Risoto ar cukini

Gailenes itāļu gaumē

Gailenes itāļu gaumē ir viens krāsains un priecīgs ēdiens. Paldies tekstilmāksliniecei Dzintrai Vilks, kura laipni dalījās ar šo lielisko recepti.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Recepte veltīta Ievai Lešinskai-Geiberei

Risoto ar cukini un citronu ir viegls un priecīgs ēdiens. Tāds, kuru paēdis, jūti vienlaikus enerģijas pieplūdumu un vieglumu. Vairs neatceros, kā nonācu pie šīs receptes. Visticamāk, tā nāk no kādiem itāļu recepšu krājumiem.

risoto ar cukini

Manas attiecības ar cukini un kabačiem veidojušās lēni un ar piesardzību. Bet esmu apņēmusies laika gaitā iemīlēt visdažādākos dārzeņus, atrodot veidus, kā tie man labi garšo. Meklēt salikumus un draudzības, kas veido jaunus garšas piedzīvojumus. Līdzīgi esmu meklējusi veidus, kā man garšo olīvas, bet vēl turpinās meklējumi fenhelim un svaigām koriandra lapām. Ja reiz kaut kas ir dažādu tautu virtuvēs atrasts par labu esam, tad ir vērts izmēģināt vēl un vēl, kamēr atrodi īsto veidu. Un dārzeņu nodaļas visos veikalos ir manas vismīļākās nodaļas. Mans vīrs zina – ja lielveikalā viņš ir mani pazaudējis, viņš var nezvanīt pa telefonu, bet vienkārši doties uz dārzeņu nodaļu, un tur mani droši atradīs. Reizēm arī pārdomās pie cukini plaukta, kuru labāk ņemt.

Vislabāk šo risoto gatavot, kad pašu dārzos cukini un kabaču pārpilnība. Paldies Naurim un Agnesei Krievāniem un Agneses mammai – burvīgu kabaci vasarā atradām noliktu pie savas Smiltenes mājas durvīm. Ir jauki, ja pašiem dārza nav, saņemt mīļām rokām izaudzētus labumus.

Cukini atšķiras ar dažādu krāsu miziņām. Vislabāk šim ēdienam derēs vai nu tumši zaļie, vai spilgti dzeltenie. Jo cilvēks vispirms ēd ar acīm, un tur krāsai ir nozīme. Citrons pievieno svaigumu un sabalansē visas garšas kopā.

Pie šī risoto ļoti labi garšo glāze auksta baltvīna.

#Veģetārs ēdiens

 

Sastāvdaļas

Dārzeņu buljonam

  • Puravi (der gan baltā, gan zaļā daļa)
  • Burkāns
  • Pastinaka sakne pēc izvēles
  • Sīpols
  • Dažas ķiploku daiviņas
  • Selerijas saknes gabals
  • Daži seleriju kāti
  • Timiāna zariņš vai lapiņas, svaigi vai kaltēti
  • Divas lauru lapas
  • 10 melnie un smaržīgie graudu pipari

Pēc novārīšanas jābūt aptuveni 1 litram buljona

(var lietot buljona kubiņus no veikala, pagatavojot pēc instrukcijas 1 l buljona)

    Risoto

    • 1 jauns cukini, labāk ar tumši zaļu vai spilgti dzeltenu mizu
    • 200-250 g apaļgraudu rīsu
    • 1 glāze (150-200 ml) sausa baltvīna
    • 1 vidēji liels sīpols
    • 4 ķiploku daiviņas
    • Nedaudz eļļas vai sviesta cepšanai
    • Šķipsna sāls
    • Malti melnie pipari (labāk tikko malti)
    • Šķipsna timiāna lapiņu
    • Dažas ēdamkarotes kausētā vai svaigā siera (Dzintars vai kāds no krēmsieriem)
    • 50 g cietā siera
    • Pušķītis pētersīļu zaļumu
    • 1 citrons

    Soļi

    Solis 1

    Dārzeņu buljons. Saknes un dārzeņus nomizo un sagriež, visu kopā liek lielākā katlā, uzvāra un lēni vāra, lai visas garšas labi sadraudzējas. Pievieno šķipsnu sāls. Ja nav laika vārīt buljonu, var izmantot veikalā nopērkamos buljona kubiņus: rīkojas pēc instrukcijas uz iepakojuma, lai pagatavotu 1 litru buljona.

