Aprikožu ievārījums. Aprikožu marmelāde

Ķiršu uzlējums ukraiņu gaumē

Pirms gadiem, iedvesmota no Gata Zuntes burvīgajiem feisbuka ierakstiem rūjieniešu dialektā, kur viņš apraksta savus piedzīvojumus, gatavojot ķiršu uzlējumu, sāku meklēt receptes.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

26/06/2022

Aprikožu ievārījums ir jāvāra katru vasaru. Viens no pirmajiem ievārījumiem, ar ko atklāt sezonu, un tas ir viens no maniem visvisvis… nujā, kādai burciņai vienmēr ir jābūt ledusskapī. Lai var pielikt pankūkām, biezpiena plācenīšiem, jogurtam vai auzu putrai brokastīs. Izbaudu tajā visu, sākot no saulainās krāsas, līdz pat maigajiem aprikožu gabaliņiem želejainā ievārījumā.

aprikožu ievārījums, grieztas aprikozes

Kāpēc ievārījumu gatavoju mājās, ja reiz veikalu plaukti ir burciņu pilni? Man patīk ievārījumam izvēlēties vislabākos augļus un ogas. Ja lieto speciālo Dansukker ievārījuma vai marmelādes cukuru, labāk saglabājas augļu garša un krāsa, ievārījumu var izvārīt ļoti ātri, un tas nav šķidrs. Ja esi lietas kursā par cenām, skaidri zini, ka cukurs vienmēr ir lētāks par dārza veltēm. Tas nozīmē, ka veikalā nopērkamajos ievārījumos cukuru vienmēr pievieno proporcionāli vairāk, lai ražotāji gūtu lielāku peļņu. Tā nu veikalu ievārījumi manai garšai vienmēr ir par saldu un ogas tajos ir pārāk ilgi vārītas. Tie ir arī dārgāki, kas nav mazsvarīgi laikā, kad tepat netālu notiek karš, un taupīga attieksme pret resursiem ir pašsaprotama lieta.

konservēšana

Un tāpēc es ievārījumu gatavoju mājās.  Tas man sagādā baudu, tas ir vesels rituāls, bez kā nevaru iedomāties savu vasaru. Patīk reibinošās smaržas, kas plūst no verdošā katla. Patīk burties un eksperimentēt ar garšvielām, piedevām, dažādiem cukura veidiem un vārīšanas laiku. Patīk, ka pašu dārza labumi neiet postā. Patīk skaistās burciņas plauktā. Ir mierinoši zināt, ka tad, kad ārā būs drēgns slapjdraņķis un negribēsies nekur iet, pa rokai vienmēr būs kaut kas garšīgs. Man arī patīk ievārījumus aizvest draugiem un radiem kā ciema kukuļus. Visa augšminētā dēļ ievārījuma sezonas atklāšana ir gandrīz svētki.

Tā kā mums pašiem dārzā nekas tik eksotisks kā aprikozes neaug, pērku tās veikalā vai tirgū. Lai ievārījums būtu īsteni labs, vajag ļoti gatavas aprikozes. Pērku tās jūnijā un jūlijā, kad tām ir sezona un tās ir lētākas. Uzmanīgi atlasu un pārbaudu augļus, vai nav sasitumu un bojātu vietu. Mājās aprikozes izberu bļodā un vēl kādas dienas atstāju nogatavināties, ik pa laikam pārbaudot, vai kāda nesāk bojāties. Kad visas aprikozes ir tumši dzeltenas un mīkstas, jāķeras pie vārīšanas.

aprikožu ievārījums, grieztas aprikozes

No garšvielām līdz šim esmu izmēģinājusi lavandu ziediņus no sava dārza. Šo veidu droši varu ieteikt arī tiem, kuriem šķiet, ka ievārījums lavandu dēļ garšos pēc ziepēm. Tā tas nav. Protams, nevajag pārspīlēt ar daudzumu, un pirms ievārījuma liešanas burkās lavandas jāņem laukā. Lavandu garšas nots ir ļoti smalka, gandrīz netverama, tomēr ļoti laba. Zinu, ka mana draudzene Nora ievārījumam mēdz pielikt kādu aprikožu kauliņa kodolu. Līdzīgai garšai vajadzētu būt no mandeļu liķiera Amaretto glāzītes. Aprikozes ļoti labi draudzējas ar citrusiem. Citronu sulu var pievienot kopā ar jebkuru no iepriekš minētajām garšvielām. Var vārīt aprikozes ar citronu sulu un miziņām var pievienot apelsīnu miziņas. Tās var norīvēt vai arī pievienot nolobītas mizas, kas sagrieztas gabaliņos kopā ar mīksto, balto daļu. Šis variants patiks visiem, kuri iecienījuši angļu zemēs populāro apelsīnu marmelādi, ne nieka nebēdājot par mazu rūgtumiņu.

aprikožu marmelāde, ievārījumi

Šogad pirmo reizi izmēģināju aprikozes vārīt arī ar Dansukker marmelādes cukuru. Atgriežoties no brīvdienām Austrijā, gribēju beidzot uzcept leģendām apvīto Saher torti, un to bez aprikožu marmelādes nu nekādi nevar izdarīt. Viss izdevās ļoti labi, patika marmelādes vienmērīgā konsistence, kas ideāli der smērēšanai kūkās, un ne tikai “zaherā”.

Tā radās doma šovasar publicēt receptes dažādiem kūku un cepumu ievārījumiem. Atzīšos. Kopš pandēmijas sākuma regulāri mājās cepu kūkas, cepumus vai maizītes, lai ik dienu pie kafijas būtu kāds našķis priekam. Jo prieks mums visiem ir nepieciešams veselībai! Ik pa laikam dzirdamas žēlabas par liekām kalorijām, kas nosēžas apaļumos (nē, tas nav mūsmājās!). Iesaku biežāk iet pastaigās, vingrot, dejot, nūjot, slēpot ziemā, peldēties vasarā, vienkārši kustēties, arī tas mums visiem ir ļoti vajadzīgs labai pašsajūtai. Tad nebūs sirdsapziņas pārmetumu par katru apēstu kūciņu, bet būs prieks dubultā!

aprikožu ievārījums

Paldies Dansukker Latvija par atbalstu šī ieraksta tapšanā!

#Vegāns ēdiens #Veģetārs ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens

Sastāvdaļas

Ievārījumam

Marmelādei

  • Citronu sula pēc garšas
  • Garšvielas pēc izvēles: daži lavandas zariņi (no sava dārza vai no zināmām, drošas izcelsmes lavandām), vai Amaretto liķiera glāzīte, vai kodols no pāršķelta aprikožu kauliņa, vai citronu un apelsīnu miziņas, vai sēkliņas no vaniļas pāksts

Soļi

Solis 1

Ja aprikozes ir stingras, tās atstāj dažas dienas nogatavoties. Ievārījumu var vārīt, kad tās kļuvušas dzintaraini dzeltenas, mīkstas, un kauliņi atdalās viegli.

Solis 2

Gatavas aprikozes noskalo, iztīra kauliņus, sagriež katru pusīti vēl uz pusēm vai sīkāk, pēc paša vēlmēm. Vāroties aprikozes pašķīdīs. Ja ievārījumos patīk kauliņu garša, dažus kauliņus var pārsist un kodoliņus pavārīt nelielā ūdens daudzumā, novārījumu pievienot ievārījumam gatavošanas gaitā.

Solis 3

Katlā liek aprikozes un pielej tik daudz ūdens, lai tas nosegtu katla dibenu un aprikozes nepiedegtu, pirms sāk izdalīties vairāk sulas. Kad ievārījums sāk vārīties, ja vēlas, pievieno dažus lavandas zariņus vai citas garšvielas pēc izvēles. Pielej no citrona izspiestu sulu.

Solis 4

Aprikozes vāra apmēram 15–20 minūtes, maisot un nosmeļot putas, līdz aprikozes kļūst mīkstas, bet ne pārāk ilgi, lai saglabātos skaistā, dzelteni oranžā krāsa. Ilgāk vārot, ievārījums kļūs brūngans, arī garša mainīsies.

Solis 5 / Ievārījums

Aprikozēm pievieno ievārījuma cukuru, ja vēlas, kauliņu novārījumu, un uzvāra. Kad ievārījums uzmet burbuli, vāra vēl 5–10 minūtes. Ja lieto ievārījuma cukuru, to nedrīkst vārīt ilgāk, nekā norādīts lietošanas pamācībā, pretējā gadījumā tas zaudēs savas īpašības.

Solis 6

Kad ievārījums gatavs, nosmeļ putas, izņem lavandas, ja tās pievienoji, un ievārījumu nekavējoties salej tīri izmazgātās un izkarsētās burkās. Tūlīt aizvāko ar iepriekš nomazgātiem un novārītiem vāciņiem.

Solis 7

Burkas saliek ar vākiem uz leju, sasedz un notur tā 10 minūtes, tad apgriež otrādi un atstāj atdzesēties. Kad burkas atdzisušas, uzglabā vēsā, tumšā vietā. Pēc atvēršanas uzglabā ledusskapī.

Solis 8 / Marmelāde

Līdz 4. solim rīkojas līdzīgi kā ievārījumam, aprikozēm pievieno marmelādes cukuru, vāra vēl 5–10 minūtes, sablendē viendabīgā masā un vēlreiz uzvāra. Nosmeļ putas un tālāk rīkojas tāpat kā ar ievārījumu.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Ķiršu uzlējums ukraiņu gaumē

Ķiršu uzlējums ukraiņu gaumē

Pirms gadiem, iedvesmota no Gata Zuntes burvīgajiem feisbuka ierakstiem rūjieniešu dialektā, kur viņš apraksta savus piedzīvojumus, gatavojot ķiršu uzlējumu, sāku meklēt receptes.

Ķiršu kompots

Ķiršu kompots

Ķiršu kompots kopš bērnības man ir bijis pats mīļākais kompots. Tā nekad nevarēja būt par daudz. Kad biju maza, ziemas laikā nebija iespējams veikalā nopirkt svaigus augļus, tāpēc mamma un vecmāmiņa vasarā centās, cik spēja, gatavojot ziemas krājumus.

Ķiršu sīrups. Ķiršu ievārījums

Ķiršu sīrups. Ķiršu ievārījums

Ķiršu ievārījuma recepte laika gaitā mūsmājās ir ļoti mainījusies. Vecā recepte, kurā ogas ilgi vāra cukurā, palikusi pagātnē līdz ar ģimenes paaudzēs saglabāto stāstu par to, kā mana tēva vecmāmiņa tīrījusi kauliņus no pašu dārza ogām. Daudz un ilgi.

Mūsu sadarbības partneri