Trešdiena, 18 jūlijs, 2012 - Gatavo

Mazsālīti gurķi

 

Mazsaliti-gurki-02 Mazsaliti-gurki-03 Mazsaliti-gurki-04 Mazsaliti-gurki-05 Mazsaliti-gurki-06 Mazsaliti-gurki-07 Mazsaliti-gurki-09 Mazsaliti-gurki-10 Mazsaliti-gurki-11 Mazsaliti-gurki-12 Mazsaliti-gurki-15 Mazsaliti-gurki-16 Mazsaliti-gurki-17 Mazsaliti-gurki-18 Mazsaliti-gurki-19 Mazsaliti-gurki-20 Mazsaliti-gurki-21 Mazsaliti-gurki-22 Mazsaliti-gurki-23

Janīna gurķus audzē pati jau vairāk kā 40 gadu, un pati arī tos sāla un marinē. Viņas gurķi ir tik garšīgi, ka mazsālīto gurķu vasaras sezonas atklāšana ir svētki. Parasti pirmie gurķi tiek sālīti uz Jāņiem, un tā līdz rudenim. Tos var ēst piedevās pie kartupeļiem, dažādiem siltajiem ēdieniem, salātiem, vai garšīgi nokraukšķināt tāpat vien, rokās turot.
Vienīgais trūkums, ka grūti sagaidīt to dienu vai divas pēc brīža, kad virtuvē krāšņā buķetē izsmaržo dilles ar visiem ziediem, ķiršu un upeņu lapas, ķiploki un mārrutka lapa, kas iekārtotas burkā un pārlietas ar karsto sālījumu. Bet, kad pacietīgi esi gaidījis, tev tiek dāsni atmaksāts ar vienu no Latvijas vasaras lieliskākajām garšām.
Sastāvdaļu daudzums nav jāievēro ļoti precīzi, jārīkojas pēc situācijas, kādi trauki un cik daudz gurķu pieejami.

Sastāvdaļas

burka ar vāciņu (800 ml - 1,5 l)

vidēji mazi gurķīši

ķiploka daiviņas (var pievienot arī jauno ķiploku lakstus un ziedus)

plaukstas lieluma gabals mārrutka lapas

dilles ar visiem ziediem un kātiem

ķiršu un upeņu lapas

Sālījums (uz 1 l burku)

0.5 l vāroša ūdens

1 ēdamkarote sāls

1 tējkarote cukura

1 tējkarote 9 % etiķa

Darba gaita

Mazsaliti-gurki-021. Gurķus nomazgā, nogriež tiem galiņus.
Mazsaliti-gurki-032. Burkas apakšā liek daļu diļļu...
Mazsaliti-gurki-04... ķiršu lapu...
Mazsaliti-gurki-05... upeņu lapu...
Mazsaliti-gurki-06... mārrutku lapu...
Mazsaliti-gurki-07... un ķiploku.
Mazsaliti-gurki-093. Kārto gurķus vertikāli...
Mazsaliti-gurki-10... pēc iespējas ciešāk citu citam, pašus mazākos atstājot nobeigumam.
Mazsaliti-gurki-124. Liek nākamo daļu diļļu, ķiploku un lapu.
Mazsaliti-gurki-155. Kārto mazos gurķīšus, līdz burka gandrīz pilna.
Mazsaliti-gurki-166. Liek atlikušās dilles un lapas.
Mazsaliti-gurki-207. Uzvāra ūdeni, iejauc cukuru, sāli un etiķi.
Mazsaliti-gurki-218. Sālījumu pārlej gurķiem.
Mazsaliti-gurki-229. Uzskrūvē burkai vāciņu un ļauj gurķiem vienu līdz divas dienas ieskābt siltumā. Kad gurķu garša šķiet laba, tos tālāk uzglabā ledusskapī.

13 komentāri

  1. Linda
    02/07/2013 at 13:46

    Paldies par jaukaam bildeem un darba aprakstu!

