Otrdiena, 11 aprīlis, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Lieldienu deserts no biezpiena pashas masas. Arī sasaldēts

 

Pasha

Pashas receptes atšķiras niansēs. Obligātās sastāvdaļas ir mīksts, ne pārāk skābs pilnpiena biezpiens, sviests, salds krējums un olas. Labāk no zināmām lauku saimniecībām.  Piedevas katrs saliek pēc savas patikšanas un rocības. Mēs esam atraduši savu ideālo garšas kombināciju ar lobītām mandelēm, marmelādes gabaliņiem un cukurotām apelsīnu miziņām (kā tās sagatavot, lasiet Kārinas Pētersones pashas receptē).

Tā kā mēs līdz šim neesam tikuši pie savas pashas formas, izlīdzamies ar caurduri, kurā ieklājam marli. Otrs variants, kurš labāks savlaicīgai sagatavošanai, ir masu pildīt formiņās, kuras var ievietot saldētavā. Mums ir silikona forma, no kuras desertus viegli izņemt. Šajā gadījumā masai neatdalās liekais šķidrums, bet tas nekaitē, ja desertu bauda vēl aukstu.

Tā kā mūsu ģimenē cieņā ir šokolādes sieriņi, pamēģinājām desertu pārklāt ar šokolādes glazūru. Garšo lieliski gan saldētajā, gan parastajā variantā.

Pasha

Paldies Kārinai Pētersonei un Hēlijai Staņislavskai, kuras mūs savulaik iedvesmoja eksperimentiem par pashas tēmu! Viņu abu receptes ir nonākušas mūsu grāmatā “Eiropas krustceles latviešu virtuvē”.

Lai jums visiem priecīgas Lieldienas!

Sestdiena, 26 marts, 2016 - Gatavo ,

Lieldienu olas 2016

VO_4040397

Mums kā radošiem cilvēkiem arī tradicionālos svētkos allaž vajag pamēģināt ko jaunu. No augiem raibumam pamēģinājām atraitnītes (paldies Agitai Kotovičai no dārzniecības “Bites”par stādiņiem). No dažām iekrāsojās pārsteidzoši spilgti zaļgani plankumi. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 22 marts, 2016 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Lieldienu pasha. Nekarsētā Marijas pasha

Pasha_VO_2260068

Šo brīnišķīgo recepti mums iedeva Hēlija Staņislavska. Tā ir mantota ģimenes recepte, Hēlijas mammas Kētes skaistā rokrakstā pierakstīta. Savulaik mamma recepti dabūjusi no kādas pareizticīgo sievietes Marijas, kas bijusi spiesta bēgt no Krievijas un nonākusi Latvijā. Tā tiešām ir labākā pasha, kādu nācies baudīt. Katram pašam jāatrod sava ideālā piedevu kombinācija, lai tā nenomāktu svaigo un krēmīgo biezpiena masas garšu. Ja kādam ir vēlme pievienot svaigas un aromātiskas apelsīnu miziņu sukādes, tās var pagatavot pēc Kārinas Pētersones dotās receptes.

Pasha_VO_2260026

Paldies Hēlijai arī par skaisto pashas formu, kuru aizņēmāmies fotografēšanai – mūsu dienās pie tādas tikt ir neiespējami! Pat ja var atrast un iegādāties mūsdienu darinājumus, vecie koka dēlīši ir pievilkušies ar kādu netveramu maģiju, ko nekad nevarēs sajust no jaunām lietām. Pashas nošķeltā piramīdas forma līdzinās Kristus zārka formai, uz tās katra sāna iegrebti simboli – krusts, kauss, mēdz būt arī ziedi, šķēpi, reizēm balodis, un noteikti burti XB, «Христос Воскресе!» (Kristus ir augšāmcēlies!). Tie visi ir Kristus ciešanu un augšāmcelšanās simboli. Divi dēlīši ir ar mazām austiņām, divi – ar caurumiņiem. Tos saliek kopā un sastiprina ar maziem koka ķīlīšiem.

Ja tavās mājas nav tādas formas, var izlīdzēties ar caurduri, kurā ieklāj marli, vai arī ar jaunu, tīru, nelietotu brūnā māla puķu podu – galvenais, lai būtu caurumiņš, pa kuru notecēt liekajam šķidrumam. Tad pashas rotājumus no marmelādes, miziņām un riekstiņiem var izveidot paši.

