Gailenes itāļu gaumē

Sēņu pankūkas

Pildītās pankūkas ar sēnēm mums gatavoja saimniece no Medumiem Diāna Mikulane, un tas notika Sēlijas kultūras programmas “Sēņu dzīves noslēpumi” ietvaros.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Gailenes itāļu gaumē ir viens krāsains un priecīgs ēdiens. Paldies tekstilmāksliniecei Dzintrai Vilks, kura laipni dalījās ar šo lielisko recepti. Dzintras ģimenei ir saistība ar Itāliju – viņas znots nāk no šīs saulainās valsts, tur dzīvo meita un mazbērni. Dzintra turp brauc ciemos, meitas ģimene savukārt brauc ciemos uz Latviju. Protama lieta, ka Dzintra pārņem šo un to no itāļu virtuves. Jo itāļu virtuve ir bagātīga garšām un smaržām, valdzinoša un apburoša. Kurš gan spētu turēties pretī? Un nevajag jau arī. Bagātināmies.

Ar Dzintru iepazināmies caur Edīti Pauls-Vīgneri. Viņas ar Dzintru ir vienas cunftes māsas. Abas vienoja kopīgas intereses, talants, milzu darba spējas un vēriens. Abām tuva daba, augi un dārzi.

Pēdējos gados, kad Edīte veselības dēļ bija piesaistīta savam Rīgas centra dzīvoklim, Dzintra stādīja puķes Edītes logu priekšā. Pavasarī sakuras kociņu un sniegpulkstenītes, vēlāk tulpes, tad margrietiņas, vēl vēlāk hortenzijas un krizantēmas. Lai katrā gada laikā būtu kas ziedošs. Edītes vairs nav, bet dobe logu priekšā zied joprojām.

Dzintra pati dzīvo Cēsīs un gatavojas nākamajām izstādēm. Viņas darbi ir ārkārtīgi smalki un niansēti, veidoti no dabīgiem materiāliem. Kā izauguši jūrmalas smiltīs, izvējojuši un iedvesmoti no putnu spārnu vēdām. Dzintra ir smalki veidota dāma, pati viegla kā smilga, bet viņā ir paslēpts milzu spēks un nebiedē neviens fizisks darbs. Pie Cēsu mājas Dzintra ir iekopusi fantastisku iekšpagalma dārziņu – atver vārtus, un no Cēsu centra bruģētās ieliņas nonāc zaļā oāzē. Vienmēr priecājamies tur paciemoties.

Pagājušajā nedēļā kopā bijām “Edītes darbnīcas” atklāšanas vakarā, vēlāk kopā braucām mājās. Atceļā pārrunājām aktuālos notikumus, un, kā jau kārtīgiem latviešiem pienākas, rudenī vajag parunāt par sēnēm. Šogad ir viens traks gaileņu gads. Vidzemes pusē, kur dzīvojam, ir ļoti maz citu sēņu. Un tad Dzintra pastāstīja par šo gardo gaileņu ēdienu – spageti ar bekonu, gailenēm un ķirštomātiņiem. Tas mums bija jāpamēģina uz karstām pēdām. Garšoja ne tikai mums pašiem, bet arī ciemiņiem, pat cilvēkam, kurš apgalvoja, ka vispār jau sēnes neēd. Ja nu vēl baravikas vai apšu bekas, bet gailenes pavisam noteikti ne. Visi nolēmām, ka ēdiens garšo kā smalkā restorānā. Labā ziņa – to ir ļoti viegli un vienkārši pagatavot. Izdosies pat iesācējiem. Tik ļoti priecājos, ka šajā rudenī, kad saldētava pildās ar gaileņu kārbiņām, nu būs vēl viens labs veids, kā tās pagatavot. Paldies Dzintrai!

Pieļauju, ka itāļiem kūpināta bekona vietā ir bijis kāds viņu cūkgaļas paveids – šajā ziņā recepte ir latviskota. Bet mūsu kūpinājumu garša ir tik laba, ka patīk arī itāļiem, kad viņi pie tādiem tiek.

Sastāvdaļu daudzumi ļaujas brīvām variācijām. Šī nav torte, kur viss jārēķina uz gramiem. Ikviens var brīvi improvizēt. Ja gribi, liec vairāk sēņu (derēs arī saldētas), vairāk tomātu, vairāk ķiploku vai vairāk siera. Priekā!

Sastāvdaļas

  • 250 g gaileņu (daudzums aptuveni 4 porcijām)
  • Dažas šķēles kūpināta cūkas cauraudzīša
  • Pāris daiviņu ķiploka
  • Buntīte pētersīļu
  • Glāze sausa baltvīna
  • 25 g cietā tipa siera
  • Eļļa un sviests cepšanai
  • 250 g spageti
  • Sāls pēc garšas
  • Garšvielu maisījums vistai ar dzelteno kariju pēc garšas

Soļi

Solis 1

Gailenes pārkaisa miltiem, aplej ar ūdeni, kārtīgi apmaisa, lai gruži un smiltis nogrimst. Tīrās sēnes sagriež gabaliņos. Pannā uzkarsē mazliet eļļas, pievieno sēnes un karsē, ik pa brīdim apmaisot. Izdalīsies ūdens, ko tūlīt nolej. Tas noņems sēnēm sīvumu. Pievieno pannā gabaliņu sviesta un šķipsniņu sāls, pacep vēl dažas minūtes. Atliek malā.

Solis 2

Sālsūdenī novāra spageti. Vāra pēc norādēm uz paciņas. Kad spageti gatavi, nokāš.

Solis 3

Kūpināto cauraudzīti sagriež strēmelītēs un uz pannas viegli apcep.

Solis 4

Gaļai pievieno nomizotus, caur ķiploku spiedi izspiestus ķiplokus. Maigi pacep dažas minūtes.

Solis 5

Gaļai pievieno baltvīnu un ļauj mazliet novārīties, bet ne pavisam sausu pannu.

Solis 6

Pannā pievieno gailenes, spageti, sasmalcinātās pētersīļu lapiņas (Dzintra piekodināja – pētersīļus lieciet daudz, tas ir svarīgi!), uz pusēm pārgrieztus ķirštomātiņus un vistas garšvielu maisījumu ar kariju. Karsē, līdz tomātiem sāk plaisāt miziņas, bet tie vēl nav izšķīduši.

Solis 7

Pagaršo, ja prasās, pievieno vēl sāli. Bet no kūpinājuma un garšvielām sāls jau mazliet būs iesūcies, tāpēc to novērtē pašās beigās.

Solis 8

Pašu pēdējo pārkaisa rīvētu cieto sieru (pusi atstāj pasniegšanai) un vēl mazliet pakarsē.

Solis 9

Ēd karstu, pārkaisītu ar atlikušo rīvēto sieru. Ļoti labi garšo kopā ar glāzi auksta baltvīna. Priekā!

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Sēņu pankūkas

Sēņu pankūkas

Pildītās pankūkas ar sēnēm mums gatavoja saimniece no Medumiem Diāna Mikulane, un tas notika Sēlijas kultūras programmas “Sēņu dzīves noslēpumi” ietvaros.

Vistas filejas kabatiņas

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ķirbju risoto

Ķirbju risoto

Ķirbju risoto garšo pat tiem, kuriem ķirbis nav pirmā izvēle ēdienkartē. Šis ēdiens ir vienlaikus maigs un sātīgs, ļoti skaistā, saulainā krāsā. Ir divi varianti: sliņķu vai gardēžu.

Mūsu sadarbības partneri