Mazsālīti gurķi

Ķiploku grauzdiņi

Ķiploku grauzdiņi vai rupjmaizes grauzdiņi, sauc kā gribi, bet tā ir viena pamatīga vērtība latviešu virtuvē. Publicējam recepti par godu Latvijas 106. dzimšanas dienai.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Janīna gurķus savā dārziņā audzēja vairāk nekā 40 gadu, un pati arī tos sālīja un marinēja. Viņas gurķi bija tik garšīgi, ka mazsālīto gurķu vasaras sezonas atklāšana bija svētki. Parasti pirmie gurķi tika sālīti uz Jāņiem, un tā līdz rudenim. Tos varēja ēst piedevās pie kartupeļiem, dažādiem siltajiem ēdieniem, salātiem vai garšīgi nokraukšķināt tāpat vien, rokās turot.

Vienīgais trūkums, ka bija grūti sagaidīt to dienu vai divas pēc brīža, kad virtuvē krāšņā buķetē izsmaržoja dilles ar visiem ziediem, ķiršu un upeņu lapas, ķiploki un mārrutka lapa, kas iekārtotas burkā un pārlietas ar karsto sālījumu. Bet, kad pacietīgi esi gaidījis, tev tiek dāsni atmaksāts ar vienu no Latvijas vasaras lieliskākajām garšām.
Sastāvdaļu daudzums nav jāievēro ļoti precīzi, jārīkojas pēc situācijas, kādi trauki un cik daudz gurķu pieejami.

Sastāvdaļas

  • burka ar vāciņu (800 ml – 1,5 l)
  • vidēji mazi gurķīši
  • ķiploka daiviņas (var pievienot arī jauno ķiploku lakstus un ziedus)
  • plaukstas lieluma gabals mārrutka lapas
  • dilles ar visiem ziediem un kātiem
  • ķiršu un upeņu lapas (var kādu ozola lapu)

Sālījums (uz 1 l burku)

  • 0.5 l vāroša ūdens
  • 1 ēdamkarote sāls
  • 1 tējkarote cukura
  • 1 tējkarote 9 % etiķa

Soļi

Solis 1

Gurķus nomazgā, nogriež tiem galiņus.

Solis 2

Burkas apakšā liek daļu diļļu, ķiršu lapu, upeņu lapu, mārrutku lapu un ķiplokdaivas.

Solis 3

Kārto gurķus vertikāli, pēc iespējas ciešāk citu citam, pašus mazākos atstājot nobeigumam.

Solis 4

Liek nākamo daļu diļļu, ķiploku un lapu.

Solis 5

Kārto mazos gurķīšus, līdz burka gandrīz pilna.

Solis 6

Liek atlikušās dilles un lapas.

Solis 7

Uzvāra ūdeni, iejauc cukuru, sāli un etiķi.

Solis 8

Sālījumu pārlej gurķiem.

Solis 9

Uzskrūvē burkai vāciņu un ļauj gurķiem vienu līdz divas dienas ieskābt siltumā. Kad gurķu garša šķiet laba, tos turpmāk uzglabā ledusskapī.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Ķiploku grauzdiņi

Ķiploku grauzdiņi

Ķiploku grauzdiņi vai rupjmaizes grauzdiņi, sauc kā gribi, bet tā ir viena pamatīga vērtība latviešu virtuvē. Publicējam recepti par godu Latvijas 106. dzimšanas dienai.

Ātrais Jāņu siers

Ātrais Jāņu siers

Jāņu siers vai nu ļoti garšo, vai negaršo nemaz. Tomēr Jāņos to ceļ galdā jebkurā gadījumā, jo tas ir rituāls ēdiens, apdziedāts Jāņu dziesmās kopš senseniem laikiem.

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Mūsu sadarbības partneri