Lapu reņģes
Gailenes itāļu gaumē
Gailenes itāļu gaumē ir viens krāsains un priecīgs ēdiens. Paldies tekstilmāksliniecei Dzintrai Vilks, kura laipni dalījās ar šo lielisko recepti.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Maija delikatese ir lapu reņģes. Mana vecmamma tās sacepa krietnu bļodu, skaistas, brūnas, ar kraukšķīgām astītēm, ko bērni parasti nočiepa, tikko reņģes noņemtas no pannas. Klāt vecmamma pasniedza vārītus kartupeļus un zaļos lapu salātus ar gurķiem, redīsiem, lokiem, dillēm, kefīru un skābo krējumu. Ja šo ēdienu ēd katru gadu maijā, tas, līdzīgi kā citi tradicionālie sezonu ēdieni, rada ļoti skaidru gadalaika izjūtu. Putni dzied, lapas plaukst, galdā – reņģes ar salātiem, un tu zini, ka pavasaris ir klāt.

Ja reņģes saceptas tā pavairāk un paliek pāri atdzisušas, tās var aši pārvērst jaunā ēdienā, ko ēst pie maizītes. Viens variants – sagriezt svaigus sīpolus, iemarinēt (ūdens+etiķis+drusku cukurs un sāls), pārliet pār zivtiņām, paturēt ledusskapī zem slodziņa līdz nākamajai dienai, lai ievelkas.
Vai arī sacept uz pannas sīpolu ripiņas, sarīvētu burkānu, tomātu mērci, kādu karoti etiķa, sāli un cukuru, tad notīrīt reņģītes no asakām un izkarsēt kopā ar mērci. Ēd atdzesētu ar maizīti.
Sastāvdaļas
- svaigas reņģes (no 1 kg būs paēduši 5-6 cilvēki)
- sāls
- milti apvārtīšanai
- eļļa cepšanai
Soļi
Solis 1
Reņģes notīra, nomazgā, apsāla, apviļā miltos un cep uz pannas no abām pusēm zeltaini brūnas.
Solis 2
Reņģītes ēd karstas kopā ar kartupeļiem un zaļiem lapu salātiem, kam pēc patikšanas var pievienot svaigu gurķīti, redīsiņus, lokus, dilles, kefīru un krējumu. Garšīgi arī piedzert klāt kefīru.

Saistītās receptes

Gailenes itāļu gaumē
Gailenes itāļu gaumē ir viens krāsains un priecīgs ēdiens. Paldies tekstilmāksliniecei Dzintrai Vilks, kura laipni dalījās ar šo lielisko recepti.

Sēņu pankūkas
Pildītās pankūkas ar sēnēm mums gatavoja saimniece no Medumiem Diāna Mikulane, un tas notika Sēlijas kultūras programmas “Sēņu dzīves noslēpumi” ietvaros.

Vistas filejas kabatiņas
Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.