Jāņu siers

Krāsnī cepta selerijas sakne

Cepeškrāsnī cepta selerijas sakne ir īsta delikatese, patīkama pēc garšas un struktūras, ļoti vienkārši pagatavojama un ēdama gan silta, gan atdzisusi.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

18/06/2012

Paldies uztura speciālistei Lienei Sondorei par dalīšanos ar recepti un ierādīšanu, kā un kas darāms pirms Jāņiem, lai no piena, biezpiena, sviesta, olām, ķimenēm un sāls uzburtu gardu sieru. Liene ir izmēģinājusi dažādas Jāņu siera receptes un šo atradusi par ātrāko, vienkāršāko un drošāko. Lienei mūsu kuplajā dzimtā ir lielākā pieredze siera siešanā un visi deviņi stūrīši sanāk gardi.

Lai siers izdotos, galvenais ir labas sastāvdaļas. Pienam jābūt vislabākās kvalitātes. Ideāli, ja tas ir svaigi izslaukts īsts lauku govs piens. Ja tāds nav pieejams, veikalā jāpērk tāda ražotāja piens, kas nav pievīlis. Liene pati izvēlas 3,5 % pilnpienu.

Arī biezpienam jābūt ļoti labam, lai tas nav pārāk slapjš, graudains vai skābs. Mēs šoreiz lietojām Jaunpils pilnpiena biezpienu. Dažās senās pavārgrāmatās atrodams padoms: ja biezpiens ir ļoti sauss un graudains, to vajagot izmalt caur gaļas maļamo mašīnu. Tā kā neesam šo paņēmienu izmēģinājuši, nezinām, vai tas strādā. Lūgums ierakstīt komentāros, ja kāds par šo metodi zina ko teikt.

Olas, ko pievieno, arī būtu vēlamas no laukos dzīvojošām vistām, kas dabū pietiekami daudz saules gaismas, knābā zaļumus, kukainīšus un citu dabīgu barību. Jo dzeltenāki olu dzeltenumi, jo dzeltenāks būs siers. Ir lasīts, ka daži kā krāsvielu izmanto šķipsnu kurkumas. Ja vēlaties to izmēģināt, pievienojat uzmanīgi, lai nenomāktu Jāņu siera garšu.

Šoreiz vēl izmēģinājām bez ķimenēm dažiem sieriem pievienot dažādas citas garšvielas. Siera masu sadalījām un sējām mazus, apaļus sieriņus. Visi bija izdevušies ļoti garšīgi, un dažādība iepriecināja.

Ķimenes piejaucām visai masai. Pēc tam masu sadalījām piecās daļās, pirmo atstājām tikai ar ķimenēm, otrajam likām klāt ķiplokus, trešajam – ķiplokus un kapātas pētersīļu lapiņas, ceturtajam – sauso zaļumu maisījumu, kas paredzēts zaļumu sviestam, bet piektajam – sauso garšvielu maisījumu, kas paredzēts mocarellas sieram.

Tā kā mēs sierus nenospiedām zem sloga, tie bija diezgan mīksti, sulīgi, un tiem neprasījās papildu uzsmērēt sviestu.

#Tradicionāls ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens

Sastāvdaļas

  • 3 l pilnpiena
  • 1 kg biezpiena
  • 5 olu dzeltenumi
  • 200 g sviesta
  • ķimenes, sāls, citas garšvielas pēc izvēles
  • marle siešanai vai dziļāks trauks (zupas šķīvis, bļodiņa)

No šī daudzuma mēs ieguvām 1,4 kg siera.

Soļi

Solis 1

Pienu lej lielā katlā (5 l), pievieno biezpienu un sāk karsēt.

Solis 2

Maisa ar karoti, lai atdalās sūkalas.

Solis 3

Kad sūkalas atdalījušās, masu nokāš.

Solis 4

Nokāsto masu pārliek atpakaļ katlā.

Solis 5

Pievieno sviestu.

Solis 6

Pievieno olu dzeltenumus un izmaisa.

Solis 7

Pievieno sāli un ķimenes, izmaisa.

Solis 8

Nepārtraukti maisot, sieru turpina karsēt uz mazākā iespējamā plīts režīma.

Solis 9

Masai sāks mainīties konsistence.

Solis 10

Kolīdz siers atlec no katla malām, tas ir gatavs. Šajā brīdī to var pārliet marlē vai traukā, kur tas nobriedīs. Ja vēlaties, masu var sadalīt vairākās daļās un pievienot dažādas garšvielas.

Solis 11

Siers ielej palielā dubultā marles gabalā, kas iepriekš samitrināts siltajās sūkalās. Ja sieri ir vairāki un mazi, tos var liet nelielās, ar sviestu iesmērētās bļodiņās.

Solis 12

Marlītes stūrus vidū sasien. Ja vēlas stingrāku sieru, to nospiež zem sloga, atstājot uz dažām stundām. Tad marli uzmanīgi noņem, sieru ierīvē ar mazliet sāls un atstāj apžūt.

Solis 13

Otrs variants. Mēs sieru atstājām pakārtu līdz nākamajai dienai notecēties.

Solis 14

Nākamajā dienā ņem laukā no marles, griež šķēlītēs un pasniedz uz Jāņu mielasta galda kopā ar alu.

Solis 15

Ja siers ir ieliets ar sviestu ieziestā bļodiņā un atstāts pa nakti vēsumā zem šķīvīša, nākamajā dienā to uzmanīgi izņem no bļodiņas, griež šķēlītēs un pasniedz uz Jāņu mielasta galda kopā ar alu.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Krāsnī cepta selerijas sakne

Krāsnī cepta selerijas sakne

Cepeškrāsnī cepta selerijas sakne ir īsta delikatese, patīkama pēc garšas un struktūras, ļoti vienkārši pagatavojama un ēdama gan silta, gan atdzisusi.

Ķiploku grauzdiņi

Ķiploku grauzdiņi

Ķiploku grauzdiņi vai rupjmaizes grauzdiņi, sauc kā gribi, bet tā ir viena pamatīga vērtība latviešu virtuvē. Publicējam recepti par godu Latvijas 106. dzimšanas dienai.

Ātrais Jāņu siers

Ātrais Jāņu siers

Jāņu siers vai nu ļoti garšo, vai negaršo nemaz. Tomēr Jāņos to ceļ galdā jebkurā gadījumā, jo tas ir rituāls ēdiens, apdziedāts Jāņu dziesmās kopš senseniem laikiem.

Mūsu sadarbības partneri