    Solis 2

    Noplūc un sasmalcina pētersīļa lapiņas.

    Solis 3

    Citronu kārtīgi nomazgā ar suku zem karsta ūdens strūklas. Miziņu norīvē uz smalkās rīves, izspiež sulu.

    Solis 4

    Nomizo un sasmalcina sīpolu un ķiplokus. Sīpolus sasmalcina, ķiploku daiviņas izspiež caur spiedi.

    Solis 5

    Lielākā katlā izkausē piciņu sviesta vai uzsilda pāris karotes labas eļļas un maigi apcep sīpolus un pusi no ķiplokiem, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Nevajadzētu pieļaut, ka tie kļūst brūni. Pieber rīsus un maisot izkarsē dažas minūtes.

    Solis 6

    Katlā pie rīsiem, sīpoliem un ķiplokiem pielej vīnu un pavāra dažas minūtes.

    Solis 7

    Pa to laiku nokāš buljonu, ko pēc tam pa kausiņam pievieno rīsiem un apmaisot karsē, vērojot, kā rīsi uzsūc šķidrumu. Turpina šo procesu uz mazākā plīts karstuma režīma, līdz rīsi mīksti un viss buljons izlietots. Iespējams, buljons mazliet paliks pāri. Ja viss buljons izlietots, bet rīsi vēl šķiet par cietu, var pieliet mazliet ūdens.

    Solis 8

    Cukini sagriež šķēlēs, tās sagriež garenos gabaliņos un apmaisa kopā ar divām ķiploku daiviņām, kas izspiestas caur ķiploku spiedi.

    Solis 9

    Risoto jābūt krēmīgam. To brīdi, kad rīsi šķiet pietiekami mīksti, bet ne pārvārīti, vārītājs var izvēlēties pats. Klasiskās receptēs minēts, ka rīsa grauda viducītim jābūt vēl mazliet stingram. Mūsmājās visiem labāk patīk pavisam mīksti rīsi. Tad iemaisa kausēto vai krēmsieru.

    Solis 10

    Kad rīsi gatavi, pannā izkausē sviestu, lai tas mazliet karamelizējas. Uz vidēja karstuma maisot ātri apcep cukini gabaliņus, pieskatot, lai saspiestais ķiploks neapdeg. Cukini gabaliņiem jāpaliek kraukšķīgiem. Pievieno norīvēto citronu miziņu, uzlej nedaudz citronu sulas, apmaisa un pannas saturu pievieno rīsiem katlā. Apmaisa un nogaršo, pēc vajadzības pievieno vēl sāli, maltus melnos piparus vai vēl mazliet citronu sulas.

    Solis 11

    Risoto pasniedz nekavējoties, cik vien iespējams, karstu, pārkaisītu ar rīvētu vai caurspīdīgi plānās šķēlītēs saēvelētu cieto sieru. Ja vēlas, var pārkaisīt ar svaigi sasmalcinātām pētersīļu lapiņām. Ja tev ir >18, klāt labi piederas glāze auksta baltvīna.

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Gailenes itāļu gaumē

    Gailenes itāļu gaumē

    Gailenes itāļu gaumē ir viens krāsains un priecīgs ēdiens. Paldies tekstilmāksliniecei Dzintrai Vilks, kura laipni dalījās ar šo lielisko recepti.

    Sēņu pankūkas

    Sēņu pankūkas

    Pildītās pankūkas ar sēnēm mums gatavoja saimniece no Medumiem Diāna Mikulane, un tas notika Sēlijas kultūras programmas “Sēņu dzīves noslēpumi” ietvaros.

    Vistas filejas kabatiņas

    Vistas filejas kabatiņas

    Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

    Mūsu sadarbības partneri