Bismarka siļķes

Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Sviestā ceptas gailenes uz grauzdētas, siltas tostermaizes būs īstais ēdiens laikā, kad meži pārpilni sēņu, esi jau līdz sātam ēdis sēņu mērci ar jaunajiem kartupeļiem un prāto, kā vēl lai gardi pagatavo šīs meža veltes.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Marinēti siļķu rolmopši ir ēdiens, kas Latvijā ienācis no Vācijas. 19. gadsimta Vācijas kanclers Oto fon Bismarks ir teicis: „Ja siļķes maksātu tikpat dārgi kā kaviārs, cilvēki tās novērtētu daudz augstāk.” Mūsdienās marinēta siļķe atrodama ikviena lielveikala plauktā, bet mājās marinēta vienmēr būs garšīgāka.

Vecākā Bismarka siļķu recepte mūsmāju pavārgrāmatās atrodama “Mājsaimniecības un pavāru mākslā” (izdevējs Ernsts Platess. Iespējamais izdošanas gads – 1903. Tā kā identiska recepte publicēta visos Minjonas papildinātajos pavārgrāmatu izdevumos, visticamāk, arī šeit receptes autore ir Minjona, īstajā vārdā Hermīne Zālīte).

“280. Siļķu rolāde jeb Bismkarka siļķes. Īsti labas holandiešu siļķes drusku nomērcē, noņem galvas, pārdala vidū pušu, izņem asakas un nu uz iekšējām pusēm sakaisa krietni sagrūstus piparus un sinepju graudiņus, arī smalki sakapātas dažas barviciņas vai šampinjonus. Tad satin katru pusi rullītī un sasprauž ar kociņu. Šādi sarullētas siļķes nu saliek kādā traukā un lej tām virsū stipru vīnetiķi un aiztaisa trauku cieti. Pēc kādām dienām tām ir ļoti pikanta garša.” (99. lpp.)

Kā 19. gs. Vācijas kanclera Bismarka vārds savulaik saistīts ar siļķēm? Kāds nostāsts vēsta, Bismarkam pēc viņa ārsta Ernesta Šveningera ieteikuma siļķes līdzējušas tikt galā ar veselības problēmām. Cits stāsts ir Štrālzundes zivrūpniekiem. Viņu priekštecis Johans Vīhmans reiz sūtījis Bismarkam siļķu muciņu kā dzimšanas dienas dāvanu. Bismarks atsūtījis pašrocīgi rakstītu pateicību par gardajām zivīm. Tā nu Vīhmans, nākamreiz sūtot siļķes Bismarkam, uzdrošinājies pievienot lūgumu izmantot kanclera vārdu kā zīmolu šīm marinētajām siļķēm. Šādu rakstveida atļauju viņš esot saņēmis, un līdz 1944. gadam tā glabājusies, piestiprināta pie sienas. Otrā pasaules kara beigu posmā gājusi bojā ugunsgrēkā. Bismarka vārdā nosauktās marinētās siļķes Vācijā var iegādāties kopš 1871. gada līdz pat mūsu dienām. Angela Merkela marinētu siļķu muciņas mēdz dāvināt augstiem viesiem no citām valstīm kā Vācijas suvenīru.

GWB: Arrival Ceremony Stralsund

Foto no Wikimedia Commons, autors Eric Draper

Bijis laiks, kad Bismarks bijis ļoti populāra persona un viņa vārdā nosaukts ne viens vien ēdiens, bet līdz mūsu dienām saglabājušās vien Bismarka siļķes. Kā radies jocīgais rolmopšu nosaukums? Tas it kā esot cēlies no mopša šķirnes suņu mūžīgi skābās sejas izteiksmes.

Lai rolmopši izdotos labi, ļoti svarīgi nopirkt labas siļķes, treknas un svaigas. Garšvielu buķeti ikviens var pielāgot savām garšām. Skandināviem patīk siļķu marinādei pievienot vairāk cukura, kādam labāk tīk skābāka, kādam sāļāka garša. Rolmopši slaveni kā brīnum labs otrās dienas brokastu ēdiens pēc uzdzīves. No dzērieniem klāt  baudīšanai nav piemērots vīns, toties ļoti labi der gan auksts degvīns, gan alus.

Recepte ir publicēta mūsu grāmatā “Eiropas vēsture latviešu virtuvē” (Biedrība Balta, Latvijas Mediji, 2016)

Sastāvdaļas

  • 6 mazsālītas siļķes
  • 1 marinēts pikants gurķis pēc izvēles
  • Nedaudz sinepju graudiņu pēc izvēles
  • 12 krustnagliņu vai koka iesmiņu saspraušanai

Marinādei

  • ½ l ūdens
  • 1 liels vai 2 mazi sīpoli
  • 2 lauru lapas
  • 10 melno un/vai smaržīgo piparu graudi
  • 2 vai vairāk tējkarotes cukura pēc garšas
  • 8–12 ēdamkarotes 9 % etiķa pēc garšas
  • Citrona šķēlītes un dzērvenes pēc izvēles
  • Stikla trauks ar vāku marinēšanai

Soļi

Solis 1

Gatavo marinādi. Sīpolus nomizo un sagriež ripās. Ūdeni uzvāra kopā ar garšvielām, sīpoliem un etiķi, vāra 5 minūtes. Pagaršo un pievieno vēl pēc garšas kādu no garšvielām, ja marināde šķiet par maigu.

Solis 2

Marinādi atdzesē.

Solis 3

Siļķēm nogriež galvu, izņem iekšas. Pārgriež vēderu un ādu gar muguras spuru. Ja vēlas, var novilkt ādu. Bez ādas gabaliņi būs mīkstāki, savukārt āda piešķir rolmopšiem skaistu sudrabainu krāsu. Siļķes fileju uzmanīgi atdala no asakām.

Solis 4

Marinētu gurķi sagriež salmiņos. Uz siļķes pusītes uzliek nedaudz gurķu salmiņu, sinepju graudiņu, sarullē un sasprauž ar krustnagliņu vai pāris koka iesmiņiem.

Solis 5

Burkā kārto siļķu rolmopšus, marinētos sīpolus, lauru lapas un piparus, pārlej ar atdzesēto marinādi, aizvāko un liek ledusskapī. Marinē vismaz divas diennaktis.

Solis 6

Pirms pasniegšanas izņem koka iesmiņus vai krustnagliņas, ar ko rolmopši sasprausti. Rotā ar citronu, dzērvenēm, marinētiem sīpoliem. Ēd kopā ar maizi, kartupeļiem, biezpienu, krējumu, sīpoliem un lokiem.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Sviestā ceptas gailenes uz grauzdētas, siltas tostermaizes būs īstais ēdiens laikā, kad meži pārpilni sēņu, esi jau līdz sātam ēdis sēņu mērci ar jaunajiem kartupeļiem un prāto, kā vēl lai gardi pagatavo šīs meža veltes.

Minhauzena nēģi

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Marinētas ceptas reņģes

Marinētas ceptas reņģes

Maija delikatese ir lapu reņģes. Mana vecmamma Ella Sondore, ģimenē saukta par Manīti, tās sacepa krietnu bļodu, skaistas, brūnas, ar kraukšķīgām astītēm, ko bērni parasti nočiepa, tikko reņģes noņemtas no pannas.

Mūsu sadarbības partneri