Kā senos laikos asinsdesas taisīja

Taupības jeb vārāmā kaste

Agrāk ir bijušas arī speciāli iekārtotas taupības jeb vārāmās kastes. Šo paņēmienu varētu salīdzināt ar mūsdienu restorānu šefpavāru iemīļotu lēni vārītu ēdienu, kurā īpaši labi saglabājas smarža un garša, ēdiens ir mīksts, graudaugi un pākšaugi uzbrieduši kā pūkas. Mājsaimniecībā tādējādi ietaupās elektrība, gāze vai malka. Nepiedeg katli. Putra nevar pāriet pār katla malām. Kamēr ēdiens savā nodabā gatavojas, varam darīt ko citu – strādāt vai doties pastaigās pie dabas.

Teksts: no Lindas Dumpes grāmatas “Latviešu tautas ēdieni”

Latvijas vēstures institūta etnogrāfisko ekspedīciju materiāli

Foto: Valdis Ošiņš 

“Pirms 50 gadiem Viesienas apkārtnē par asinsdesām sauca tās pašas desas, ko citur dēvēja par putraimu desām. Kad kāva cūkas, to tievās zarnas iztīrīja un sadalīja 3–4 sprīžu garos gabalos. Tad vārīja desās pildāmo biezputru. No svaigām nesālītām cūku pavēderēm izgrieza garas gaļas šķēles, lika katlā aukstā ūdenī un vārīja. Kad gaļa bija gatava, to izņēma un katlā tajā pašā ūdenī iebēra miežu putraimus tik daudz, lai izvārītos kā biezputra. Kamēr viens maisīja biezputru, lai tā nepiedegtu, citi izvārīto gaļu sagrieza maziem kumosiņiem. Kad nu biezputra bija gatava, to salika lielākā traukā, piebēra sagrieztos gaļas kumosiņus, vēl pielika svēteņus, piparus un pielēja no cūkas kaušanas uzglabātās asinis. Tās varēja būt arī sarecējušas pikā, jo, uzlietas karstai biezputrai, tūlīt izkusa šķidras. Tad ar rokām visu labi sajauca un dzina zarnās. Priekš tam zarnas galu uzmauca vislabāk jau govs ragam ar atzāģētu tievo galu. Ja tāda nebija, pudeles kaklam. Petrolejā samērcētu diegu apsēja pudeles vidum un aizdedzināja. Pudele diega vietā  sakarsa un, ūdenī ielikta, pārsprāga divos gabalos tieši pa diega vietu. Lai plīsuma vieta nebūtu asa, to apslīpēja uz tecīlas, un trekteris bija gatavs. Katram piepildītam zarnas posmam aizsēja abus galus un lika tos katlā, lai vārās, lai asinis savienojas ar putraimiem. Kad, pabadot ar adatu, no desām šķidras asinis vairs nesūcās, tās bija izvārījušās.. Tad desu lomus tina ripuļos, apmēram spaiņa resnumā, un katram ripulim, lai tas nešķetinātos vaļā, no sāniem krustiski cauri izsprauda divus iesmiņus. Šos iesmiņus izdrāza zēni no lapukoka. No egles vai priedes tie nevarēja būt, lai desai nerastos sveķu piegarša. Tā sagatavotus ripuļus lika uz pannām un šāva labi nokurinātā krāsnī. Uzglabāja asinsdesas vēsā vietā un ēšanai sagrieza gabalos, cepa taukos uz pannas. Bieži vien, kad izvārīja gaļas zupu, izcepa arī asinsdesas. Kopā tie ļoti labi garšoja. Teica, ka gaļas zupa ar asinsdesu esot ļoti senlaicīgs ēdiens.”

Anna Līgotāja, Madonas raj. Viesienas c. Bērziņos, 1953, E6, 205

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Citi stāsti

Taupības jeb vārāmā kaste

Taupības jeb vārāmā kaste

Agrāk ir bijušas arī speciāli iekārtotas taupības jeb vārāmās kastes. Šo paņēmienu varētu salīdzināt ar mūsdienu restorānu šefpavāru iemīļotu lēni vārītu ēdienu, kurā īpaši labi saglabājas smarža un garša, ēdiens ir mīksts, graudaugi un pākšaugi uzbrieduši kā pūkas. Mājsaimniecībā tādējādi ietaupās elektrība, gāze vai malka. Nepiedeg katli. Putra nevar pāriet pār katla malām. Kamēr ēdiens savā nodabā gatavojas, varam darīt ko citu – strādāt vai doties pastaigās pie dabas.

“Garšas fizioloģija”. Buljons

“Garšas fizioloģija”. Buljons

Zupa ir veselīga, viegla un barojoša pārtika un ir piemērota visiem; tā iepriecina kuņģi un sagatavo to barības uzņemšanai un sagremošanai. Cilvēkiem, kam draud aptaukošanās, jādzer tikai buljons.

Karbonāde rakstos

Karbonāde rakstos

Pagājušā gadsimta sākumā izdotajās pavārgrāmatās bieži minēts, ka karbonādes jācep sviestā un pēc cepšanas tās arī vēlams aplaistīt ar brūni saceptu sviestu.

Mūsu sadarbības partneri

 

Par autortiesībām

Šeit publicētais saturs (teksts un attēli) ir aizsargāti saskaņā ar Latvijas Republikas Autortiesību likumu. Par šo materiālu pilnīgu vai daļēju izmantošanu pārpublicēšanai lūgums sazināties ar "Garšīgā Latvija" veidotājiem. Par attēlu izmantošanas tiesībām variet jautāt arī AKKA/LAA.

Par datu aizsardzību

Sadaļā Par privātumu variet lasīt detalizētāku aprakstu par to, kā tiek izmantoti Jūsu lietotāja dati.

 

Projekta atbalstam

Respektējot jūsu lietošanas ērtības, mēs nepārdodam reklāmas vietas mūsu mājas lapā, tādēļ aicinām atbalstīt šī un citu mūsu projektu attīstību, ziedojot mūsu sadarbības partnerim – Izglītības un kultūras atbalsta biedrībai Balta