Pildītas olas

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Kad aiz muguras Lieldienu olu kaujas, lieti noderēs pildīto olu receptes. Olas ir reti draudzīgs produkts, sadzīvo un veido jaukas attiecības gan ar majonēzi, sviestu, sieru un visādām garšvielām, gan dažādām zivtiņām, sākot ar pikantās garšvielās sālītām ķilavām vai siļķes gabaliņiem, beidzot ar mazsālītu vai kūpinātu lasi, garnelēm un ikriem. Garnējumam piestāv dārzeņu šķēlītes un zaļumi. Ļaujot fantāzijai vaļu, šis necilais ēdiens var kļūt par kārdinošu apēdamu juvelierizstrādājumu. Šādi ar prieku un bez apnikuma var pievarēt vislielākos olu kalnus.

Ja pēc pashas gatavošanas ir pāri palikušas cieti vārītu olu pusītes, noderēs pildījums ar zaļajiem zirnīšiem – šajā receptē vajag mazāk olu dzeltenumu.

Sastāvdaļas

Tradicionāli latviskais pildījums

  • cieti vārītas olas
  • majonēze
  • pēc garšas – sinepes, sāls

Pildījums ar saldētiem zaļajiem zirnīšiem

  • cieti vārītas olas, baltumu pusītes var būt 2 x vairāk par dzeltenumiem
  • saldēti zaļie zirnīši, tilpuma ziņā 2-3 x vairāk par olu dzeltenumiem
  • nedaudz rīvēta Parmesan tipa siera
  • nedaudz augu eļļas
  • nedaudz sviesta
  • sālītas vai kūpinātas zivtiņas,
  • zaļumi rotāšanai

Soļi

Tradicionāli latviskajām pildītajām olām

Solis 1

Sagatavo olu pusītes pildīšanai.

Solis 2

Pārgriež vārītās olas rūpīgi uz pusēm.

Solis 3

Izņem olu dzeltenumus, liek atsevišķā bļodā.

Solis 4

Olu baltumu laiviņas izkārto lielā un lēzenā šķīvī pildīšanai.

Solis 5

Vārītu olas dzeltenumu ar dakšiņu rūpīgi sastrādā ar ēdamkaroti majonēzes, tējkaroti sinepju, pipariem un garšvielām. 

Solis 6

Pilda olu pusītēs.

Solis 7

Garnē ar ķilavu.

Pavasarīgi zaļais zirnīšu pildījums

Solis 1

Zaļos zirnīšus ātri apvāra, līdz mīksti.

Solis 2

Sablendē ar karoti sviesta, pāris olu dzeltenumiem un sauju rīvēta Parmesan tipa sieru.

Solis 3

Pieber piparus u.c. garšvielas.

Solis 4

Rūpīgi sajauc, maliet atdzesē un pilda daļā olu baltuma pusītēs.

Solis 5

Garnē ar zivtiņām un zaļumiem.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Minhauzena nēģi

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Marinētas ceptas reņģes

Marinētas ceptas reņģes

Maija delikatese ir lapu reņģes. Mana vecmamma Ella Sondore, ģimenē saukta par Manīti, tās sacepa krietnu bļodu, skaistas, brūnas, ar kraukšķīgām astītēm, ko bērni parasti nočiepa, tikko reņģes noņemtas no pannas.

Pildīti cukini ziedi

Pildīti cukini ziedi

To, kā garšo cepti cukini ziedi, tā vienkārši nemaz nevar iedomāties. Pirmā pieredze ir iespaidīga – no ārpuses kraukšķa kārta, iekšā – sulīgs pildījums. Dārzos šie ziedi, šķiet, vēl ir atrodami. Receptei der arī ķirbja ziedi. Svarīgi, ka tie novākti noteiktā stadijā, ne par agru, ne par vēlu.

Mūsu sadarbības partneri