Jāņu siers
Krāsnī cepta selerijas sakne
Cepeškrāsnī cepta selerijas sakne ir īsta delikatese, patīkama pēc garšas un struktūras, ļoti vienkārši pagatavojama un ēdama gan silta, gan atdzisusi.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
18/06/2012
Paldies uztura speciālistei Lienei Sondorei par dalīšanos ar recepti un ierādīšanu, kā un kas darāms pirms Jāņiem, lai no piena, biezpiena, sviesta, olām, ķimenēm un sāls uzburtu gardu sieru. Liene ir izmēģinājusi dažādas Jāņu siera receptes un šo atradusi par ātrāko, vienkāršāko un drošāko. Lienei mūsu kuplajā dzimtā ir lielākā pieredze siera siešanā un visi deviņi stūrīši sanāk gardi.
Lai siers izdotos, galvenais ir labas sastāvdaļas. Pienam jābūt vislabākās kvalitātes. Ideāli, ja tas ir svaigi izslaukts īsts lauku govs piens. Ja tāds nav pieejams, veikalā jāpērk tāda ražotāja piens, kas nav pievīlis. Liene pati izvēlas 3,5 % pilnpienu.

Arī biezpienam jābūt ļoti labam, lai tas nav pārāk slapjš, graudains vai skābs. Mēs šoreiz lietojām Jaunpils pilnpiena biezpienu. Dažās senās pavārgrāmatās atrodams padoms: ja biezpiens ir ļoti sauss un graudains, to vajagot izmalt caur gaļas maļamo mašīnu. Tā kā neesam šo paņēmienu izmēģinājuši, nezinām, vai tas strādā. Lūgums ierakstīt komentāros, ja kāds par šo metodi zina ko teikt.
Olas, ko pievieno, arī būtu vēlamas no laukos dzīvojošām vistām, kas dabū pietiekami daudz saules gaismas, knābā zaļumus, kukainīšus un citu dabīgu barību. Jo dzeltenāki olu dzeltenumi, jo dzeltenāks būs siers. Ir lasīts, ka daži kā krāsvielu izmanto šķipsnu kurkumas. Ja vēlaties to izmēģināt, pievienojat uzmanīgi, lai nenomāktu Jāņu siera garšu.

Šoreiz vēl izmēģinājām bez ķimenēm dažiem sieriem pievienot dažādas citas garšvielas. Siera masu sadalījām un sējām mazus, apaļus sieriņus. Visi bija izdevušies ļoti garšīgi, un dažādība iepriecināja.
Ķimenes piejaucām visai masai. Pēc tam masu sadalījām piecās daļās, pirmo atstājām tikai ar ķimenēm, otrajam likām klāt ķiplokus, trešajam – ķiplokus un kapātas pētersīļu lapiņas, ceturtajam – sauso zaļumu maisījumu, kas paredzēts zaļumu sviestam, bet piektajam – sauso garšvielu maisījumu, kas paredzēts mocarellas sieram.
Tā kā mēs sierus nenospiedām zem sloga, tie bija diezgan mīksti, sulīgi, un tiem neprasījās papildu uzsmērēt sviestu.
#Tradicionāls ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens

Sastāvdaļas
- 3 l pilnpiena
- 1 kg biezpiena
- 5 olu dzeltenumi
- 200 g sviesta
- ķimenes, sāls, citas garšvielas pēc izvēles
- marle siešanai vai dziļāks trauks (zupas šķīvis, bļodiņa)
No šī daudzuma mēs ieguvām 1,4 kg siera.
Soļi
Solis 1
Pienu lej lielā katlā (5 l), pievieno biezpienu un sāk karsēt.
Solis 2
Maisa ar karoti, lai atdalās sūkalas.
Solis 3
Kad sūkalas atdalījušās, masu nokāš.
Solis 4
Nokāsto masu pārliek atpakaļ katlā.
Solis 5
Pievieno sviestu.
Solis 6
Pievieno olu dzeltenumus un izmaisa.
Solis 7
Pievieno sāli un ķimenes, izmaisa.
Solis 8
Nepārtraukti maisot, sieru turpina karsēt uz mazākā iespējamā plīts režīma.
Solis 9
Masai sāks mainīties konsistence.
Solis 10
Kolīdz siers atlec no katla malām, tas ir gatavs. Šajā brīdī to var pārliet marlē vai traukā, kur tas nobriedīs. Ja vēlaties, masu var sadalīt vairākās daļās un pievienot dažādas garšvielas.
Solis 11
Siers ielej palielā dubultā marles gabalā, kas iepriekš samitrināts siltajās sūkalās. Ja sieri ir vairāki un mazi, tos var liet nelielās, ar sviestu iesmērētās bļodiņās.
Solis 12
Marlītes stūrus vidū sasien. Ja vēlas stingrāku sieru, to nospiež zem sloga, atstājot uz dažām stundām. Tad marli uzmanīgi noņem, sieru ierīvē ar mazliet sāls un atstāj apžūt.
Solis 13
Otrs variants. Mēs sieru atstājām pakārtu līdz nākamajai dienai notecēties.
Solis 14
Nākamajā dienā ņem laukā no marles, griež šķēlītēs un pasniedz uz Jāņu mielasta galda kopā ar alu.
Solis 15
Ja siers ir ieliets ar sviestu ieziestā bļodiņā un atstāts pa nakti vēsumā zem šķīvīša, nākamajā dienā to uzmanīgi izņem no bļodiņas, griež šķēlītēs un pasniedz uz Jāņu mielasta galda kopā ar alu.
Saistītās receptes

Krāsnī cepta selerijas sakne
Cepeškrāsnī cepta selerijas sakne ir īsta delikatese, patīkama pēc garšas un struktūras, ļoti vienkārši pagatavojama un ēdama gan silta, gan atdzisusi.

Ķiploku grauzdiņi
Ķiploku grauzdiņi vai rupjmaizes grauzdiņi, sauc kā gribi, bet tā ir viena pamatīga vērtība latviešu virtuvē. Publicējam recepti par godu Latvijas 106. dzimšanas dienai.

