Ceturtdiena, 4 oktobris, 2018 - Stāsta

Brokastis “Zaļajā salā”

 

Brokastis "Zaļā sala"

 

Vai maz jāpārliecina kāds, ka vietās, kur ceļojot paliec pa nakti, labas brokastis ir ļoti svarīgas. Putriņa ar pašvārītu ievārījumu. Mazas uzkodas, kas mainās, atkarībā no gadalaika un saimnieku iedvesmas. Zaļumi un dārzeņi. Bekons un omlete. Pildītas biezpiena pankūkas. Kafijas kanna. Noslēgumā – mazs rupjmaizes kārtojums. Galdi ar baltiem galdautiem, saklāti verandā ar skatu uz dārzu.

 

Šī nav apmaksāta reklāma. Vienkārši gribam dalīties ar citiem ceļotājiem par vietām, kurās esam ne reizi vien (tātad zinām, ka tā nav vienkārša nejaušība) sastapušies ar patiesu viesmīlību un lutināšanu. Paldies Ritai un viņas ģimenei! Mums ļoti patīk vietas, kur viesu namā var just saimnieku rūpi. Ir vietas, kur jūs sagaida kāds algots darbinieks ar atsvešinātu seju un skaidri nolasāmu vēlmi ātrāk tikt projām, bet ne šeit! “Zaļajā salā” esam nakšņojuši ne reizi vien. Gan rudenī, gan citos gadalaikos. Un visas reizes esam mājīgi uzņemti.

Ja esi nolēmis baudīt kādu lielisku koncertu “Gorā”, tad pēc tam vari pārnakšņot “Zaļajā salā”, kas atrodas tikai dažus kilometrus nostāk gleznieciskā Rēzeknes upītes ielokā. Vakarā var uzvārīt kādu karstu dzērienu un paēst ko līdzpaņemtu. Iepriekš saskaņojot, var arī vienoties par ēdināšanu ar saimniecēm. Viesu nams ir arī iesaistījies starptautiskajā Kulinārā mantojuma kustībā.

Bet viņu parastās brokastis ir tādas, ka pēc tam var veikt varoņdarbus, doties pie dabas, aktīvā atpūtā vai darbā, un tik drīz ēst negribēsies. Ir ēdieni, kuri ir klasiskajā repertuārā, bet kāda mazā uzkodiņa vienmēr mainās – vai nu var baudīt mazas Latgales ruletes šķēlītes, vai sieru, ko nu šajā reizē saimniece sagatavojusi. Rita teic, ka mēs nebūt neesam vienīgie, kuri šo brokastu dēļ atgriežas vēl un vēl.

Ja ceļš jūs ved uz Rēzeknes pusi un vēlaties pārnakšņot, “Zaļā sala” būs lieliska izvēle.

Svētdiena, 24 decembris, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Pelēkie zirņi ar cūkas šņukuru

 

Cukas snukurs - pelekie zirni

Lai arī kopš 2015. gada pelēkie zirņi papildina Eiropas Savienības aizsargāto produktu sarakstu, manas attiecības ar tiem nav vienkāršas un viennozīmīgas.

No bērnības laika padomju gados pelēkos zirņus atceros kā tā laika lēto un vienkāršo fast food. Vecrīgā, Vaļņu ielā bija kafejnīca Kamielis — tuksneša dzīvnieks rotājās mājas sienas cilnī; nekāda cita sakara ar ēdienkarti tam nebija. Kafejnīcā varēja uzēst tikai dažus ēdienus, taču pavisam noteikti tur bija zirņi ar sacepta speķa un sīpolu mērci, kam klāt dzēra kefīru, un saldajā bija šokolādes krēms ar rozā ķīseli (par šo abu ēdienu iedarbību uz kādas autobusa pasažieres vēderu mūsu draugs Mārcis reiz izstāstīja satriecošu stāstu, bet to es šeit pārstāstīt nedrīkstu. Atliek cerēt, ka viņš pats to kādreiz darīs zināmu plašākai publikai). Lasīt vairāk.

Ceturtdiena, 16 novembris, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Kartupeļu pankūku torte

Kartupeļu pankūku torte

Inguna Plotka no Viesūnēnu mājām mums pagatavoja šo brīnumgardo, sāļo, silto torti. Kā jau iepriekš rakstījām, Ingunas lauku virtuvē virmo daždažādas smaržas un krāsas, kaut kas pašaudzēts kaltējas saišķos un buntēs, kaut kas burbuļo un čurkst, bet kaut kas garo un tvaiko. Viņa var uzburt ēdienu no pavisam ikdienišķām sastāvdaļām tā, lai tas būtu Piedzīvojums ar lielo burtu. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 9 maijs, 2017 - Gatavo

Vistu aknu pastēte

Vistu aknu pastete

Ar lielu prieku pieņēmām ielūgumu uz Ķekavas putnu fabriku, kurā prezentēja jaunumus – no 2017. gada vasaras sākuma veikalos parādīsies paaugstinātas kvalitātes vistas gaļa ar atzīmi “Audzēts bez antibiotikām”. Tam par godu piedāvājam cāļu aknu pastētes recepti. Šī noteikti ir mūsmāju iecienītākā pastētes recepte, kuru pie mums ēduši cilvēki, kuri ikdienā sakās esam veģetārieši, un tādi, kuri parasti neēd aknas.

