Zivju sviestmaizītes svētku galdam

Franču grauzdiņi

Šo it kā vienkāršo ēdienu gatavo paaudzēs, bet tas ļoti labi iet kopā ar tik mūsdienīgo zero waste koncepciju – nemetīsim ārā ēdienu, pat ja tas ir mazliet apkaltis un tāpat vairs nešķiet baudāms, tā pasaudzējot ne tikai pašu maciņus, bet arī planētas resursus.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Latvijas dzimšanas dienā mēs vēlētos paspiest roku visiem, kuri ar savu darbu ļauj mums baudīt tik daudz izcilu Latvijas labumu. Šogad nolēmām īpaši izcelt zivju ēdienus, jo zvejniecība ir Latvijas rūpju bērns. Sakarā ar jaunajām kvotām šobrīd nav skaidrs, kā visa zivsaimniecības nozare varēs attīstīties nākotnē, tāpēc mēs varam to atbalstīt, Latvijas dzimšanas dienas galdā ceļot dažādus jūras un citu ūdeņu labumus. Mūsu zivis ir tik garšīgas, ka svētkos varam tās baudīt, vien klāt ņemot aromātisku maizi (mums šoreiz ir Lāču rupjmaize no mazā kukuļa kūpinātām zivīm un baltmaizes bagete nēģiem – sirsnīgi sveicieni svētkos arī Latvijas maizes cepējiem!), zaļumus un citronus.

Kūpinātās reņģes, buti un Carnikavas ceptos nēģus pirkām no SIA ZIBS, kuri ceturtdienās tirgojas zemnieku tirgū Rīgā, Imantā. Paldies sirsnīgajai pārdevējai Mairai, kura dāsni piedāvāja nogaršot savu mantu. Ja ir tik laba kvalitāte, tad piedāvāt nogaršot var ar prieku un lepnumu. Un tirgošanās iet no rokas. Reņģes bija zeltainas, maigas un sulīgas. Tās varētu nosaukt par mūsu jūras zeltu, jo tās savus sānus mirdzināja patiešām kā juvelierveikala skatlogā. Butes bija aromātiskas, bet nēģi – tieši tik apcepušies un iegūluši dzintarainā aspikā, kādiem tiem jābūt. Uz svaigas baltmaizes, tie burtiski kusa uz mēles. Dažādībai likām uz maizītēm arī mūsu izcilo eksportpreci šprotes.

Maizīte ar kūpinātu buti no Carnikavas

Carnikavas nēģu maizīte.

Kūpinātu reņģu maizīte.

Reņģes ir mūsu jūras zelts.

Maizītes ar Zelta šprotēm.

Šeit citās receptēs aprakstītie zivju ēdieni ir pieejami dažādu maciņu biezumiem. Zivis, ja tās ir svaigas, it visas ir patiešām ļoti garšīgas – sākot no reņģēm līdz pat lašiem un zušiem. Atbalstīsim savējos! Priecīgus svētkus visiem un labu apetīti!

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Franču grauzdiņi

Franču grauzdiņi

Šo it kā vienkāršo ēdienu gatavo paaudzēs, bet tas ļoti labi iet kopā ar tik mūsdienīgo zero waste koncepciju – nemetīsim ārā ēdienu, pat ja tas ir mazliet apkaltis un tāpat vairs nešķiet baudāms, tā pasaudzējot ne tikai pašu maciņus, bet arī planētas resursus.

Bismarka siļķes

Bismarka siļķes

Marinēti siļķu rolmopši ir ēdiens, kas Latvijā ienācis no Vācijas. 19. gadsimta Vācijas kanclers Oto fon Bismarks ir teicis: „Ja siļķes maksātu tikpat dārgi kā kaviārs, cilvēki tās novērtētu daudz augstāk.” Mūsdienās marinēta siļķe atrodama ikviena lielveikala plauktā, bet mājās marinēta vienmēr būs garšīgāka.

Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Sviestā ceptas gailenes uz grauzdētas, siltas tostermaizes būs īstais ēdiens laikā, kad meži pārpilni sēņu, esi jau līdz sātam ēdis sēņu mērci ar jaunajiem kartupeļiem un prāto, kā vēl lai gardi pagatavo šīs meža veltes.

Mūsu sadarbības partneri