Ātrais Jāņu siers
Jāņu siers vai nu ļoti garšo, vai negaršo nemaz. Tomēr Jāņos to ceļ galdā jebkurā gadījumā, jo tas ir rituāls ēdiens, apdziedāts Jāņu dziesmās kopš senseniem laikiem.
Ak, dievīgi… Braucu pēc piena un biezpiena. 🙂
Lai izdodas! Šajās dienās visas mammas pēkšņi kļūst par Jāņu mātēm, un tām, kā zināms, viss izdodas uz to labāko.
🙂 Vaimandieniņ, vai, vēl šis jāieplāno paspēt!
Kaut kā iepriekš bija izveidojies priekšstats, ka tā siera siešana ir varen laikietilpīgs process, bet no visiem svētku cienastiem ka tik nav visātrāk uzveicams! Pie tam var taisīt kādu dieniņu iepriekš.
Bildes ir dievīgas, jācer, ka arī siers būs tāds!
Kā gan citādi!
Es ar tāpat vienmēr taisu,tik proporcijas varbūt nedaudz atšķiras…..parasti ir gards.Arī šogad lauku piens jau pasūtīts,biezpiens iepirkts un labs garastāvoklis nodrošināts!
kā atšķiras – vairāk piena vai biezpiena? citi liek klāt olas ar visiem baltumiem. būs jāpamēģina, kā atšķiras.
Laba recepte,pamēgināsim,bet biezpienu pievieno aukstam pienam?Citur ir lasīts,ka gandrīz pirms vārīsanos.Paldies.
Sveika, Inga! Liene sildīja visu kopā. Šogad publiējam vēl Karuļu ģimenes recepti – viņi biezpienu pievieno tad, kad piens jau uzkarsis. Šķiet, tas nav izšķirošais, lai siers izdotos. Galvenais, lai pietiek skābuma un biezpiens būtu labas kvalitātes, lai savilktu masu kunkuļos. Neder sīki graudains biezpiens.
No kā nāk skābums. Mana mamma lika klāt paniņas.
Skābums nāk no biezpiena. Ja biezpiens nav skābs un nesavelk piena olbaltumvielas, tad var piejaukt kaut ko skābu – paniņas arī. Citi mēdz piejaukt kefīru, rūgušpienu vai citrona sulu. Ekstrēmākais – kāds nieks etiķa esences, bet to tagad nevar tā viegli nopirkt.
Sveika, Inga! Liene sildīja visu kopā. Šogad publicējam vēl Karuļu ģimenes recepti – viņi biezpienu pievieno tad, kad piens jau uzkarsis. Šķiet, tas nav izšķirošais, lai siers izdotos. Galvenais, lai pietiek skābuma un biezpiens būtu labas kvalitātes, lai savilktu masu kunkuļos. Neder sīki graudains biezpiens.
Labvakar,siers pēc šīs receptes jau bļodiņā,ĻOTI LABS!Rīt izmēgināsim Karuļu ģimenes recepti.Paldies.Skaistus Līgo svētkus!
Sveika, Inga! Paldies par Līgo svētku sveicienu! Lūdzu, atrakstiet, kā izdevās Inetas Jāņu siera recepte!
Labdien, saņēmos, taisu pēc receptes. Karsēju jau kādu pusstundu, bet gatavā biezpiena graudiņi tā arī nesajaucās ar jauno biezpienu, siers arī it nemaz negrasās atlekt no sienām, tāda graudaina pļura vien sanāk. Izslēdzu uguni un atstāšu atdzist, var būt nebūs tik šķidrs. 🙁
Nu redzēsim…
Labdien, Aleksandr! Mazliet mulsina teksts “gatavā biezpiena graudiņi tā arī nesajaucās ar jauno biezpienu”. Pienā liek biezpienu, nevienā brīdī nevajadzētu būt diviem dažādiem biezpieniem. Žēl, ka nesanāca. Ir jau tā, ka veikalos nopērkamie biezpieni ne vienmēr der siera gatavošanai, tāpat arī piens. Man vislabāk ir izdevies ar Žemaitijas biezpienu 1 kg pakās + Anneles 3,5 % pienu. Neskumstiet šogad par neveiksmi, nākamgad mēģiniet atkal. Jaukus svētkus!
Labdien! Lūdzu, iesakiet cik daudzlikt ķimenesun sāli?! Gatavošu pirmo reizi, gribu lai sanāk gards!
Paldies.
Labdien, Kristīne! Ķimenes un sāls ir lietojamas kā garšvielas – tās katrs pats var pieregulēt pēc savām prasībām. Beriet, maisiet, skatieties, garšojiet – ķiemeņu daudzumu varēsiet vispirms saprast “uz aci” – kad veidojas tāds blīvums, kā bildēs redzams, būs labi. Sāli beriet, izmaisiet, garšojiet. Sāciet ar mazāku daudzumu, klāt piebērt varēs, nost noņemt – ne. Ja pēc atdzišanas liksies, ka sāls varēja būt vairāk, var gatavo sieru ierīvēt ar sāli – sanāks garda, sāļa garoziņa. Priecīgus Jāņus!
Man, johaidi, sanāca tāda konsistence kā siera stienīšiem, ko pārdod pa 10 vienā paciņā. Sīksts un staipīgs. Vispār kolosāls. No turienes ne piles šķidruma nenotecēja.
Interesanti, es labprāt gribētu mācēt uztaisīt tādu sieru kā tie stienīši, bet man parasti pēc šīs receptes iznāk drīzāk tāds krēmīgāks. Katrs biezpiens ir atšķirīgs, katrs piens, un daudz ietekmē arī karsēšana. Plīts, katls un ilgums.