Kartupeļu sklandu rauši

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šogad 31. jūlijā Mercendarbes muižā novada svētku ietvaros otro reizi norisinājās konkurss „Baldones garša 2015”, kurā piedalīties varēja ikviens baldonietis. Goda vietā cēla kartupeli. Garais galds bija pārpilns daždažādiem kartupeļu gardumiem, kurus ar radošu izdomu sarūpēja un pievilcīgi pasniedza Ineta Karule, Līga Dāboliņa un Edgars Brigmanis, Juris un Ulrika Morici, Sarmīte Kukle, Sandra Gerdta, Irēna Rusaka un Vija Pundiņa. Tradicionālās, klasiskās vērtības pārstāvēja kartupeļu pankūciņas ar dažādām piedevām, kartupeļi ar siļķi vai ķilavām, kartupeļu salāti, un, protams, dažādos veidos cepti kartupeļi. Neparastākas bija kartupeļu picas, kēksiņi ar maltas gaļas pildījumu un avokado mērcīti, kēksiņi ar mandeļu skaidiņām, cepumiņi un pat kartupeļu un siera torte.

Konkursa "Baldones garša 2015" žūrija

Visiem zināms, ka kartupelis ir ļoti draudzīgs. Tam labas attiecības gan ar gaļu un zivi, gan sviestu, biezpienu, krējumu, sēnēm un zaļumiem. Bet to neņemos vārdiem aprakstīt, cik gardas bija saldās kartupeļu kūciņas ar ogām un āboliem. Tas bija Baldones garšas 2015 īpašais pārsteigums. Tā pati saimniece (galvenā balva no žūrijas Vijai Pundiņai) bija sarūpējusi arī kartupeļu sklandu raušus. Iespējams, īstenās kurzemnieces iebilstu pret šo nosaukumu. Kartupeļu mīkla atšķirībā no rudzu miltu mīklas nav tik stingra, augsto žodziņu no tiem uzcelt nevar. Pildījums gan bija tāds pats kā sklandu raušos. Burkāni, krējums, cukurs un, protams, kartupeļi. Sulīgie rauši kusa mutē, lai kā tur būtu ar nosaukumu.

Ļoti priecājāmies par iespēju vienu pēc otra pagaršot dažādu šķirņu krāsnī ceptus kartupeļus. Tāda iespēja negadās bieži un turpmāk palīdzēs izvēlēties sev tīkamākos tupeņus tirgus piedāvājumā. Mūsu favorīts bija Solists, otra agrā šķirne bija Karatop, bet kartupeļu audzētājs Ivars Pundiņš dalījās pieredzē, ka rudenī abas vēlās šķirnes Gala un Soraya pārspēs agrīnos brāļus. Paldies kartupeļu audzētājam Ivaram un viņa mammai Vijai par tīro mantu.

Profesionāļa ķērienu nevarēja nepamanīt Irēnas Rusakas galda klājumā, kas gadiem slīpēts, strādājot SIA „Krīga” Ineses Krejānes vadībā.

Ineta Karule, pie kuras ciemojāmies pirms Jāņiem un mācījāmies gatavot ķimeņu sieru, šoreiz izcepusi siera un kartupeļu torti, rotātu ar saulainām kresēm un kliņģerītēm. Skaistu, sātīgu un pamatīgu (žūrijas veicināšanas balva un 2. vieta skatītāju balsojumā).

Baldonieši parādīja varenas prasmes un izdomu ēdiena un galda noformējumā. Ulrika Morica (viņas kartupeļu un Baldones sēņu pankūkas ieguva galveno skatītāju simpātiju balvu un arī žūrijas vērtējumā bija augstā vietā) ar ģimeni bija sarūpējusi īpaša dizaina ēdienkarti ar stāstiem par kartupeļu vēsturi. Kaut dienišķais darbs Ulrika nav saistīts ar profesionāla pavāra gaitām, viņas gatavotie ēdieni radīja to lieliskas garšas sātu, par ko cilvēks var vien sapņot. Viņas īpašais lepnums – pašas izgudrota un gadu gaitā noslīpēta sīpolu ievārījuma recepte, kuru Ulrika gan paturēja noslēpumā.

Dažādus gardumus iegādāties piedāvāja arī mājražotāji – medu, sierus, kūpinājumus, viss svaigs un smaržīgs. Brauciet ciemos uz Baldoni un garšojiet!