Aknu pastētei no cāļu aknām raksturīga maiga garša un smalka faktūra. Papildināta ar dažādām piedevām, tā ir izcila maizīšu gatavošanai gan vienkāršām brokastīm un vakariņām, gan viesību bufetes galdā.  Tomēr līdz šim to gatavojām ne pārāk bieži, ņemot vērā faktu, ka broileru aknās mēdz izfiltrēties visas diskutablās vielas, ko cāļi parasti spiesti uzņemt lielajās putnu fabrikās – antibiotiku atliekas un hormoni, tāpat trūkst pārliecinošas informācijas, kā tās ietekmē ģenētiski modificēta pārtika. Gaļas lielražošana reti ir atvērta dažādiem neērtiem klientu jautājumiem. Lasīt vairāk.

Pirmdiena, 1 maijs, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Buļbešņīki. Latgaliešu nacionālais ēdiens

 

Aija Kuzminska, buļbešņīki

Buļbešņīkus mums gatavoja Zeltmājās Kaunatas pagastā, un tas ir tradicionāls latgaliešu ēdiens. Recepti mājas saimniece Aija Kuzminska iemācījusies no sava tēva, kurš labi gatavojis, cepis gardas pankūkas un meistarojis dažādus citus ēdienus. Tēvs savulaik recepti mantojis no savas mammas. Par kuplo, radošo un raženo Kuzminsku ģimeni vairāk lasiet sadaļā Stāsti. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 8 novembris, 2016 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Mārtiņdienas zoss

 

vo_010274-martindiena-2

Šogad Mārtiņdienas zoss pie mums atceļoja no zemnieku saimniecības Indiņi. Saimnieki audzē dažādus putnus – gaļas un dējējvistas, zosis un pīles. Rudens foto plenēra laikā ceļš iegriezāmies Indiņos, un pārliecinājāmies, ka putni līksmā jezgā dzīvojas pa dārzu, pa svaigu gaisu. Naktī bija uzsalis, un zem ābelēm bija kā bruģēts ar dzelteniem un sarkaniem āboliem, ar kuriem putni labprāt mielojās. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 8 novembris, 2016 - Gatavo ,
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Kartupeļu klēses ar gulašu

gulass_kleses_vo_5240066

Kartupeļu klēses ir ēdiens, kura nosaukumu iepriekš bijām dzirdējuši no Edītes Pauls Vīgneres atmiņu stāstiem par bērnības garšām. Uz Ziemassvētkiem tādas esot gatavojis viņas tēvabrālis, ēduši kopā ar zoss cepeti. Īsto svētku garšas buķeti veidojušas klēses, pārlietas ar tauciņiem, kas iztecējuši no zoss cepšanas laikā. Bet recepte tā arī neesot pierakstīta un gadu gaitā zudusi. Lasīt vairāk.

Piektdiena, 25 septembris, 2015 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Ātrais klopsis Kupču gaumē

Atrais klopsis

Leonīds ir mūsu draudzenes Lienes Kupčas tētis. Viņš ir keramiķis, dzīvo laukos, gaida ciemos bērnus ar ģimenēm, citā laikā strādā pie podnieka virpas, darbojas ar otām un glazūrām, pēc kurina cepli un gaida, kas būs sanācis. Kopumā ņemot, Kupči ir reti mākslinieciska ģimenīte, arī bērni ir izmācījušies mākslas skolās, glezno, strādā ar stiklu, kopj radošus amatus, izmantojot mūsdienu elektroniskās tehnoloģijas, un citādi radoši izpaužas. Mūsu portāla sakarā zinājām, ka parasti uz lielākiem svētkiem viņi visi cenšas sabraukt un satikties, kopā klāt lielo galdu un nosvinēt ģimenes lokā. Liene reizēm mēdz konsultēties par toršu cepšanu, jo parasti uzņemas šo viesību galda grūtāko un atbildīgāko sadaļu. Cik dzirdēts un ja var ticēt, ar labiem panākumiem. Lasīt vairāk.

Pirmdiena, 7 septembris, 2015 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņs Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Siltie vistas aknu, zaļumu un jauno kartupeļu salāti

Salati-kartupeli-vistu-aknas_VO_6110010

Salāti, kas labi der vieglām vakariņām. Ar garantiju izdosies arī iesācējiem. Līdzīgi salāti gadiem ilgi atrodami restorāna Osiris piedāvājumā, no tiem radās iedvesma ko līdzīgu pagatavot mājās. Osiris šos salātus pasniedz ar siltu krējuma mērci. Manā receptē ir tikai balzamiko un eļļas aizdars, salāti ir viegli, svaigi un tomēr sātīgi. Lasīt vairāk.

Pirmdiena, 7 septembris, 2015 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Uz oglēm cepti jaunie kartupeļi vistas, laša un bekona mundieros

Kartupelu_rozes_VO_2195

Šis ēdiens piemērots brīvdienām, kad nav steigas, kad gaidāmas nelielas viesības vai gribas ko īpašu pagatavot savai ģimenei. Atšķirībā no gaļas grilēšanas šos bumbuļus var izcept ļoti ātri. Lasīt vairāk.

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas