Siera cepumi

Sviesta cepumi

Sviesta cepumi un mūsu opja mīļākie cepumi. Vislabāk, ja tos pa vidu kopā savieno garšīgs ievārījums. Labākie nopērkamie tuvu pie mūsmājām dabūjami Ozoliņa konditorejā Ikšķilē vai Ogrē. Bet ir kāds bet. Tos bieži izpērk, pirms mēs ierodamies. Un tad nekā.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Siera cepumi ir sāļo cepumu klasika. Ik pa laikam pērku tos veikalos, bet kaut kad taču jāpamēģina izcept pašai. Izskatīju vairākas pavārgrāmatas. Recepte visās grāmatās atrodama gandrīz vienāda: siers, milti un sviests vienādās proporcijās, klāt malta kaltēta paprika.

Daudz dažādu siera cepumu recepšu atrodams vācu valodā. Cepumiem tajās galvenokārt iesaka izmantot Grijēras sieru (garšīgs, bet dārgs) vai Ementāles sieru (kas lētāks). Grāmatās latviešu valodā vispār nav minēts siera veids. Domāju, ka der visdažādākie sieri – ja vēlas pikantākus cepumus, var izmantot Čedaru, cepumi no klasiskajiem puscietajiem, iespējams, vairāk izplūdīs cepoties. Man pagaidām vislabāk izdevās no Smiltenes siera, kas ir diezgan ciets. Kopā ar maltās kaltētās paprikas pievienoju šķipsniņu sāls un šķipsniņu Kajennas čili piparu.

Siera cepumi

Siera cepumus var dažādot garšā, pārsmērējot tos ar sakulstītu olu un pārkaisot ar, piemēram, sezama vai ķimeņu sēkliņām. Mīklai var pievienot šķipsniņu kaltēta vai svaiga timiāna lapiņu. Vai arī kapāta rozmarīna lapiņu. Vai arī šķipsniņu rīvēta muskatrieksta. Vai malta muskatzieda (tiešām, pavisam maz, mazu naža galiņu!). Var izmēģināt arī kādu pikantāku sieru, piemēram, Čedaras.

Mīkla labi padodas veidošanai vai rullēšanai. Ja neiznāk cept uzreiz, mīklu var uzglabāt ledusskapī. Tad pirms lietošanas to vajag izņemt no ledusskapja un  mazliet atstāt siltā telpā. Auksta mīkla ir ļoti cieta. Lai tas notiek ātrāk, mīklu var sagriezt gabaliņos.

Cepumi labi garšo kopā ar aukstu kvasu, alu, sidru vai baltvīnu.

Sastāvdaļas

  • 100 g siera (man bija Smiltenes siers)
  • 100 g auksta sviesta
  • 100 g kviešu miltu
  • 1 tējkarote kaltētas maltas paprikas
  • Šķipsniņa čili piparu
  • Šķipsniņa sāls

Pēc izvēles:

klasisko garšvielu salikumu – papriku un čili – var aizvietot ar šķipsniņu timiāna lapiņu, var izmantot sakapātas rozmarīna lapiņas, var izmantot ķimeņu vai sezama sēkliņas, var pierīvēt mazliet muskatrieksta vai mīklai pievienot šķipsniņu maltu muskatziedu. Vajag izvēlēties kādu no garšvielām, nevajag pārspīlēt nedz ar dažādiem salikumiem, nedz daudzumu.

Soļi

Solis 1

Sieru sarīvē uz vidēji smalkas rīves.

Solis 2

Sviestu sagriež gabaliņos.

Solis 3

Sieru un sviestu liek bļodā, pārkaisa miltus, pievieno garšvielas un ar pirkstiem saberž drupačas, beigās mīklu izmīca viendabīgu. Mīklu veido kā klucīti, ietin pārtikas plēvē un atstāj pusstundu, lai uzbriest milti.

Solis 4

Mīklu ar nazi sagriež vispirms šķēlēs, tad stienīšos. Izmēram jābūt aptuveni tādam kā sievietes mazais pirkstiņš.

Solis 5

Cepeškrāsni ieslēdz un uzkarsē līdz 180 C grādiem.

Solis 6

Cepamajā plātī ieklāj cepamo papīru. Cepumus siltās plaukstās pa vienam izviļā apaļus, un lai galiņi būtu mazliet tievāki. Stienīšus saliec kā mēnestiņus un kārto uz plāts, atstājot atstarpes. Uzkarstot tie mazliet papletīsies.

Solis 7

Ja vēlas, mīklu var plāni izrullēt un izspiest formas – aplīšus vai mēnestiņus, vai ar nazi var sagriezt rombiņus. Mēnestiņu vietā var savelt lodītes vai lāsītes.

Solis 8

Cep uzkarsētā cepeškrāsnī aptuveni 10 minūtes vai līdz cepumi ir pavisam gaiši brūni. Tos nevajag pārcept, tad tie būs rūgteni.

Solis 9

Ēd tāpat vai kopā ar kādu atspirdzinošu, vēsu dzērienu – kvasu, alu, sidru vai baltvīnu.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Sviesta cepumi

Sviesta cepumi

Sviesta cepumi un mūsu opja mīļākie cepumi. Vislabāk, ja tos pa vidu kopā savieno garšīgs ievārījums. Labākie nopērkamie tuvu pie mūsmājām dabūjami Ozoliņa konditorejā Ikšķilē vai Ogrē. Bet ir kāds bet. Tos bieži izpērk, pirms mēs ierodamies. Un tad nekā.

Dvēseļu kūkas

Dvēseļu kūkas

Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.

Ķimeņu kartupeļu cepumi

Ķimeņu kartupeļu cepumi

Ķimeņu cepumi ļoti piestāv laikam starp Jāņiem un Pēteriem. Cepumi ir ļoti, patiešām, ļoti garšīgi. Ja cepsi tos viesībām, cepumi pazudīs zibenīgi, to zinām no pieredzes.

Mūsu sadarbības partneri