Putraimdesa

Lieldienu olu krāsošana 2019

Katru gadu izmēģinām kādu jaunu olu krāsošanas metodi. Beidzot, beidzot esam tikuši pie ļoti skaistiem rozā toņiem! Agrākie mēģinājumi ar bietēm vai sārtām tējām cieta pilnīgu fiasko. Lieliskie sārtie toņi iekrāsojās no veikalā pirktas granātābolu sulas.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Rudens. Sestdienas rītā pamostamies un zinām, ka dārzā mūs gaida čaukstošu lapu klājiens, grābekļi un dažas stundas svaigā gaisā. Brokastīs jābauda kas sātīgāks. Šīs nedēļas Dzirciema ielas tirdziņā Baiba Mīļā mūs aplaimoja ar ziņu, ka viņai esot izdevies savas putramdesas recepti novest līdz pilnībai, un nu varam nobaudīt rezultātu. Šai bildē redzamās desas gan ir ceptas citā reizē, bet arī bija gardas.

Desas mēdz būt pildītas ar putraimiem vai grūbām. Mums labāk garšo tās ar putraimiem, tikai tiem jābūt rupja maluma, ne tiem, kas putrām un zupām. Luņķīti sagriežam ripiņās un sacepam kraukšķīgi. Vēl labāk, ja atrodas smaržīgs kūpināta bekona gabaliņš. No tā vispirms jāsagriež, cik vien iespējams, plānas šķēlītes, tās jāsacep uz pannas kraukšķīgas, un tad iztecējušajos tauciņos cep desas ripiņas. Klāt ēdam skābeno brūkleņu ievārījumu un, ja paveicas, arī cidonijās marinētus ķirbjus.

Sastāvdaļas

  • ½ kg putraimdesu
  • Augu eļļa vai cūku tauki cepšanai (ja nepievieno bekona šķēles)
  • Piedevas pēc izvēles
  • Brūkleņu ievārījums un/vai
  • Marinēti ķirbji
  • Bekona šķēlītes pēc izvēles

Soļi

Solis 1

Ja piedevās ēd bekona šķēlītes, tās uz pannas sacep kraukšķīgas vispirms.

Solis 2

Desu var sacept divos veidos. Ja desu vēlas mīkstāku, luņķa abās puses ar asu nazi iegriež, lai desa neplīstu. Cep eļļā vai taukos no abām pusēm gatavas.

Solis 3

Pasniedz karstas ar brūkleņu ievārījumu. Var ēst klāt arī bekona šķēlītes un/vai marinētus ķirbja gabaliņus.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Lieldienu olu krāsošana 2019

Lieldienu olu krāsošana 2019

Katru gadu izmēģinām kādu jaunu olu krāsošanas metodi. Beidzot, beidzot esam tikuši pie ļoti skaistiem rozā toņiem! Agrākie mēģinājumi ar bietēm vai sārtām tējām cieta pilnīgu fiasko. Lieliskie sārtie toņi iekrāsojās no veikalā pirktas granātābolu sulas.

Staks. Vecais, labais staks no kaņepēm

Staks. Vecais, labais staks no kaņepēm

Pagājušajā nedēļā ciemojāmies Viesūnēnos, dažus kilometrus no Bērzaunes, pie ļoti radošas ģimenes. Inguna Plotka un Andris Tkačenko agrāk ir bijuši rīdzinieki, strādājuši dizaina un reklāmas aģentūrās, pirms gadiem mantojuši lauku mājas, un nu savu ikdienu vada šeit.

Vistu aknu pastēte

Vistu aknu pastēte

Ar lielu prieku pieņēmām ielūgumu uz Ķekavas putnu fabriku, kurā prezentēja jaunumus – no 2017. gada vasaras sākuma veikalos parādīsies paaugstinātas kvalitātes vistas gaļa ar atzīmi “Audzēts bez antibiotikām”. Tam par godu piedāvājam cāļu aknu pastētes recepti.