Mazsālīti gurķi

Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Sviestā ceptas gailenes uz grauzdētas, siltas tostermaizes būs īstais ēdiens laikā, kad meži pārpilni sēņu, esi jau līdz sātam ēdis sēņu mērci ar jaunajiem kartupeļiem un prāto, kā vēl lai gardi pagatavo šīs meža veltes.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Janīna gurķus savā dārziņā audzēja vairāk nekā 40 gadu, un pati arī tos sālīja un marinēja. Viņas gurķi bija tik garšīgi, ka mazsālīto gurķu vasaras sezonas atklāšana bija svētki. Parasti pirmie gurķi tika sālīti uz Jāņiem, un tā līdz rudenim. Tos varēja ēst piedevās pie kartupeļiem, dažādiem siltajiem ēdieniem, salātiem vai garšīgi nokraukšķināt tāpat vien, rokās turot.

Vienīgais trūkums, ka bija grūti sagaidīt to dienu vai divas pēc brīža, kad virtuvē krāšņā buķetē izsmaržoja dilles ar visiem ziediem, ķiršu un upeņu lapas, ķiploki un mārrutka lapa, kas iekārtotas burkā un pārlietas ar karsto sālījumu. Bet, kad pacietīgi esi gaidījis, tev tiek dāsni atmaksāts ar vienu no Latvijas vasaras lieliskākajām garšām.
Sastāvdaļu daudzums nav jāievēro ļoti precīzi, jārīkojas pēc situācijas, kādi trauki un cik daudz gurķu pieejami.

Sastāvdaļas

  • burka ar vāciņu (800 ml – 1,5 l)
  • vidēji mazi gurķīši
  • ķiploka daiviņas (var pievienot arī jauno ķiploku lakstus un ziedus)
  • plaukstas lieluma gabals mārrutka lapas
  • dilles ar visiem ziediem un kātiem
  • ķiršu un upeņu lapas (var kādu ozola lapu)

Sālījums (uz 1 l burku)

  • 0.5 l vāroša ūdens
  • 1 ēdamkarote sāls
  • 1 tējkarote cukura
  • 1 tējkarote 9 % etiķa

Soļi

Solis 1

Gurķus nomazgā, nogriež tiem galiņus.

Solis 2

Burkas apakšā liek daļu diļļu, ķiršu lapu, upeņu lapu, mārrutku lapu un ķiplokdaivas.

Solis 3

Kārto gurķus vertikāli, pēc iespējas ciešāk citu citam, pašus mazākos atstājot nobeigumam.

Solis 4

Liek nākamo daļu diļļu, ķiploku un lapu.

Solis 5

Kārto mazos gurķīšus, līdz burka gandrīz pilna.

Solis 6

Liek atlikušās dilles un lapas.

Solis 7

Uzvāra ūdeni, iejauc cukuru, sāli un etiķi.

Solis 8

Sālījumu pārlej gurķiem.

Solis 9

Uzskrūvē burkai vāciņu un ļauj gurķiem vienu līdz divas dienas ieskābt siltumā. Kad gurķu garša šķiet laba, tos turpmāk uzglabā ledusskapī.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Sviestā ceptas gailenes uz grauzdētas, siltas tostermaizes būs īstais ēdiens laikā, kad meži pārpilni sēņu, esi jau līdz sātam ēdis sēņu mērci ar jaunajiem kartupeļiem un prāto, kā vēl lai gardi pagatavo šīs meža veltes.

Minhauzena nēģi

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Marinētas ceptas reņģes

Marinētas ceptas reņģes

Maija delikatese ir lapu reņģes. Mana vecmamma Ella Sondore, ģimenē saukta par Manīti, tās sacepa krietnu bļodu, skaistas, brūnas, ar kraukšķīgām astītēm, ko bērni parasti nočiepa, tikko reņģes noņemtas no pannas.

Mūsu sadarbības partneri