Pildītas olas

Pildīti cukini ziedi

To, kā garšo cepti cukini ziedi, tā vienkārši nemaz nevar iedomāties. Pirmā pieredze ir iespaidīga – no ārpuses kraukšķa kārta, iekšā – sulīgs pildījums. Dārzos šie ziedi, šķiet, vēl ir atrodami. Receptei der arī ķirbja ziedi. Svarīgi, ka tie novākti noteiktā stadijā, ne par agru, ne par vēlu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Kad aiz muguras Lieldienu olu kaujas, lieti noderēs pildīto olu receptes. Olas ir reti draudzīgs produkts, sadzīvo un veido jaukas attiecības gan ar majonēzi, sviestu, sieru un visādām garšvielām, gan dažādām zivtiņām, sākot ar pikantās garšvielās sālītām ķilavām vai siļķes gabaliņiem, beidzot ar mazsālītu vai kūpinātu lasi, garnelēm un ikriem. Garnējumam piestāv dārzeņu šķēlītes un zaļumi. Ļaujot fantāzijai vaļu, šis necilais ēdiens var kļūt par kārdinošu apēdamu juvelierizstrādājumu. Šādi ar prieku un bez apnikuma var pievarēt vislielākos olu kalnus.

Ja pēc pashas gatavošanas ir pāri palikušas cieti vārītu olu pusītes, noderēs pildījums ar zaļajiem zirnīšiem – šajā receptē vajag mazāk olu dzeltenumu.

Sastāvdaļas

Tradicionāli latviskais pildījums

  • cieti vārītas olas
  • majonēze
  • pēc garšas – sinepes, sāls

Pildījums ar saldētiem zaļajiem zirnīšiem

  • cieti vārītas olas, baltumu pusītes var būt 2 x vairāk par dzeltenumiem
  • saldēti zaļie zirnīši, tilpuma ziņā 2-3 x vairāk par olu dzeltenumiem
  • nedaudz rīvēta Parmesan tipa siera
  • nedaudz augu eļļas
  • nedaudz sviesta
  • sālītas vai kūpinātas zivtiņas,
  • zaļumi rotāšanai

Soļi

Tradicionāli latviskajām pildītajām olām

Solis 1

Sagatavo olu pusītes pildīšanai.

Solis 2

Pārgriež vārītās olas rūpīgi uz pusēm.

Solis 3

Izņem olu dzeltenumus, liek atsevišķā bļodā.

Solis 4

Olu baltumu laiviņas izkārto lielā un lēzenā šķīvī pildīšanai.

Solis 5

Vārītu olas dzeltenumu ar dakšiņu rūpīgi sastrādā ar ēdamkaroti majonēzes, tējkaroti sinepju, pipariem un garšvielām. 

Solis 6

Pilda olu pusītēs.

Solis 7

Garnē ar ķilavu.

Pavasarīgi zaļais zirnīšu pildījums

Solis 1

Zaļos zirnīšus ātri apvāra, līdz mīksti.

Solis 2

Sablendē ar karoti sviesta, pāris olu dzeltenumiem un sauju rīvēta Parmesan tipa sieru.

Solis 3

Pieber piparus u.c. garšvielas.

Solis 4

Rūpīgi sajauc, maliet atdzesē un pilda daļā olu baltuma pusītēs.

Solis 5

Garnē ar zivtiņām un zaļumiem.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Pildīti cukini ziedi

Pildīti cukini ziedi

To, kā garšo cepti cukini ziedi, tā vienkārši nemaz nevar iedomāties. Pirmā pieredze ir iespaidīga – no ārpuses kraukšķa kārta, iekšā – sulīgs pildījums. Dārzos šie ziedi, šķiet, vēl ir atrodami. Receptei der arī ķirbja ziedi. Svarīgi, ka tie novākti noteiktā stadijā, ne par agru, ne par vēlu.

Lieldienu olu krāsošana 2019

Lieldienu olu krāsošana 2019

Katru gadu izmēģinām kādu jaunu olu krāsošanas metodi. Beidzot, beidzot esam tikuši pie ļoti skaistiem rozā toņiem! Agrākie mēģinājumi ar bietēm vai sārtām tējām cieta pilnīgu fiasko. Lieliskie sārtie toņi iekrāsojās no veikalā pirktas granātābolu sulas.

Nēģi

Nēģi

Nēģi ir apaļmutnieki, tiem nav mugurkaula, nav asaku, toties ir horda, skrimšļi un trešā acs. Šādi tie ir dzīvojuši miljoniem gadu, pat vēl pirms dinozauriem. Vai tie ir vai nav zivis?

Mūsu sadarbības partneri