Ķimeņu kartupeļu cepumi

Pupiņu pastēte

Vai tomēr pupiņu smēriņš? Vai varbūt biezenis? Vai ķausis? Sauc, kā gribi, šo blendēto pupiņu masu ar dažādām piedevām, atdzesētu smērē uz maizītes, ēd ar karoti, siltu var ēst kā piedevu vai pamatēdienu. Ja kartupeļu biezeni ar baudu ēd ikviens, tad līdzīgā veidā pagatavotas pupiņas līdz šim nav tik ļoti ierasts ēdiens.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Ķimeņu cepumi ļoti piestāv laikam starp Jāņiem un Pēteriem. Cepumi ir ļoti, patiešām, ļoti garšīgi. Ja cepsi tos viesībām, cepumi pazudīs zibenīgi, to zinām no pieredzes. Tos var cept, vienkārši izrullētus un sagrieztus ar picas vai sviesta nazi strēmelēs, var spiest formas (rēķinies, ka krikumus starp cepumiem nevar izņemt tik viegli kā piparkūku vai smilšu mīklai), vai arī mīklu pamatīgi atdzesēt un sagriezt ar nazi šķēlītēs. Jo cepumi būs plānāki, jo trauslāki un kraukšķīgāki. Patiesību sakot, tie pēc garšas līdzinās klasiskajām ķimeņu standziņām no kārtainās sviesta mīklas, tikai ir daudz vienkāršāk pagatavojami.

Ķimeņu-kartupeļu cepumi

1. variants

Es gan neesmu mēģinājusi šajā receptē izmantot jaunos kartupeļus, bet šis ir lielisks veids, kā nolietot vecos, ja šajā laikā tie vēl ir palikuši krājumos. Man ir aizdomas, ka no kartupeļu šķirnes mazliet atkarīgs, cik cepumi būs trausli. Ja tie pēc atdzišanas nav viscaur kraukšķīgi, tos var vēl mazliet pagrauzdēt uz restītēm.

Minjonas pavārgrāmata

Recepti atradu Zvaigzne ABC izdotajā Minjonas pavārgrāmatā (paldies Vijai Kilblokai par dāvanu!). Tā kā šis ir faksimila izdevums no pagājušā gadsimta sākuma, tajā mērvienības norādītas mārciņās. Šeit svars būs gramos, mazliet noapaļojot.

Ķimeņu-kartupeļu cepumi

Recepte Nr. 1564, Kartupeļu stangas

Ķimeņu-kartupeļu cepumi

2. un 3. variants

#Viegli pagatavojams ēdiens #Veģetārs ēdiens #Lēti pagatavojams ēdiens

Sastāvdaļas

  • 225 g sviesta
  • 225 g miltu
  • 450 g iepriekšējā dienā ar mizu novārītu kartupeļu
  • 1 ola
  • Sāls
  • Ķimenes pārkaisīšanai

Soļi

Solis 1

Kartupeļus ar mizu liek katlā, pārlej ūdeni, pievieno 2 ēdamkarotes ar kaudzīti sāls un vāra pusstundu vai mazliet ilgāk, atkarībā no izmēra. Kartupeļiem nokāš ūdeni, pārlej uz brīdi aukstu ūdeni, lai labāk nāk nost miziņas, nokāš un atstāj atdzist. Pa nakti kartupeļus ieliek ledusskapī.

Solis 2

Otrajā dienā kartupeļus nomizo un sarīvē uz rupjās rīves. Kartupeļiem bļodā pievieno miltus, šķipsnu sāls un gabaliņos sagrieztu sviestu. Ar nazi to visu sakapā kopā, beigās iesit olu un samīca viendabīgu mīklu, satin to pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz vismaz stundu atdzesēties.

Solis 3

Uz pannas, kas ieziesta ar taukvielu, piemēram, ar speķa ādiņu, plāni izrullē ¼ daļu no mīklas. Tālāk var rīkoties trīs dažādos veidos. Izrullēto mīklu var vienkārši sagriezt ar picas nazi vai sviesta nazi strēmelēs. Mīkla cepoties mazliet sarausies, veidojot spraugas pa vidu. (1. variants)

Solis 4

Var izspiest apaļus cepumus ar glāzi vai lietot cepumu formiņas (2. variants). Krikumus, kas paliek starp cepumiem, būs grūti izlasīt. Tos var atstāt un apēst tūlīt pēc izcepšanas.

Solis 5

Var arī atdzesēto mīklu ar nazi sagriezt strēmelītēs un tās salikt uz plātīm (3. variants).

Solis 6

Cepeškrāsni uzkarsē uz 180 °C temperatūru. Cepumus pārziež ar mazliet sakulstītu olu un pārkaisa ar sāli un ķimenēm. Plāti liek cepties 10–15 minūtes. Kad cepumi kļūst zeltaini, ar brūnām maliņām, tie ir gatavi.

Solis 7

Ja pēc atdzišanas cepumi nav pietiekami kraukšķīgi, var tos vēl nedaudz pagrauzdēt siltā krāsnī uz cepamajām restītēm.

Ķimeņu-kartupeļu cepumi

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Pupiņu pastēte

Pupiņu pastēte

Vai tomēr pupiņu smēriņš? Vai varbūt biezenis? Vai ķausis? Sauc, kā gribi, šo blendēto pupiņu masu ar dažādām piedevām, atdzesētu smērē uz maizītes, ēd ar karoti, siltu var ēst kā piedevu vai pamatēdienu. Ja kartupeļu biezeni ar baudu ēd ikviens, tad līdzīgā veidā pagatavotas pupiņas līdz šim nav tik ļoti ierasts ēdiens.

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas var nokrāsot ar pavisam parastām ēdamlietām, ko varam atrast ikvienā virtuvē. Mūsmājās parasti krāsojam olas, raibumam pietinot augus, izmantojot putraimus, rīsus un makaroniņus. Bet šogad no dabīgiem materiāliem izmēģinājām iegūt visus varavīksnes toņus, krāsojot olas ar auksto krāsošanas metodi.

Franču grauzdiņi

Franču grauzdiņi

Šo it kā vienkāršo ēdienu gatavo paaudzēs, bet tas ļoti labi iet kopā ar tik mūsdienīgo zero waste koncepciju – nemetīsim ārā ēdienu, pat ja tas ir mazliet apkaltis un tāpat vairs nešķiet baudāms, tā pasaudzējot ne tikai pašu maciņus, bet arī planētas resursus.

Mūsu sadarbības partneri