Vija Pundiņa dalās ar savu kartupeļu sklandu raušu recepti – Baldones garša 2015 uzvarētāju. Vijai ir garu darba mūžu Baldonē nostrādājusi uz „ātrās palīdzības”, vēlāk kopā ar dēliem nolēmuši pievērsties zemnieku dzīvesveidam, audzēt kartupeļus un labību. Tā nu sanācis, ka kļuvusi par diplomētu agronomi. Bet gatavošana vienmēr bijusi sirdslieta, daudz gudrību samācījusies no krustmātes, kas beigusi savulaik slaveno Feldmaņskolu, sākot no sāļiem ēdieniem līdz pat mājas tortēm. Ēdināšanā strādājošā draudzene Inese Krejāne pierunājusi piedalīties Baldones garšas konkursā, mudinot Viju, kas dzimusi Aucē un cepusi gardus sklandu raušus, lai pamēģina kaut ko līdzīgu uzcept no kartupeļiem. Tā nu radusies šī brīnumgardā recepte.

Vija gan uz gramiem ikdienā neko nesver un nemēra, bet rīkojas uz acumēra. Jautāta, vai šim ēdienam kartupeļu šķirne ir no svara, Vija atbild, ka viņa pati lieto tikai labas šķirnes kartupeļus, šie rauši cepti no agrīnās šķirnes Solists, bet vēlāk labāk garšojot Gala un Karatops. Galvenais pēc izvārīšanas kartupeļus labi nosusināt, pēc nokāšanas vēl mazliet izkarsēt, pakratot katliņu. Ja kāds vēlas tikt pie labiem sēklas kartupeļiem gardām šķirnēm, varat droši interesēties pie Ivara Pundiņa, piesakoties pa telefonu 29219016. Un no visas sirds iesakām pamēģināt pagatavot šos raušus no kartupeļiem.

Sastāvdaļas

Biezenim

  • Kartupeļi
  • Sāls šķipsna pie ūdens
  • 5 nelielas olas
  • 3 ēdamkarotes miltu
  • Sāls šķipsna pēc garšas

Pildījumam

Pirmā kārta

  • Biezpiens
  • Skābs krējums
  • Ola
  • Cukurs

    Otrā kārta

    • Vārīti burkāni (šo vietā var ņemt zemenes vai skābus, cepot šķīstošus ābolus)
    • Ola
    • Skābs krējums
    • Nedaudz kartupeļu miltu (šos lieto tikai burkānu pildījumam)
    • Cukurs
    • Malts kanēlis (āboliem)

     

    • Ola apsmērēšanai pēc vēlēšanās

    Soļi

    Kartupeļu biezputra

    Solis 1

    Kartupeļus novāra sālsūdenī mīkstus.

    Solis 2

    Ja biezeni gatavo no karstiem kartupeļiem, tad samīca ar stampiņu (Vijai patīk tos saspiest ar plakanu glāzes dibenu), ja no aukstiem – izmaļ caur gaļas maļamo mašīnu.

    Solis 3

    Padzisušai masai pievieno nedaudz miltu, olas, ja pēc garšas prasās, vēl nedaudz sāls, izmaisa. Apmēram 1,5 kg biezputras + 5 nelielas oliņas + 3 karotes miltu + šķipsna sāls.

    Solis 4

    Ar mitrām rokām veido bumbiņas un liek uz pannas, tad ar mitriem vai miltainiem pirkstu galiem veido uz augšu maliņas, tā, lai veidotos plakans, ne pārāk biezs pamats ar žodziņu.

    Pildījums

    Solis 5

    Vidū liek pildījumu no 9 % biezpiena, kas samīcīts ar nedaudz cukura, olu un skābo krējumu.

    Solis 6

    Virsū liek burkānus – arī sastampātus vai izmaltus caur gaļas maļamo mašīnu + ola + skābs krējums + nedaudz cukurs + karotīte kartupeļu miltu.

    Solis 7

    Visam pa virsu – skābs krējums ar cukuru.

    Solis 8

    Tāpat gatavo ar āboliem, zemenēm vai citiem augļiem. Uz biezpiena burkānu vietā liek ābolus, vēlams šķīstošās šķirnes + skābs krējums ar cukuru un maltu kanēli.

    Solis 9

    Ja vēlas, var kartupeļu maliņas apsmērēt ar sakulstītu olu.

    Solis 10

    Liek cepties apmēram 225 C grādos cepeškrāsns vidējā līmenī vai augstāk, līdz maliņas krāsojas brūnas.

    Mūsu grāmata

    Saistītās receptes

    LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

    LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

    Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

    Lieldienu olu krāsošana 2019

    Lieldienu olu krāsošana 2019

    Katru gadu izmēģinām kādu jaunu olu krāsošanas metodi. Beidzot, beidzot esam tikuši pie ļoti skaistiem rozā toņiem! Agrākie mēģinājumi ar bietēm vai sārtām tējām cieta pilnīgu fiasko. Lieliskie sārtie toņi iekrāsojās no veikalā pirktas granātābolu sulas.

    Kuskusa kūka

    Kuskusa kūka

    Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

    Mūsu sadarbības partneri