Putraimdesa
Franču grauzdiņi
Šo it kā vienkāršo ēdienu gatavo paaudzēs, bet tas ļoti labi iet kopā ar tik mūsdienīgo zero waste koncepciju – nemetīsim ārā ēdienu, pat ja tas ir mazliet apkaltis un tāpat vairs nešķiet baudāms, tā pasaudzējot ne tikai pašu maciņus, bet arī planētas resursus.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Rudens. Sestdienas rītā pamostamies un zinām, ka dārzā mūs gaida čaukstošu lapu klājiens, grābekļi un dažas stundas svaigā gaisā. Brokastīs jābauda kas sātīgāks. Šīs nedēļas Dzirciema ielas tirdziņā Baiba Mīļā mūs aplaimoja ar ziņu, ka viņai esot izdevies savas putramdesas recepti novest līdz pilnībai, un nu varam nobaudīt rezultātu. Šai bildē redzamās desas gan ir ceptas citā reizē, bet arī bija gardas.
Desas mēdz būt pildītas ar putraimiem vai grūbām. Mums labāk garšo tās ar putraimiem, tikai tiem jābūt rupja maluma, ne tiem, kas putrām un zupām. Luņķīti sagriežam ripiņās un sacepam kraukšķīgi. Vēl labāk, ja atrodas smaržīgs kūpināta bekona gabaliņš. No tā vispirms jāsagriež, cik vien iespējams, plānas šķēlītes, tās jāsacep uz pannas kraukšķīgas, un tad iztecējušajos tauciņos cep desas ripiņas. Klāt ēdam skābeno brūkleņu ievārījumu un, ja paveicas, arī cidonijās marinētus ķirbjus.
Sastāvdaļas
- ½ kg putraimdesu
- Augu eļļa vai cūku tauki cepšanai (ja nepievieno bekona šķēles)
- Piedevas pēc izvēles
- Brūkleņu ievārījums un/vai
- Marinēti ķirbji
- Bekona šķēlītes pēc izvēles
Soļi
Solis 1
Ja piedevās ēd bekona šķēlītes, tās uz pannas sacep kraukšķīgas vispirms.
Solis 2
Desu var sacept divos veidos. Ja desu vēlas mīkstāku, luņķa abās puses ar asu nazi iegriež, lai desa neplīstu. Cep eļļā vai taukos no abām pusēm gatavas.
Solis 3
Pasniedz karstas ar brūkleņu ievārījumu. Var ēst klāt arī bekona šķēlītes un/vai marinētus ķirbja gabaliņus.

Saistītās receptes

Franču grauzdiņi
Šo it kā vienkāršo ēdienu gatavo paaudzēs, bet tas ļoti labi iet kopā ar tik mūsdienīgo zero waste koncepciju – nemetīsim ārā ēdienu, pat ja tas ir mazliet apkaltis un tāpat vairs nešķiet baudāms, tā pasaudzējot ne tikai pašu maciņus, bet arī planētas resursus.

Minhauzena nēģi
Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Marinētas ceptas reņģes
Maija delikatese ir lapu reņģes. Mana vecmamma Ella Sondore, ģimenē saukta par Manīti, tās sacepa krietnu bļodu, skaistas, brūnas, ar kraukšķīgām astītēm, ko bērni parasti nočiepa, tikko reņģes noņemtas no pannas.
O, jā, arī mūsu ģimene ir putraimdesu( asinsdesu) cienītāji. Jāsaka, ka katras ģimenes ēšanas paradumi nedaudz atšķiras un tas ir labi, varam salīdzināt. Mēs desas lunķītim iegriežam sānos pāris griezumus un cepam pannā zem vāka. Biezākai desai pielejam nedaudz verdoša ūdens. Ja desa ir resnāka, tad griežu gareniski uz pusēm un tad apcepam.
Un ēdam gardu muti ar brūkleņu ievārījumu un 12% skābo krējumu vai Tukuma piena Grieķu jogurtu 2% pamatēdienā.
Asinsdesas izvēlos tās, kurās ir Grūbas, nevis putraimi.. Tad tās ir asinsdesas, nevis putraimdesas.
Ēdu apceptas tāpat, bez nekā, reizēm ar baltmaize apziestu ar sviestu un uz dzerot kolu.:))
Nesaprotu kur tur iederas ievārījums???:o
Grieķu jogurts-hmm, labāk tad rūgušpienu dzert!
Paldies par komentāru. Katrā ģimenē ir citi paradumi un tradīcijas, tāpēc jau ir interesanti uzzināt par dažādiem variantiem. To brūkleņu ievārījumu nu gan iesaku pamēģināt, der labi klāt. Priecīgus svētkus!