Biezpiena krēms ar dzērvenēm

Šokolādes krēms

Šokolādes krēms ar dzērveņu ķīseli ir īstena latviešu saldo ēdienu klasika. Tam ir kāda līdzība ar kriminālromāniem – garšo daudziem, bet ir cilvēki, kuri kautrējas to atzīt. Daudziem šis ēdiens saistās ar bērnības garšu, ar to ir uzaugušas paaudzes, tas pasniegts kāzās, bērēs un kristībās. Mūsu dienās šo desertu atradīsi ikviena Latvijas lauku krodziņa piedāvājumā. Tas nozīmē, ka to labprāt ēd vēl arvien, bet ne jau smalkos restorānos! Jo tas ir mīļš un gards komforta ēdiens, liekams vienā plauktiņā ar bubertu un debesmannā.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Biezpiena krēms ir biezpiena tortes brālēns, radies, meklējot jaunus sabiedrotos dzērveņu mērcei. Uz gada nogales svētkiem esam krēmam esam pievienojuši kaltētas dzērveņogas un zaļos pistāciju riekstus (NESĀLĪTUS!), kā arī zaļas un sarkanas marmelādes. Piedevām var izmantot jebkurus citus augļus, ogas, riekstus, kas garšo un atrodami saimniecībā.

Ēdiens, kurš vienlaicīgi ir gan garšīgs, gan veselīgs, gan skaists, gan vienkārši pagatavojams. No mūsu biezpiena. Un mūsu dzērvenēm. Mūsu skaistajā ziemā.

Sastāvdaļas

  • 300 g vājpiena biezpiena
  • 300 g vājpiena biezpiena
  • 200 ml salda krējuma
  • 3 ēdamkarotes (ar kaudzīti) cukura
  • 1/2 citrona miziņa
  • 50 g marmelādes
  • 2 ēdamkarotes želatīna
  • 50 ml (apmēram) auksta piena
  • 50–100 g kaltētu dzērveņu vai citu augļu/ogu pēc izvēles
  • 50–100 g izlobītu pistācijas riekstu (NESĀLĪTU!) vai citu riekstu pēc izvēles

    Dzērveņu mērcei

    • 1 glāze dzērveņu ogu (250 ml) – es dodu priekšroku dabā augušajām mazajām purva dzērvenēm
    • 100 g cukura
    • 2–3 ēdamkarotes kartupeļu miltu

    Soļi

    Solis 1

    Biezpienu sajauc ar cukuru, uz smalkās rīves norīvē citrona miziņu, piejauc masai.

    Solis 2

    Sagriež gabaliņos un pievieno marmelādes, riekstus un ogas, izmaisa.

    Solis 3

    Ieeļļo porciju bļodiņas.

    Solis 4

    Želatīnu aplej ar aukstu pienu, lai uzbriest. Uzbriedušo želatīnu ūdens peldē izšķīdina un piejauc biezpienam.

    Solis 5

    Pēdējo uzmanīgi iecilā saputotu krējumu.

    Solis 6

    Masu lej ietaukotajās bļodiņās…

    Solis 7

    … un atdzesē ledusskapī vismaz divas stundas.

    Dzērveņu mērce

    Solis 8

    Dzērvenes sablendē.

    Solis 9

    Caur sietu atdala no miziņām.

    Solis 10

    Sulai pievieno 500 ml ūdens, pievieno cukuru un uzvāra.

    Solis 11

    Pievieno ar aukstu ūdeni sajauktus kartupeļu miltus, uzvāra, nogaršo, ja vēlas saldāku, pievieno vēl maķenīt cukura. Atdzesē.

    Solis 12

    Pasniedz krēmu ar mērci, rotājot ar ogām un marmelādes gabaliņiem.

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Šokolādes krēms

    Šokolādes krēms

    Šokolādes krēms ar dzērveņu ķīseli ir īstena latviešu saldo ēdienu klasika. Tam ir kāda līdzība ar kriminālromāniem – garšo daudziem, bet ir cilvēki, kuri kautrējas to atzīt. Daudziem šis ēdiens saistās ar bērnības garšu, ar to ir uzaugušas paaudzes, tas pasniegts kāzās, bērēs un kristībās. Mūsu dienās šo desertu atradīsi ikviena Latvijas lauku krodziņa piedāvājumā. Tas nozīmē, ka to labprāt ēd vēl arvien, bet ne jau smalkos restorānos! Jo tas ir mīļš un gards komforta ēdiens, liekams vienā plauktiņā ar bubertu un debesmannā.

    Rabarberu un meža zemeņu ievārījums

    Rabarberu un meža zemeņu ievārījums

    Labā ziņa – meža zemenes ievārījuma rabarberiem var pievienot pavisam nedaudz, un garša kļūst ļoti patīkama. Iespējams, labi būtu arī kombinēt kopā rabarberus, meža zemenes un dārza zemenes. Kaut kad izmēģināšu arī tādu kombināciju. Un vēl es visiem ievārījumiem pievienoju nedaudz citronu sulas.

    Gaiļbiksīšu saldējums

    Gaiļbiksīšu saldējums

    Gaiļbiksīšu saldējums ir sezonāls kārums. Kad Latvijas pļavas pavasarī nokrāsojas zaļas, plaukst ievas, bet vēl nav pieneņu, ir īstais laiks pļavās meklēt gaiļbiksītes. Tas darāms tālāk no šosejām un citiem piesārņojuma avotiem, lai augus droši var lietot pārtikā, un jāpielūko, vai nenolasi kādam piederošus ziedus.

    Mūsu sadarbības partneri