepus darām tāpat! Tā bijusi tāda sazvērnieku sajūta! Un tas, ka mammai saldi grēciņi arī nav sveši, mammu padarījis vēl mīļāku un tuvāku.

Pēc vecās modes vārīts ievārījums ir ļoti, nu ļooooti salds, šķidrs ar tajā peldošām stingrākām ķiršogām. Tam ir viens pluss – to ziemā var piejaukt karsta ūdens krūzei un pagatavot karstu ķiršu tēju, ko nevar izdarīt ar marmelādīgajiem ievārījumiem. Bet es esmu atradusi risinājumu “divi vienā”. Ķiršus iztīru, vispirms apberu ar Dansukker smalko cukuru un noturu līdz nākamajam rītam. Sīrupu noleju, ogas lieku katlā, uzvāru, pievienoju marmelādes cukuru vai ievārījuma cukuru, kāds nu man ir pa rokai, pavāru mazliet, un burkās iekšā.

Bet sīrupu uzvāru un leju pudelēs. Tā nu man no tiem pašiem ķiršiem ir sīrups gardiem padzērieniem, gan arī želejaini biezs ievārījums ar sulīgām ķiršogām, ko ēst pie pankūkām, likt groziņu pildījumos vai ēst ar franču grauzdiņiem jeb “nabaga bruņiniekiem” svētdienas brokastīs.

ķiršu sīrups, ķiršu ievārījums

Sīrupa garšu dažādoju ar kādiem garšīgiem stiprajiem dzērieniem. Pagājušajā gadā pielēju mazliet ruma, šogad izmēģināju ķiršu degvīnu Kirsch (lūgums nejaukt ar liķieri – tas ir balts destilāts, nav salds!). Gan ar rumu, gan kiršu garšoja lieliski. Alkohols vāroties izgaro, paliek tikai jaukā garšas nianse, sīrupu droši var lietot gan auto vadītāji, gan bērni.

Vai kādam interesē arī ķiršu kompota recepte? Tā ir tik vienkārša, šķiet, to jau visi zina tāpat. Ja nu tomēr kāds vēlētos, dodiet ziņu, ielikšu šeit.

Ieraksts tapis sadarbībā ar Dansukker Latvija.

Sastāvdaļas

Sīrupam

Ievārījumam

  • Ķirši, kas palikuši pāri no sīrupa gatavošanas
  • Dansukker ievārījuma cukurs (cukurs pret ogu masu attiecībā 1:2) vai marmelādes cukurs (cukurs pret ogu masu attiecībā 1:3)
  • 2 ēdamkarotes tumšā ruma vai Kirsch pēc izvēles
  • Citronu sula pēc garšas

Soļi

Sīrupa gatavošana
Solis 1

Ja ķirši ir no sava dārza un ļoti tīri, tos var nemazgāt. Veikalā vai tirgū pirktus ķiršus vispirms nomazgā un caurdurī notecina ūdeni. Ķiršiem izņem kauliņus. Ja nav speciāli tam paredzētu ierīču, to var darīt ar saspraužamadatas apaļo galu vai izmantot pudeli un kokteiļsalmiņu – liek ķiršus uz pudeles kakliņa ar kātiņa vietu uz augšu, ar salmiņu kauliņu “izdur” pudelē.

Solis 2

Ķiršiem pārber cukuru attiecībā 1:1, izmaisa un atstāj atsuloties līdz nākamajai dienai zem vāka. Ogas var ik pa laikam apmaisīt.

Solis 3

Notīrītos kauliņus var apliet ar nelielu ūdens daudzumu un uzvārīt. Dažus kauliņiem var pārsist un izņemt kodoliņus, tos var uzvārīt kopā ar kauliņiem. Beigās novārījumu var izmantot sīrupa gatavošanā.

Solis 4

Nākamajā dienā sīrupu nokāš un uzvāra, ja vēlas, beigās pievieno 2 ēdamkarotes tumšā ruma vai ķiršu degvīna Kirsch (tas nav liķieris!) – vāroties alkohols iztvaiko, paliek tikai ruma vai kirša aromāts, tāpēc sīrupu droši pēc tam var lietot arī bērni vai auto vadītāji.

Solis 5

Sīrupu pilda tīrās, izkarsētās pudelēs vai burkās un cieši aizvāko ar iepriekš novārītiem vāciņiem. Uzglabā vēsā, tumšā vietā, pēc atvēršanas uzglabā ledusskapī.

Ievārījuma gatavošana
Solis 1

Ja ievārījumu grib vārīt no sīrupa gatavošanā izmantotām ķiršogām, tās nenospiež pārāk sausas.

Solis 2

Ogas liek katlā, pārlej nedaudz ūdens un nosver kopā ar ogām.

Solis 3

Ogas uzvāra, pievieno ievārījuma cukuru attiecībā 2:1 (uz 1 kg ogu ņem ½ kg ievārījuma cukura) vai marmelādes cukuru (uz 1 kg ogu ņem 330 g marmelādes cukura)un, ja vēlas, pāris ēdamkarošu tumšā ruma vai ķiršu degvīna Kirsch. Vāroties alkohols iztvaiko, paliek tikai ruma garša, tāpēc ievārījumu droši var lietot arī bērni.

Solis 4

Beigās pēc garšas pievieno citronu sulu. Pavāra visu kopā vēl 5 minūtes. Ja lieto ievārījuma vai marmelādes cukuru, to nedrīkst vārīt ilgāk, kā norādīts lietošanas pamācībā, pretējā gadījumā tas zaudēs savas īpašības.

Solis 5

Kad ievārījums gatavs, to lej tīri izmazgātās, izkarsētās burkās.

Solis 6

Burkas cieši aizvāko ar iepriekš nomazgātiem, novārītiem vāciņiem. Burkas saliek ar vākiem uz leju un notur vēl 10 minūtes. Pēc tam burkas apgriež un atstāj atdzist. Uzglabā vēsā, tumšā vietā, pēc atvēršanas uzglabā ledusskapī.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Ķiršu uzlējums ukraiņu gaumē

Ķiršu uzlējums ukraiņu gaumē

Pirms gadiem, iedvesmota no Gata Zuntes burvīgajiem feisbuka ierakstiem rūjieniešu dialektā, kur viņš apraksta savus piedzīvojumus, gatavojot ķiršu uzlējumu, sāku meklēt receptes.

Ķiršu kompots

Ķiršu kompots

Ķiršu kompots kopš bērnības man ir bijis pats mīļākais kompots. Tā nekad nevarēja būt par daudz. Kad biju maza, ziemas laikā nebija iespējams veikalā nopirkt svaigus augļus, tāpēc mamma un vecmāmiņa vasarā centās, cik spēja, gatavojot ziemas krājumus.

Zemeņu ievārījums. Saldētas zemenes

Zemeņu ievārījums. Saldētas zemenes

Zemeņu ievārījums daudziem saistās ar bērnību un smaržīgu plāno pankūku kaudzi svētdienas rītā. No smaržīgajām Latvijas vasaras zemenēm gatavots ievārījums. Lai gan lielveikalu aukstuma skapjos importētas zemenes varam atrast visu gadu, tās nav TĀDAS.

Mūsu sadarbības partneri