Sastāvdaļu daudzumus esmu ierakstījusi trīs variantos. Pirmais ir oriģinālais, bet jārēķinās, ka tur sanāk liels daudzums masas. Hēlija no tās gatavo divas pashas, un viņas lielā ģimene ar dēliem un mazbērniem saldo ēd visu Lieldienu garumā. Ja svētkos būsiet mazākā kompānijā, pietiks arī ar pusi vai pat trešo daļu masas. Pasha ir ļoti sātīga, to nevar apēst daudz.

Priecīgas Lieldienas!

Otrdiena, 31 marts, 2015 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Olu krāsošana 2015

00_Lieldienu_olas_VO_4209626

Kad lielais trauks pilns ar sīpolu mizām, skaidrs, ka Lieldienas vairs nav aiz kalniem. Nopirkām arī sarkano kāpostu, tas mūsmājās pēc labās pieredzes iecienīts olu krāsošanai, turpmāk lietosim to ik Lieldienas. Tā kā katru reizi izmēģinām arī ko jaunu, pērn izvēlējāmies sarkano karkade tēju un valriekstu čaulas. Lasīt vairāk.

Sestdiena, 19 aprīlis, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Lieldienu olas 2014

Šogad esam izmēģinājuši vēl dažus olu krāsu veidus. Ne visi bija veiksmīgi, ja kādam no šeit aprakstītajiem neveiksmīgajiem variantiem ir izdevies labs rezultāts, lūdzu, atrakstiet mums! Lasīt vairāk.

Piektdiena, 29 marts, 2013
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Lielās dienas svinības z/s “Vaidelotes”

 

Lielās dienas svinēšana kopā ar “Lauku Ceļotāju” Bauskas novada Codes pagasta bioloģiskajā zemnieku saimniecībā “Vaidelotes” pie saimniekiem Dairas un Arnolda Jātniekiem un viņu pieciem dēliem. Šeit var svinēt arī citus gadskārtu svētkus, uzzināt, kā audzē garšaugus un tējas. Saimniecībā iespējams iepazīties ar latvisko dzīves ziņu, lauku ikdienu un veselīgu uzturu, izprast maizes tapšanas ceļu.

Vaidelotes-07 Lasīt vairāk.

Ceturtdiena, 5 aprīlis, 2012 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Garšīga mērce Lieldienu olām

Šo mērci Znotiņu ģimenē gatavo Lieldienās, recepte aizgūta no Ilzes mammas recepšu klades. Mamma to pierakstījusi septiņdesmitajos gados apmeklētos kulinārijas kursos ar nosaukumu Bulgāru mērce.
Tā Znotiņu ģimenē atzīta par garšīgāko piedevu vārītām olām. Tā kā nav lielākas vārīto olu ēšanas visa gada laikā kā Lieldienās, tad Ilze par šo mērci saka, ka tai ir Lieldienu garša. Lasīt vairāk.

Trešdiena, 4 aprīlis, 2012 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Lieldienu olu krāsošana Pārdaugavā

Lieldienu olas mūsu mājās tradicionāli krāsojam dabīgajos materiālos, lai var droši ēst arī tad, ja čaumala vārot ieplīsusi. Sīpolu mizas tiek ņemtas par pamatu katru gadu, tās sākam krāt kopš Ziemassvētkiem lielā stikla traukā. Tas piederas pie ikgadēja savdabīga rituāla – sīpolu virtene plok, mizu trauks pildās. Kad tas ir pilns, pavasaris ir klāt. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 3 aprīlis, 2012
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Lieldienu olas

Olas krāsoja Iveta Bendika, lauku māju „Vidi” saimniece.

Iveta dzīvo Valdemārpilī, Ārlavas pagastā, pamatīgā lauku mājā. Savās mājās uzņem viesus, organizē seminārus un dažādas sadzīves svinības, klāj kāzu un jubileju galdus. Viņas galdi klāti latviskiem ēdieniem, kuros izmantoti vietējie produkti, viss ir svaigs un ļoti garšīgs. Lasīt vairāk.

Svētdiena, 1 aprīlis, 2012 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Vārītā pasha

 

Kārinas virtuvē piektdienā pirms Lieldienām aizņemti visi plītsriņķi. Kādā no katliem burbuļo galerts, citā top zandarts marinādē, varbūt citā katliņā – pastēte, bet lielajā katlā noteikti sildās pasha. Lasīt vairāk.

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas