Lieldienu olas
Ātrais Jāņu siers
Jāņu siers vai nu ļoti garšo, vai negaršo nemaz. Tomēr Jāņos to ceļ galdā jebkurā gadījumā, jo tas ir rituāls ēdiens, apdziedāts Jāņu dziesmās kopš senseniem laikiem.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
03/04/2012
Olas krāsoja Iveta Bendika, lauku māju „Vidi” saimniece.
Iveta dzīvo Valdemārpilī, Ārlavas pagastā, pamatīgā lauku mājā. Savās mājās uzņem viesus, organizē seminārus un dažādas sadzīves svinības, klāj kāzu un jubileju galdus. Viņas galdi klāti latviskiem ēdieniem, kuros izmantoti vietējie produkti, viss ir svaigs un ļoti garšīgs.
Iveta ir liela rokdarbniece, pati krāso dzijas ar dabīgām krāsām, pati ada skaistas un siltas lietas. Viņas radošās dotības izpaužas arī virtuvē. Lieldienām tuvojoties, kopā ar bērniem un mazbērniem tiek rīkota olu krāsošana ar dabīgiem materiāliem.

Šoreiz Iveta olas krāsojusi ar aroniju biezeni – rudenī sasaldētās ogas tagad tika sablendētas , un tintes krāsas biezenī tika guldītas krāsojamās olas. Rezultāts ir pārsteidzoši skaists, olas ir zilgani pelēcīgas, ar gandrīz kosmiski noslēpumainiem raibumiem. Šur un tur, kur pietīta kāda sīpolu miza, zilganie toņi mijas ar rūsganiem un zaļganiem. Rūsganās olas ir krāsotas ar sīpolu mizām, ar marlīti pietinot pētersīļus, koriandra sēklas, dilles un liellapu melno tēju. Citugad esot arī izmantoti sniegpulkstenīšu ziedi – zaļganais gredzentiņš baltā zieda viducī iekrāsojot skaistu josliņu.
Sīpolus olu krāsošanai Iveta loba, iegriežot ar nazi gar sānu abās sīpola pusēs un noņemot mizu kopā ar pirmo sīpola slāni. Pēc tam sīpola balto slāni no mizas izņem ārā, tā var iegūt lielu, nesaplīsušu mizu, kuru pēc tam apliek olai.
Iveta olas atstāj krāsoties līdz nākamajam rītam, tā olas izdodas košākas. Melni violetās krāsas ola pat nav noskalota, izņemta no „zaftes” un tikai nožāvēta.

#Veģetārs ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens #Lēti pagatavojams ēdiens #Ātri pagatavojams ēdiens #Tradicionāls ēdiens #Latviešu virtuves klasika
Krāsu varianti
Solis 1
Aroniju biezenis + melnā liellapu tēja + koriandra sēklas

Variants 2
Visas olas, izņemot vidējo, tītas marlītē. Vidējā ola krāsota tāpat un atstāta aroniju biezenī līdz nākamajai dienai. Nožāvēta bez noskalošanas.

Variants 3
Aroniju biezenis + sīpolu mizas + melnā liellapu tēja visām, izņemot vidējo.

Variants 4
Visas olas tītas marlītē. Vidējā ola krāsota tikai melnās tējas uzlējumā.

Variants 5
Sīpolu mizas + pētersīļu lapas + dilles +koriandra sēklas + melnā liellapu tēja.

Saistītās receptes

Ātrais Jāņu siers
Jāņu siers vai nu ļoti garšo, vai negaršo nemaz. Tomēr Jāņos to ceļ galdā jebkurā gadījumā, jo tas ir rituāls ēdiens, apdziedāts Jāņu dziesmās kopš senseniem laikiem.

Zahertorte
Zahertorte ir ļoti bagātīga un šokolādīga torte, pildīta ar aprikožu ievārījumu. Tā ir viena no Vīnes vizītkartēm, un, ciemojoties skaistajā Austrijas galvaspilsētā, tortes gabaliņš noteikti jāpagaršo ikvienam. Ja tev nav iespēju turp aizbraukt, vari vismaz izcept slaveno torti.

Koča. Grūbu biezputra
10. oktobrī atzīmē Starptautisko putras dienu. Tam par godu dalīsimies ar kočas recepti. Šo gardo miežu grūbu putru mums gatavoja Edīte Krastiņa, saimniece no Rūjienas puses. Un gatavoja to īstā maizes krāsnī.
Aarkaartiigi skaistas olas, izteiktaa laukakmens kraasaa! Burviigi! Bruunaas- ar skaistiem augu un lapu rakstiem. Skaisti!
Paldies par labiem vārdiem! Priecīgas Lieldienas un lai Jums labi krāsojas!