    • garsigi
      02/07/2013 at 16:48

      Paldies par labiem vārdiem, tie mūs iedvesmo jauniem darbiem! Nodosim kompimentus arī Janīnai Sondorei!
      Lai viss izdodas un labi garšo!

  2. Kristofers
    21/07/2014 at 18:30

    Ļoti garšīgi gurķi mums sanāca

    • garsigi
      21/07/2014 at 19:33

      Jauki, Kristofer, mums prieks! Lai izdodas arī turpmāk!

  3. ilva
    10/08/2014 at 14:11

    Nupat pagatavoju, tagad tik tās divas dienas jāpaciešas. Paldies par recepti.

    • garsigi
      10/08/2014 at 20:15

      Jauki, lai izdodas gardi! Divas dienas var arī negaidīt, var jau no vienas maliņas sākt nogaršot arī ātrāk. Es reizēm vienu gurķi jau uzreiz, pirms sālīšanas, sagriežu šķēlītēs – tās ir garšīgas jau pēc dažām stundām.

  4. inga
    28/07/2015 at 21:26

    paldies par recepti.izmeginaju loti garsigi,

    • garsigi
      28/07/2015 at 23:41

      Lai izdodas, Inga, arī turpmāk!

  5. Inese
    22/08/2015 at 10:19

    Iesaku izmēģināt un pievienot ozolu lapas un izmantoju arī vīnogu lapas, bet iztieku bez cukuru un etiķa, var pieviemot puravu, seleriju un pētersīļus, noteikti krustnagliņas bez viduča, melnos piparus (pēdējos divus vārot marinādi jau pievienoju), vīnogu laps un ķiplokus lieku pašā augšā sasmalcinātus,dilles nevar būt ar pārāk zaļām sēklām, lieku upeņu lapas, bet kopā ar jauiniem dzinumiem – iamantoju savas mammas recepti, ko uzlaboju ar vīnogu lapām – šī gan saucas vairāk skābēšana, bet ēdami gurģi ir pēc 24 stundām – marinādi uzleju aukstu.

    • garsigi
      22/08/2015 at 15:39

      Paldies, Inese, par interesantiem papildinājumiem! Noteikti noderēs gurķu skābētājiem un sālītājiem!

  6. Janīna Homutova
    25/05/2016 at 10:42

    Vai var 9 % etiķi aizvietot ar citronskābi?

    • garsigi
      25/05/2016 at 12:39

      Sveika, Janīna! Mazsālītajiem gurķiem var nelietot ne etiķi, ne citronskābi, tie tikai kādu dienu ilgāk jāpaskābē. Ar etiķi vienkārši var ātrāk tikt pie rezultāta. Pavaicāju mūsu radiniecei, kura ir marinējusi ar citronskābi – viņa teica, ka likusi un garšojusi, precīzas proporcijas nezināja teikt. Solījās paskatīties pierakstos un šeit iekomentēt, ja atradīs. Bet pastāstīja interesantu metodi, ka pie marinētiem gurķiem skābumam neliek etiķi, bet Kaukāza plūmītes, kuras citādi tāpat nevar nolietot. Liek puslitra burciņu plūmīšu uz trīslitrīgo gurķu burku. Tas gan iespējams vairāk uz rudens pusi.

    • garsigi
      27/05/2016 at 00:23

      Paldies Inārai, kura mums atrakstīja savos pierakstos atrastu etiķa aizstāšanu ar citronskābi gurķu konservēšanā: “Kaut kādā senā ” Ievas mājā” (pareizāk sakot – izgriezumā, jo tā es glabāju mapēs to, kas mani interesē) atradu 2 receptēs:
      1.Citronskābes marināde: 1,4 l ūdens; 80 g sāls, 50 g cukura, 15 g citronskābes.
      2. recepte:Sālsūdens marināde: 1 l ūdens; 30 g sāls; 1 ēd.k.9% etiķa jeb 10 g citronskābes. No šīs receptes sapratu, ka varētu būt apmēram 10 g citronskābes = 1 ēd.k.etiķa”.

Komentēt

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas