Putraimdesa

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Rudens. Sestdienas rītā pamostamies un zinām, ka dārzā mūs gaida čaukstošu lapu klājiens, grābekļi un dažas stundas svaigā gaisā. Brokastīs jābauda kas sātīgāks. Šīs nedēļas Dzirciema ielas tirdziņā Baiba Mīļā mūs aplaimoja ar ziņu, ka viņai esot izdevies savas putramdesas recepti novest līdz pilnībai, un nu varam nobaudīt rezultātu. Šai bildē redzamās desas gan ir ceptas citā reizē, bet arī bija gardas.

Desas mēdz būt pildītas ar putraimiem vai grūbām. Mums labāk garšo tās ar putraimiem, tikai tiem jābūt rupja maluma, ne tiem, kas putrām un zupām. Luņķīti sagriežam ripiņās un sacepam kraukšķīgi. Vēl labāk, ja atrodas smaržīgs kūpināta bekona gabaliņš. No tā vispirms jāsagriež, cik vien iespējams, plānas šķēlītes, tās jāsacep uz pannas kraukšķīgas, un tad iztecējušajos tauciņos cep desas ripiņas. Klāt ēdam skābeno brūkleņu ievārījumu un, ja paveicas, arī cidonijās marinētus ķirbjus.

Sastāvdaļas

  • ½ kg putraimdesu
  • Augu eļļa vai cūku tauki cepšanai (ja nepievieno bekona šķēles)
  • Piedevas pēc izvēles
  • Brūkleņu ievārījums un/vai
  • Marinēti ķirbji
  • Bekona šķēlītes pēc izvēles

Soļi

Solis 1

Ja piedevās ēd bekona šķēlītes, tās uz pannas sacep kraukšķīgas vispirms.

Solis 2

Desu var sacept divos veidos. Ja desu vēlas mīkstāku, luņķa abās puses ar asu nazi iegriež, lai desa neplīstu. Cep eļļā vai taukos no abām pusēm gatavas.

Solis 3

Pasniedz karstas ar brūkleņu ievārījumu. Var ēst klāt arī bekona šķēlītes un/vai marinētus ķirbja gabaliņus.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Minhauzena nēģi

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Marinētas ceptas reņģes

Marinētas ceptas reņģes

Maija delikatese ir lapu reņģes. Mana vecmamma Ella Sondore, ģimenē saukta par Manīti, tās sacepa krietnu bļodu, skaistas, brūnas, ar kraukšķīgām astītēm, ko bērni parasti nočiepa, tikko reņģes noņemtas no pannas.

Lieldienu olu krāsošana 2019

Lieldienu olu krāsošana 2019

Katru gadu izmēģinām kādu jaunu olu krāsošanas metodi. Beidzot, beidzot esam tikuši pie ļoti skaistiem rozā toņiem! Agrākie mēģinājumi ar bietēm vai sārtām tējām cieta pilnīgu fiasko. Lieliskie sārtie toņi iekrāsojās no veikalā pirktas granātābolu sulas.